Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Uprkos budžetskom suficitu Vlada Srbije ne odustaje od štednje:
Prihodi bi trebalo da nadmaše rashode za 364 miliona dinara
U prvih pet meseci ove godine, u republičkoj kasi ostvaren je višak od 650 miliona dinara. Za toliko su prikupljeni prihodi premašili redukovane rashode, i prema rečima ministra finansija Mlađana Dinkića, Srbija je "na dobrom putu da prvi put u istoriji modernih javnih finansija ostvari suficit u budžetu". Pritom treba podsetiti na prihvaćenu obavezu prema MMF o suficitu od 3,2 milijarde dinara, jer je budžetom bio planiran deficit od 20,5 milijardi dinara. Ako se stvari posmatraju isključivo kroz prizmu brojki, u narednih sedam meseci prihodi bi trebalo da za 364 miliona dinara nadmaše rashode. Posle deficita od 970 miliona dinara zabeleženog u februaru i martovskog od 1,7 milijardi dinara, već u aprilu ostvaren je višak od 1,2 miliajrde dinara a maj je za sada rekordan po suficitu od čak 1,8 milijardi dinara. Kada je reč o rashodima oni su u martu, dakle pre početka pregovora sa MMF, dostigli iznos od 35,1 milijardu dinara. Već sledećeg meseca smanjeni su za 2,2 milijarde dinara da bi u maju bili niži za još 1,4 milijardu dinara. Dakle, za dva meseca rashodi budžeta smanjeni su za 3,6 milijarde dinara ali je ipak za sve namene koje se finansiraju iz budžeta izdvojeno 154,7 milijardi dinara ili 37,1 odsto od planiranog obima budžeta. Ako bi ovaj tempo mesečnog smanjenja rashoda iz poslednja dva meseca bio nastavljen do kraja godine rashodna strana bi mogla da bude umanjena za još 12,6 milijardi dinara. To je gotovo četiri puta više nego što je traženi suficit budžeta. Međutim, ministar finansija najavljujući za jul rebalans budžeta, podseća da će deo rashoda ipak morati da bude uvećan. Misli se pre svega na transfer novca u penzione fondove za pokriće deficita u njima za šta je do sada izdvojeno 38 milijardi dinara. Zbog toga će neke stavke na rashodnoj strani svakako morati da budu radikalnije menjane naniže, uprkos tome što se očekuju veći prihodi od privatizacije od planiranih i što bi to mogao da bude dodatni izvor sredstava za podmirivanje ne samo planiranih nego i naraslih rashoda. Aprilski prihod premašio 34 milijarde dinara Podaci govore da je od januara do maja prikupljeno 39,2 odsto od planiranih 396 milijardi dinara, ili u proseku po 31 milijardu dinara mesečno. Najniži prihodi ostvreni su u januaru ( 26,7 milijardi dinara), a najviši u aprilu (34,1 milijardu dinara). Da bi plan bio ostvaren, do kraja godine bi trebalo u proseku svakoga meseca obezbediti po 34,3 milijarde dinara ili isto onoliko koliki je bio budžetski prihod u aprilu. Procene stručnjaka govore u prilog tome da bi planirani iznos budžetskih sredstava mogao da bude realizovan i efikasnijom naplatom poreskih i drugih obaveza. To što su dva najznačajnija izvora prihoda bili PDV i akcize, kao i porez na dohodak i dobit preduzeća ne predstavlja nikakvo iznenađenje i bilo bi neophodno da se svakog narednog meseca naplaćuje isti nivo sredstava, pa da planiran iznos budžeta bude ne samo ostvaren nego i premašen. Izvor: "Danas".

AMERIKANCI ODMRZNULI POMOĆ SRBIJI I CRNOJ GORI:
Investitorima „zeleno” na semaforu
Vlada SAD odmrznula je pomoć Srbiji i Crnoj Gori, vrednu 10 miliona dolara, koja je zbog nedovoljne saradnje s Tribunalom u Hagu bila nedostupna još od marta. Zaključivši da je državna zajednica ispunila kriterijume iz odeljka 563. Zakona o pomoći inostranstvu, ovu odluku je svojim potpisom ozvaničila američki državni sekretar Kondoliza Rajs. Izvor: "Dnevnik".

Miodrag Jocić, direktor Direkcije za puteve, o koncesijama:
Koncesionari iz Češke zainteresovani su za put Batočina-Kragujevac, Italijani za put Ruma-Šabac, dok Niš-Dimitrovgrad interesuje Izraelce
Pošto poslednjih godina donacije i krediti nisu u potpunosti popravili loše stanje putne infrastrukture, nadležni u putnoj privredi okrenuli su se koncesijama, kao načinu da se putna mreža revitalizuje. Kao prvi korak ovog procesa bilo je pozitivno mišljenje Vlade Srbije za koncesiju na autoputu Horgoš-Požega. Branko Jocić, direktor Direkcije za puteve, smatra da je to samo početak i da će se koncesije davati i za druge putne pravce. - U pripremi je predlog za donošenje akta o koncesiji na autoputu Horgoš-Požega, koji će za desetak dana biti gotov. Sledi predlog koncesionog akta, izrada tenderske dokumentacije, formiranje komisije, pa raspisivanje međunarodnog tendera. Taj posao bi trebalo da se završi početkom oktobra, a onda slede pregovori sa ponuđačima - tvrdi Jocić. Informacije potvrđuju da je "interna stopa rentabilnosti" pozitivna, dodaje on, a to znači da će ova deonica biti isplativa za koncesionara. U koncesiju na ovom delu autoputa spada kompletno finansiranje projektovanja, izgradnja i održavanje deonice. Stranom investitoru pripašće autoput Horgoš-Požega u narednih 25 godina, tokom kojih će on naplaćivati putarinu i održavati ga. Posle tog perioda, autoput ponovo dolazi u nadležnost države. Pored ovog pravca, interesovanja potencijalnih koncesionara ima i za put Batočina-Kragujevac, i to iz Češke, zatim za put Ruma-Šabac (italijanski investitori), dok Niš-Dimitrovgrad interesuje Izraelce. Do 2012. godine, koncesije će omogućiti da dobijemo odlične autoputeve Horgoš-Južni Jadran i Beograd-Požega, navodi Jocić. Takođe, ne treba zaboraviti ni Koridor 10. Ministarstvu saobraćaja tada su Grci obećavali donaciju vrednu 92 miliona evra, ali od toga do danas nije bilo ništa. Predstavnici sadašnjeg ministarstva više puta su odlazili u Grčku, nosili projekte, ali novca nije bilo. - Skoro su Grci bili u Srbiji, razgovarali smo o toj donaciji iz Helenik plana. Predomislili su se zbog svojih političkih interesa, tako da od toga nema ništa. Zato ćemo se sada orijentisati na put Niš-Dimitrovgrad, kao koncesioni pravac, koji je već dobio pozitivno mišljenje vlade - zaključuje Jocić. Izvor: "Glas javnosti".

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta