Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Radnici Župe traže da Akcijski fond imenuje zastupnika

Radnici preduzeća Župa iz Kruševca uputili su zahtev Akcijskom fondu Srbije da hitno imenuje zastupnika većinskog društvenog kapitala, upozorivši da će ukoliko to ne učini, ta institucija biti odgovorna za buduća događanja u tom preduzeću. U saopštenju predsednika Privremenog i Štrajkačkog odbora Samostalnog sindikata Župe, Zorana Ilića, ističe se da je Akcijski fond bio u obavezi da odmah po raskidu kupoprodajnog ugovora imenuje zastupnika većinskog kapitala, što ni do danas, posle šest dana nije učinjeno, iako su radnici blagovremeno dostavili predlog. "U protivnom sve posledice, koje zbog vašeg neodgovornog i kolebljivog ponašanja proisteknu, idu na vašu odgovornost, jer gladni radnici hemijske industrije Župa više ne mogu da čekaju", navodi se u saopštenju koje je potpisao Ilić. Kupoprodajni ugovor Agencije za privatizaciju kojim je većinski kapital hemijske industrije Župa prodat kompaniji Vektra M, u vlasništvu Violete Josifov, raskinut je 1. jula, zbog neispunjenja obaveza kupca u prvoj godini poslovanja nakon kupovine. Izvor"Danas"

ASNS pokreće kampanju za zaštitu prava malih akcionara:
Gube akcije iz neznanja
Od ukupnog broja radnika u Srbiji koji su imali neke akcije u svojim preduzećima četiri petine njih smatra da u procesu privatizacije uopšte nisu bili zaštićeni, kao i da su u preraspodeli sredstava u ovom procesu ispali gubitnici. Ovaj podatak iz jednog od poslednjih istraživanja saopštio je na okruglom stolu u Sokobanji posvećenom zaštiti prava malih akcionara, u organizaciji Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Slobodan Ilić, predsednik Resornog odbora za finansijske usluge u Demokratskoj stranci. Upravo polazeći od ovakvog stanja, ASNS će ubrzo pokrenuti edukaciju predstavnika svojih granskih sindikata u preduzećima koja su u predprivatizacionoj fazi, kako bi, bar u predstojećem periodu, bila zaštićena prava malih akcionara ili onih koji bi da to postanu. Ilić je naveo i da oko 50 odsto radnika osuđuje privatizaciju, a 44 odsto smatra da je ekonomija najveći problem u našoj zemlji. Na ovom okruglom stolu su se mogli čuti razni primeri loše izvedene privatizacije, od valjevskog "Uzora", za koji ASNS već dve godine traži poništenje privatizacije zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora, do "Lukoil Beopetrola", u kom su mali akcionari od početnih oko 10 odsto akcija, ne znajući svoja prava i proceduru spali na 0,46 odsto akcija. Razlog za ovakvo stanje, prema rečima Ranke Savić, predsednice ASNS, u tome je to što se u proces privatizacije ušlo pre sveubuhvatne akcije upoznavanja radnika sa njihovim pravima. Takođe, ona smatra da i Centar za zaštitu prava malih akcionara ne poštuje ono zbog čega je i osnovan, kao i da u tome postoji sukob interesa, jer je Agencija za privatizaciju kao prodavac preduzeća osnivač Centra koji bi trebalo da štiti male akcionare. - Istina je da su mali akcionari malo znali o svojim pravima i njihovu neinformisanost i neznanje je neko kanalisao u svoju korist. Sindikat takođe snosi odgovornost za takvu situaciju i moramo da budemo svesni da bez razvoja malog akcionarstva nema razvoja srednje klase u tržišnoj ekonomiji, a bez toga nema razvoja društva - istakao je Ilić. On je ocenio da akcionari mogu da zauzmu svoje mesto tek kad budu donet paket zakona o investicionim fondovima, o preuzimanju kompanija i dobrovoljnim penzionim fondovima. - Češku je nedostatak zakona koji su spas za male akcionare koštao 19 milijardi evra, a kod nas se još govori o nacrtima tih zakona, a mislim da Vlada nije spremna da ih pripremi. Zakon o investicionim fondovima je skrajnut, jer bankama u zemljama u tranziciji ne odgovara postojanje jakih investicionih fondova - smatra Ilić. Izvor "Glas javnosti"

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta