Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ove godine 3,5 milijardi evra direktnih investicija:

Predsednik Saveta stranih investitora (FIC) Budimir Kostić ocenio je da će Srbija u 2007. godini privući između tri i 3,5 milijardi evra direktnih stranih investicija. "Interes za nove investicije u Srbiji biće povećan usklađivanjem zakona sa novim ustavom, kojim je rešeno pitanje vlasništva nad zemljištem i bolje uređeno pitanje svojine", kazao je on agenciji Beta. Veliki deo ulaganja u Srbiju, istakao je Kostić, doći će i iz privatizacije, koja bi ove godine trebalo da bude privedena kraju. Prema njegovim rečima, Savet će, pored ukazivanja vladi na nedostatke koji postoje u pravnim propisima i njihovoj primeni, aktivnije pozivati strane investitore da dođu u Srbiju, kao dobro mesto za ulaganje. "Ratifikacija sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, pored ulaska u CEFTA sporazum, biće izuzetno značajna za privlačenje stranih investitora", istakao je predsednik FIC Budimir Kostić. Izvor:"Danas".

Dinar u defanzivi:

EVRO je, od utorka na kursnim listama, veći za još 10 para. Tako će evropsku valutu menjači uglavnom da prodaju za 81 dinar, a otkupljuju za oko 79,75 dinara. U ponedeljak popodne je, uz intervenciju Narodne banke Srbije, koja je na zvaničnom deviznom tržištu komercijalnim banakama prodala 48,9 miliona dinara, formiran srednji kurs na nivou od 80,30 dinara za jedan evro. Evro je, inače, od 1. do 15. januara dobio na vrednosti ukupno 1,3 dinara. Tako je sa "novogodišnjih" 79 dinara sada na nivou od 80,30 dinara. Narodna banka Srbije, za razliku od prethodnih šest meseci kada je ublažavala jačanje dinara kupujući devize, sada interveniše u suprotnom smeru. Prodajući evro na zvaničnom deviznom tržištu, ona povlači dinare, i tako obara cenu evropskoj valuti, odnosno ublažava pad dinara. Tako je u periodu od početka godine do danas centralna banka na zvaničnom tržištu intervenisala isključivo prodajom deviza i to u vrednosti od 283,1 milion evra. Dinar je, tokom prošle godine, nominalno ojačao u odnosu na evro za 8,2 odsto. Ovaj procenat bio bi i nešto viši da domaća valuta nije prošlog meseca oslabila za 0,4 odsto u odnosu prema evropskoj. Tokom protekle godine ukupan promet na zvaničnom deviznom tržištu (takozvanom "sastanku Međubankarskog deviznog tržišta, gde NBS i ovlašćene banke kupuju i prodaju evro, i gde se formira zvaničan kurs), bio je 1,588 milijardi evra. Pri tome je NBS prodala 738 miliona evra, a kupila 509,9 miliona evra. Prema podacima NBS, centralna banka je lane u ukupnom prometu na pomenutom sastanku međubankarskog deviznog tržišta, učestvovala sa 78,6 odsto, dok je ovaj procenat godinu pre (tokom 2005) bio 88 odsto. Ekonomisti navode da bi, kada je reč o kretanju kursa evra prema dinaru u toku ove godine, najidealnije bilo da monetarna politika malo popusti, a da fiskalna malo više "steže" u pravcu smanjivanja potrošnje. U svakom slučaju, sudeći prema najavama raznih političkih takmaca koji streme ka ekonomskim funkcijama, stabilnost dinara, i uopšte, makroekonomska stabilnost zemlje, trebalo bi da bude "u planu" svakom budućem guverneru srpske centralne banke. Tako da bi veća kursna "skakanja" trebalo da budu izbegnuta... BANKE MEĐUSOBNO TRGOVALE BANKE su, tokom prošle godine, međusobno trgovale devizama (van zvaničnog sastanka MDT) u vrednosti od 5,886 milijardi evra, što je rast za oko 188 odsto u odnosu na 2005. godinu. Izvor:"Danas".

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta