Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Mobtel" pred prodajom

- Austrijska kompanija "Mobilkom Austrija" smatra da su joj porasle šanse za ulazak na tržište mobilne telefonije u Srbiji kroz privatizaciju "Mobtela". " Pregovori vlade i "Mobtela" su pokrenuti i ako budemo ušli na srpsko tržište to će se dogoditi još ove godine" rekao je direktor Mobilkoma Boris Nemšić.
Pored Mobilkoma, kako piše bečki Prese, za kupovinu oko 50 odsto kapitala "Mobtela" od Bogoljuba Karića, zainteresovani su i grupa poslovnih ljudi oko biznismena Martina Šlafa, ruska kompanija "Sistema" i investitori sa Islanda.
Sve četiri zainteresovane strane već su predale svoje ponude za otkup Karićevog dela "Mobtela", naglašava izvor iz "Telekoma Austrija" i dodaje da bi ponuda za taj deo kompanije mogla da dostigne 300 miliona evra, prenosi Beta. Prodaja "Mobtela" mogla biti zaključena do leta, rekao je Martin Švedler, predsenik Rajfajzen invesmentsa, procenjujući vrednost "Mobtela" na 300 do 500 miliona evra.

Izvor: Glas javnosti.

Novi zakoni štite ulagače

- Donošenjem odnosno izmenama nekoliko važnih zakona obezbeđena je veća sigurnost i zaštita stranih i domaćih investitora u Srbiji, zaključak je jučerašnjeg stručnog seminara u organizaciji advokatske kancelarije Minja i Fakulteta za poslovno pravo. Konstatovano je da su nova zakonska rešenja veoma bitna za zaštitu prava i interesa vlasnika preduzeća i bankara.
Vesna Vodinelić, profesor Fakulteta za poslovno pravo podsetila je da su suštinske promene koje utiču na trgovački promet unete u Zakon o privrednim društvima, Zakon o parničnom postupku, Zakon o stečaju, kao i Zakon o izvršnom postupku i Zakon o registraciji privrednih subjekata.
Kao jedan od najvažnijih zakona iz ove grupe Leposava Karamarković, profesor Fakulteta za poslovno pravo, označila je Zakon o parničnom postupku, koji omogućava okončanje postupka u razumnom roku što je za parničare-investitore mnogo isplativije nego kada je takav postupak mogao da traje i tri do četiri godine. Ona je naglasila da je ovaj zakonski akt urađen po standardima i preporukama SE, a dobio je i pozitivnu ocenu domaćih eksperata.

Izvor: Danas.

HOTELSKO-TURISTIČKO PREDUZEĆE „PALIĆ”: Samo privatizacija leči svađu

Hotelsko-turističko preduzeće “Palić” već godinu i po se nalazi u pravnom vakuumu, a oko prava rukovođenja se bore dve sada već prilično suprotstavljene grupe akcionara, dok za to vreme aukcijska prodaja, koju i jedna i druga strane žele, ili bar tako tvrde, stoji u mestu.
Počelo je nezadovoljstvom oko 700 malih akcionara zbog lošeg poslovanja firme, i zbog otezanja rukovodstva da se pokrene proces prodaje. Kako se nije mogao naći zajednički jezik na skupovima održavanim u nekoliko navrata, nezadovoljni akcionari, koje pre svega čine penzioneri ili bivši radnici, prebrojivši akcije koje imaju u rukama, odlučuju da oforme novu skupštinu, novi upravni odbor i izaberu novo rukovodstvo. Za predsednika tog UO postavljen je Branko Tot, dok je za novog direktora izabran Franjo Romić. Dotadašnji direktor, Obrad Bogdanović, međutim, odbija da ih pusti u prostorije preduzeća, na ulaz postavlja obezbeđenje, i nastavlja da vodi firmu, tvrdeći da je sve nelegalno.
Trgovinski sud međutim priznaje novonastale promene u preduzeću, budući da taj deo akcionara ima u svojim rukama 60 odsto akcija, te u sudski registar kao direktora upisuje Franju Romića. Obrad Bogdanović tada ulaže žalbu Višem trgovinskom sudu u Beogradu, koji predmet vraća Trgovinskom sudu u Subotici “na doradu”. Dok se proces vodi, firmom upravlja Obrad Bogdanović, i istovremeno započinje proces upisa akcija u akcijski registar. Beogradska berza međutim ne prihvata njegov potpis, jer je za nju jedino legalan potpis osobe čije je ime upisano u sudskom registru. Put ka privatizaciji je ponovo zatvoren, a Bogdanović optužuje drugu stranu da koči proces, i to lažnim predstavljanjem Franje Romića za direktora.
“Odluka o postavljenju Franje Romića nije zakonita, jer skupština na kojoj je to odlučeno nije legalno sazvana, odnosno nije sazvana na propisan način, kaže Bogdanović. Akcionari su prilikom prikupljanja potpisa za to bili obmanuti, što mnogi izjavljuju na sudu u procesu koji se vodi povodom uvtrđivanja legalnosti novih organa. Kada su davali punomoćje, mnogima je rečeno da je to potrebno samo za prodaju akcija, a nekima je podmetnut prazan papir. A pošto sudski postupak oko imenovanja Romića još nije okončan, za sada je jedino legitimna odluka o mom postavljenju.”
Bogdanović dalje navodi da iza svega stoji lični interes grupe ljude i da oni u stvari ometaju upis akcija, odnosno prodaju, šireći laži o nelegalnosti rukovodstva na čijem je on čelu, zbog čega je podneo i krivičnu prijavu protiv njih. “Oni imaju neki svoj interes u svemu tome, i svojim postupcicma nanose veliku štetu preduzeću. A u ovom momentu, najvažniji je interes akcionara, i zato je sasvim svejedno ko će biti na čelu preduzeća, bitno je da ono dospe na berzu, i dobro se proda”, rekao je Bogdanović pre konačne presude Trgovinskog suda, kojeg je optužio za pristrasnost.
Branko Tot, međutim, kaže da iza Bogdanovićevog ponašanja stoji namera da poznatom kupcu obezbedi što povoljniju cenu za kupovinu HTP “Palića”. Naime, dosadašnja cena akcija koja se pominje u kontekstu aukcijske prodaje kreće se između devet i 12 hiljada dinara, za šta Tot kaže da je preniska.
“Preduzeće poseduje oko 26 hiljada kvadratnih metara prostora, pa, kada se sve sabere, sa cenom od devet hiljada dinara, ispada da se ono prodaje po 130 eura za kvadrat. A danas je cena stambenog kvadrata preko 200 eura. HTP “Palić” ima u svom sastavu i poslovne prostore i dva hotela, od kojih je “Prezident” jedan od najelitnijih u Subotici. Knjigovodstvena vrednost je inače utvrđena na 18.600 i zato tvrdimo da Bogdanović štiti interese nekog poznatog kupca. Mi samo želimo da se preduzeće čije akcije posedujemo ne prodaje ispod tržišne cene, i želimo aukciju koja će biti javna. “
Branko Tot navodi da su akcionari nezadovoljni lošim poslovanjem preduzeća koje je prošle godine ubeležilo 16 miliona dinaa gubitaka, dok je ove godine ta stavka dostigla 21 milion. “Svi hoteli u okolini posluju pozitivno, i beleže profit, samo hotel u centru grada ima gubitke. Zato želimo da nakon prodaje okupimo ekipu koja će ovo hotelsko-turističko preduzeće učiniti uspešnim.”
Neizvesnost sa kojom se suočavaju akcionari HTP “Palića” se nastavlja i dalje - nakon poslednjeg ročišta održanog 22. decembra, zastupnik Obrada Bogdanovića je zatražio izuzeće sudije koji vodi postupak, ali i svih sudija Trgovinskog suda zajedno sa predsednikom zbog pristrasnosti. Iako je Viši trgovinski sud u Beogradu ovih dana odbio taj zahtev, aukcija će morati da pričeka dok subotički Trgovinski sud ne zakaže novo ročište, na kojem će odlučivati o spornim pitanjima.

Izvor: Dnevnik.

Ili direktor, ili blokada Šapca

Radnici teretnog saobraćaja šabačkog Auto-saobraćajnog preduzeća “7. juli” juče su kamionima, na jedan sat, blokirali ulaze u garaže preduzeća, zahtevajući smenu direktora Jelene Kojić. Prema rečima predsednika štrajkačkog odbora LJubiše Despotovića, ukoliko jedini zahtev štrajkača ne bude ispunjen radnici “7. jula” danas će blokirati saobraćajnice…

Izvor: Dnevnik.

Slobodan Radulović izgubio spor sa Centralnim registrom: Akcije "Ce marketa" uskoro na prodaji?

- Trgovinski sud odbio je 26. januara tužbu "Ce marketa" protiv Centralnog registra, čime je praktično potvrdio da je dodeljivanje identifikacionih brojeva bilo zakonito. Branko Pavlović, konsultant malih akcionara "Ce marketa" smatra da će Slobodan Radulović, generalni direktor ove firme, sada podneti žalbu Višem trgovinskom sudu, koji će takođe morati da je odbaci, što bi omogućilo malim akcionarima da trguju svojim akcijama.
Inače, u Trgovinskom sudu u toku je još jedan, istovetan postupak, opet po tužbi "Ce marketa" protiv Centralnog registra i brokerske kuće "Senzal", a sledeće ročište zakazano je za 30 mart. Pošto je reč o dve istovetne parnice, i konačna odluka trebala da bude istovetna.
Podsećamo, tužbu protiv Centralnog registra i brokerske kuće "Senzal", a koji je po nalogu vlasnika više od deset odsto akcija obavio uknjiženje, podneo je "Ce market". Uz tužbu je podneo i zahtev za uvođenje privremene mere kojom se obustavlja trgovina akcijama ovog trgovinskog preduzeća, a pošto je sud bio iznenađujuće efikasan, naprasno je u septembru prošle godine obustavljena prodaja najvećeg trgovinskog lanca u Srbiji. Prvi potencijalni kupac bio je slovenački "Merkator" koji je letos dao 18.000 dinara po deonici. Naknadno su se javili i investicioni fond "Ašmor" i firma "Primer Ce", čiji je osnivač Radulović.
Milivoje Belić, predsednik Upravnog odbora "Ce marketa" smatra da najnovija odluka Trgovinskog suda u praksi ne menja ništa jer akcionari i nadalje ne mogu trgovati deonicama.

Izvor: Glas javnosti.

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta