Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bubalo za većinsko vlasništvo u NIS-u

"Ako sada prodamo 51 odsto Naftne industrije Srbije, onih naših 49 procenata, u budućnosti, kad već postoji većinski partner, nikada neće biti toliko atraktivno", prenosi Tanjug izjavu Predraga Bubala, ministra za privredu. Ministar Bubalo je rekao da se zalaže za postepenu privatizaciju celog NIS-a, uz zadržavanje državnog većinskog vlasništva do 51 odsto u svim delovima, uključujući i rafinerije. Bubalo je dodao i da bi najprihvatljivije rešenje bilo dokapitalizacija, uz učešće stranog strateškog partnera i uz mogućnost javne ponude akcija, u koju bi se uključili i građani. Na podsećanje da se Vlada obavezala na prodaju većinskog udela u rafinerijama, on je rekao da je neophodno da to piše, ali su sporne dve reči. "Po mom mišljenju, prodaju bi trebalo zameniti privatizacijom, koja podrazumeva i dokapitalizaciju i prodaju deonica javnom ponudom, a treba i izostaviti reč većinski", istakao je Bubalo i dodao da je privatizacija naftnih industrija u okolnim zemljama trajala i po desetak godina. Izvor: "Glas javnosti".

Privatizacija „Goša FOM“:
Založili fabriku za učešće na tenderu
Na tenderu za kupovinu „Goše FOM“, najuspešnije fabrike iz sistema „Goša“, pobedio je konzorcijum sastavljen od menadžmenta i grupe zaposlenih (njih oko 400), dok je ponuda ukrajinskog „Slavtjažmaša“ odbačena zato što se, kako kažu u Agenciji za privatizaciju, ova firma nalazi u stečaju. Kupoprodajni ugovor, međutim, još nije sklopljen zato što pobednik na tenderu, kako saznaje „Blic“, novac za kupovinu 70 odsto kapitala poseduje samo na papiru. „Goša FOM“ d.o.o. iz Smederevske Palanke dostavila je 7. jula zahtev Agenciji za privatizaciju za izdavanje saglasnosti o konstituisanju hipoteke na nepokretnosti. U zahtevu je naznačeno da je Upravni odbor firme odlučio da se upiše hipoteka u korist „Delta banke“, a na ime obezbeđenja avansa za posao sa ruskim partnerom, metalurškim kombinatom „Lipeck Rusija“, na iznos od 4,74 miliona evra. Agencija je dala pismenu saglasnost za navedeni posao, kao posao iz redovne delatnosti „Goše FOM“, a konzorcijum je, saznaje „Blic“, zloupotrebio dobijenu saglasnost, kod poslovne banke ishodovao garanciju u svrhu učešća na tenderu založivši pri tom imovinu fabrike koju želi da kupi. Zbog tako nezakonitog učešća na tenderu ukrajinski „Slavtjažmaš“ je najavio žalbu Agenciji za privatizaciju. U „Goši FOM“, međutim, tvrde da je postupak zakonit, a da iza svega stoji neko kome nije u interesu da ova fabrika ostane u srpskom vlasništvu. - Nekome ne odgovara da uspešna srpska firma, kakva je „Goša FOM“, sa ugovorima vrednim više od 50 miliona evra postane brend na ruskom i ukrajinskom tržištu. Čiji je to interes, ne znam, ali zahtevaćemo od Agencije za privatizaciju da zaštiti zakonitost procesa privatizacije Fabrike opreme i mašina - izjavio je za „Blic“ predsednik Samostalnog sindikata fabrike „Goša“ Boža Todorović. Kako tvrdi Todorović, nema ničega spornog u postupku tenderske privatizacije „Goše FOM“. Konzorcijum od 400 radnika i ukrajinska firma „Slavtjažmaš“ bili su jedini prijavljeni kupci, a tenderska komisija dala je prednost radnicima, uz obrazloženje da je u interesu srpske privrede da FOM, koji sa 18 odsto učestvuje u ukupnom ovdašnjem izvozu, ostane u domaćim rukama. - Što se tiče ukrajinske firme „Slavtjažmaš“, ona je bankrotirala i pokrenut je stečaj, to su podaci sa zvaničnog sajta vlade Ukrajine. Na to je Agenciju upozorila i Privredna komora Srbije - kaže Todorović koji tvrdi da sindikati „Goše“ i konzorcijuma pregovaraju o socijalnom programu koji će ove nedelje biti usaglašen, a već naredne se očekuje i potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Inače, među budućim vlasnicima je i direktor FOM-a Srđan Dimitrijević koji nije želeo da daje zvanične izjave dok se postupak prodaje ne okonča. Izvor: "Blic".

U septembru povišica penzija

Posle isplate prvog i drugog čeka za jun, koje bi prema sadašnjoj dinamici isplate penzija najstariji trebalo da dobiju oko 25. avgusta, odnosno 10. septembra, uz isplatu prvog julskog čeka sleduje povišica penzija od 6,82 odsto. Ova povišica posledica je kretanja zarada i troškova života u drugom ovogodišnjem kvartalu, s čime se još uvek usklađuju primanja penzionera u Srbiji. Sa pomenutim povećanjem, čiji prvi deo penzioneri mogu očekivati oko 25. septembra, prosečna penzija povećaće se za oko 800 dinara, najveći osnov za određivanje najviše penzije po starim propisima iznosiće 47.262 dinara, dok će najveća penzija po novim propisima (od 10. aprila 2003) biti 57.087 dinara. Povećana je i novčana naknada za tuđu negu i pomoć na 7.462 dinara, a naknada za telesno oštećenje na 3.109 dinara. Procenat usklađivanja penzija važi i pri utvrđivanju vrednosti opšteg boda koji će za jul i dva naredna meseca iznositi 335,81. Izvor: "Blic".

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta