Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Uzgajivači duvana sa juga Srbije nastavili protest ispred DIN: Filip Moris: Ne odustajemo od ranije

- Više od stotinu uzgajivača duvana sa juga Srbije nastavilo je juče pre podne protest ispred Duvanske industrije Niš, zahtevajući povoljnije uslove uzgoja i otkupa duvana od većinskog vlasnika DIN, kompanije Filip Moris.
- Policija nam ne dozvoljava da blokiramo fabričke kapije i zaustavimo izlazak novih količina cigareta iz DIN. Istovremeno, menadžeri kompanije Filip Moris, očigledno, ne žele da razgovaraju sa nama, smatrajući i nas "manjom grupom nezadovoljnika", iako nas je sve više. Izvesno je da se nećemo razilaziti dok nam se ne obrati neko iz Filipa Morisa ili Vlade Srbije - rekao je Miroljub Rakić, jedan od čelnika Udruženja proizvođača a duvana sa juga Srbije.
Rakić je istakao da nezadovoljni uzgajivači duvana zahtevaju da im Filip Moris otpiše kredite za mehanizaciju, navodeći da nisu u stanju da ih vrate upravo zbog "ozbiljnih propusta" te kompanije, koji su ih "doveli u dužničko ropstvo".
- Menadžment Filipa Morisa nam je preporučio da tužimo kompaniju ukoliko smatramo da smo oštećeni. Mi smo to i učinili, Filip Moris sada neće sa nama da zaključi ugovore o berbi, sve dok ne povučemo tužbe - ističe Rakić i dodaje da su uzgajivači duvana nezadovoljni i otkupnom cenom, koja se kreće od 60 do 70 dinara po kilogramu, navodeći i da su troškovi uzgajivača oko 150 dinara.
Menadžment Filipa Morisa - DIN odbio je sve zahteve nezadovoljnih uzgajivača.
- DIN nudi razumne uslove poslovanja svim uzgajivačima duvana u Srbiji, i neće prihvatiti nikakve specijalne dogovore sa uzgajivačima koji protestuju. Veći broj uzgajivača duvana iz okoline Prokuplja, Leskovca i drugih opština na jugu Srbije, već je zaključio ugovore za berbu 2005. godine. Uzgajivači koji protestuju nemaju nikakvu obavezu da sa DIN sklope ugovor za berbu 2005. godine, kao što DIN nema nikakvu obavezu da im ponudi uslove koji su drugačiji od onih koji nude svim ostalim uzgajivačima u Srbiji - stav je menadžmenta Filipa Morisa - DIN.
U saopštenju se, takođe precizira da je Filip Moris u aprilu prošle godine svim uzgajivačima duvana "virdžinija" ponudio trogodišnje odlaganje roka za isplatu dospelih dugovanja prema DIN, koja su se akumulirala proteklih godina. U ovoj sezoni, Filip Moris je svim uzgajivačima "virdžinije", "barleja" i "prilepa" ponudio i dodatne oblike pomoći, kroz odloženo plaćanje dugova za repromaterijal za prošlogodišnju berbu do decembra 2006. godine, kao i odlaganje plaćanja dugova za mehanizaciju za godinu dana ukoliko uzgajivači zaključe ugovor o berbi. Filip Moris je ponudio i bezuslovan otpis celokupnih dugova uzgajivačima, ali ukoliko odluče da vrate neisplaćenu mehanizaciju i prekinu poslovanje sa DIN.
Menadžment Filip Morisa takođe podseća na činjenicu da je DIN najveći kupac domaćih duvana u Srbiji i da je prošle godine direktno ili indirektno otkupio i platio oko 6.000 tona obrađenog duvana od oko tri hiljade proizvođača, čime su se, kako se navodi, oni oslobodili svih zaliha iz ranijih godina. On naglašava i da su otkupne cene po kilogramu najveće u Srbiji i među najvišim u regionu.

Izvor: Danas.

OTP želi Nišku banku

- Državna štedionica OTP, najveća banka u Mađarskoj, izrazila je spremnost da kupi Nišku banku, što bi joj bila odskočna daska u prodoru na srpsko tržište. Zamenik generalnog direktora za strateška pitanja Laslo Volf izjavio je, prenosi Tanjug, da je OTP zainteresovan i za kupovinu još nekih banaka u Srbiji, uprkos neuspehu na javnom oglasu prilikom privatizacije Jubanke.
Prema njegovim rečima, istinski krupan zalogaj bila bi kupovina većinskog paketa akcija Vojvođanke banke, a u igri su i Novosadska banka, Kontinental i Panonska banka. OTP je već kupio više finansijskih ustanova u četiri zemlje regiona - Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Izvor: Glas javnosti.

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta