Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MILOSAVLJEVIĆ: Ponuda Univorlda bila najbolja

Bivši ministar trgovine, turizma i usluga Srbije i predsednik Tenderske komisije za Putnik Slobodan Milosavljević izjavio je da je odluka o prodaji te turističke kompanije Univorldu u tom trenutku bila ispravna i legalna. Vlasnik Univorlda Srba Ilić dao je "apsolutno i bez dileme najbolju ponudu za privatizaciju Putnika, rekao je agenciji Beta Milosavljević, koji je sada predsednik Privredne komore Srbije. On je objasnio da je Tenderska komisija na osnovu takve ponude, koja je nekoliko puta bila povoljnija od sledeće najbolje ponude, jednoglasno donela odluku da predloži Agenciji za privatizaciju Univorlda kao partnera Putniku. - Sve što se dešavalo posle prodaje je stvar kupca i prodavca, odnosno, Agencije i Srbe Ilića - rekao je Milosavljević i naglasio da je za onaj deo prodaje gde je bio lično uključen uvek spreman da svakome podnese izveštaj i argumentuje još jednom zašto je tadašnja ponuda Univorlda bila najbolja. Agencija za privatizaciju je 14. jula raskinula ugovor o prodaji turističkog preduzeća Putnik američkoj kompaniji Univorld, zbog toga što ni naknadno nije dostavila garanciju od 7,3 miliona dolara, nakon čega je većinski paket akcija poveren Akcijskom fondu. Trenutno se radi evidencija zatečenog stanja u kompaniji, jer postoje indicije da je deo imovine otuđen bez ovlašćenja. Agencija za privatizaciju nije prihvatila procenu vrednosti broda Sirona od 2,2 miliona dolara koju je uradila revizorska kuća Dilojt i Tuš, a MUP Srbije podneo je krivične prijave protiv dvoje stručnjaka te revizorske kuće, kao i protiv dvoje čelnika Putnika iz perioda pripreme prodaje tog preduzeća. Izvor "Danas"

Započela privatizacija elektronske industrije:
"Filips" merka EI NiŠ
Najveće interesovanje vlada za preduzeća kod kojih je privatizacija u toku, a to su ona koja se bave informatikom i proizvodnjom registar kasa, telekomunikacijama, mehanikom, regulacionom tehnikom, medicinskom opremom, a naročito proizvodnjom ekrana Elektronska industrija Niš, koja u okviru korporacije ima 62 preduzeća, započela je privatizaciju, ali se prodaja najatraktivnijih delova očekuje do kraja godina. Potpuni prelazak ovog srpskog giganta, koji je do embarga beležio godišnji izvoz od preko 100 miliona dolara, u privatne ruke može se očekivati do sredine 2006. godine. "Tri preduzeća su već prodata, njih 18 je u postupku, 16 je u pretprivatizaciji, 11 u stečaju, dok ostala imaju manjinski kapital korporacije - kaže predsednik EI korporacije Vojislav Mitić. Najveće interesovanje vlada upravo za preduzeća kod kojih je privatizacija u toku, a to su ona koja se bave informatikom i proizvodnjom registar kasa, telekomunikacijama, mehanikom, zatim regulacionom tehnikom, medicinskom opremom, a naročito proizvodnjom TV ekrana. Potencijalni kupci su najpoznatija svetska imena od američkog investicionog fonda IBD, koji je privatizovao veliki broj preduzeća u zemljama u tranziciji, preko "Filipsa" - LG iz Holandije i Hongkonga, inače najvećeg svetskog proizvođača TV ekrana, do "Rozen" - partnera iz SAD čiji je vlasnik predsednik američko-jevrejskog kongresa Džek Rozen", navodi Mitić. Sva preduzeća u okviru niškog giganta biće privatizovana na aukciji, dok će jedino matično preduzeće "EI korporacija" na prodaju izaći putem tendera. - NJihova vrednost je različita, od par stotina hiljada evra do nekoliko miliona. U pripremi i realizaciji privatizacije angažovan je Aj-ef-si, članica Svetske banke, da isfinansira i uradi studiju o restrukturiranju i privatizaciji - objašnjava Mitić. Od sadašnjih 2.800 zaposlenih do kraja privatizacije iz fabrike će otići oko 700 radnika dobrovoljno ili po osnovu tehnološkog viška, uz otpremnine od 100 evra po godini staža - kaže Mitić i dodaje da je proizvodnja bele tehnike i televizora prekinuta do završetka privatizacije zbog neumerenog uvoza. "Pošto je država dozvolila uvoz svega i svačega ne razmišljajući o kvalitetu, banke nisu imale interes da finansiraju domaću proizvodnju", naglašava Mitić. Izvor "Glas javnosti"

Vlada loŠe vodila pregovore sa MMF

LJiljana Lučić, predsednik Odbora za socijalnu politiku Demokratske stranke, izjavila je da je unutar vladajuće koalicije došlo do problema zbog ispunjavanja obaveza prema MMF-u, koje je Vlada preuzela u maju. Reč je o reformi penzionog sistema i privatizaciji dve naftne kompanije. "Kada se radi o restrukturiranju NIS-a, izostala je ozbiljna rasprava sa stručnom javnošću i sindikatima. Kada se dodaju interesi različitih uticajnih grupa u energetskom sistemu, kao i pojedinih članova Vlade, čega su puni mediji, biće veoma teško progurati u parlamentu čak i prvi korak u restrukturiranju NIS", rekla je Lučić i dodala da će problem biti čak i izbor konsultantske kuće, tako da je Vlada u cajtnotu. Ona smatra da će mnogo teže posledice izazvati reforma penzionog sistema, na način kako je predočena. "Najavljena radikalna reforma posledica je loše ispregovarane pozicije naše zemlje u odnosu na MMF", ocenila je Lučić. Prema njenim rečima, dosta oštra reforma započeta je za mandata prethodne vlade, a učešće penzionog fonda u bruto proizvodu je slično kao u zemljama u okruženju, tako da je najavljeno dalje reformisanje tog sektora pretežak teret za kategoriju ljudi koja je u velikom broju već na ivici egzistencije, dok su u drugim sektorima javne potrošnje restrikcije zanemarljive. "Naša procena je da je Vlada zbog zahteva MMF-a dovela čitavu populaciju od 1,3 miliona građana u bezizlazan položaj, a da se drugačijim pregovaranjem to moglo izbeći. Jer, kad smo mi pregovarali, uz ozbiljne argumente, bili smo svedoci da su u MMF-u odustajali od radikalnih zahteva", izjavila je Lučić, prenosi Fonet. Izvor "Glas javnosti"

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta