Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zahuktalo trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi:
Agrobanka u "padu"
Prvi znaci smirivanja tržišta Beogradske berze mogu se nazreti kroz razumne korekcije cena nekih akcija koje su ispoljile najveći rast u prethodnih mesec dana. Posle zvanične potvrde iz Agrobanke da je Moskovska banka neće preuzimati, cena njenih akcija prekinula je višemesečni rast i sa najvišeg istorijskog nivoa od 48.272 dinara pala na vrednost od 42.677 dinara po akciji. Korekciju cena zabeležili su još i akcije "Progresa", "Dunav osiguranja" i "Tehnogasa", čija je vrednost po akciji pala sa 14.000 na 13.650 dinara. Leskovačka fabrika lekova "Zdravlje" nastavlja uspešno poslovanje. Prihodi od prodaje lekova na domaćem i stranom tržištu su u 2006. uvećani za 20 odsto. Pored toga u "Zdravlju", za 2007. godinu, najavljuju rast prihoda od 13 odsto i registraciju 54 nova leka. Investiranje u razvoj ove kompanije, koja je u većinskom vlasništvu "Aktavisa", takođe će biti nastavljeno. Vest o dobrim poslovnim rezultatima podigla je vrednost akcija "Zdravlja" do svog istorijskog maksimuma od 9.500 dinara. Takođe, primetno je da se ovom akcijom trgovalo unazad devet dana zaredom, što je pre karakteristika za kontinuirano trgovanje nego za metod preovlađujuće cene, po kome se trguju akcije "Zdravlja". Posle stabilizacije na nivou od 24.000 do 25.000 dinara, cena akcija "Dijamanta" je u toku nedelje porasla za čitavih 32 odsto. Iz "Dijamanta" su ove nedelje saopštili da će poništiti 56.317 svojih otkupljenih akcija, ukupne vrednosti od 569.928.040 dinara, što čini gotovo 17 odsto osnovnog kapitala. Ono što je međutim veoma zanimljivo je da se vrednost akcija "Srboleka", uvećala za više od 100 odsto u proteklih mesec dana, iako nije bilo značajnijih novosti o ovoj kompaniji i njenom poslovanju. Poslednja cena akcija "Srboleka" iznosi 900 dinara, a podsećanja radi 20. decembra prošle godine je iznosila 400 dinara. Oba indeksa Beogradske berze, BELEKSfm i BELEKS15, i protekle nedelje su dostigla svoje istorijske maksimume, beležeći rast već četvrtu nedelju zaredom. Investitori koji su u ovom trenutku voljni da kupuju akcije, evidentno su dominantni u odnosu na one koji bi da prodaju. Ovih dana, porast nivoa indeksa aktuelan je i na velikim svetskim berzama, ali iz drugačijih razloga nego kod nas. Iščekivanje pozitivnih poslovnih rezultata, početak rada domaćih investicionih fondova, pobeda demokratskih snaga na izborima, iščekivanja novih dokapitalizacija banaka, špekulacije oko preuzimanja, sigurno su faktori koji su uticali da se vrednost oba indeksa poveća. Ipak, svi ti faktori polako postaju stvar prošlosti i morali su već biti uračunati u cene hartija na Beogradskoj berzi, te stoga doza opreza nije naodmet jer se racionalni razlozi za rast tržišta ovim tempom gube. Izvor:"Glas javnosti".

Mamac besplatnih akcija:
Razni posrednici nude pomoć, uz nadoknadu, dok u Ministarstvu privrede ponavljaju da takva evidentiranja nemaju dejstva
Podela besplatnih akcija građanima koji to svoje pravo nisu ostvarili u dosadašnjem toku privatizacije vruća je ovdašnja tema, a što je potvrdila i nedavna predizborna kampanja. Jer, sve stranke su iznele svoj stav o tome. Država, međutim, o tome za sada ćuti i – sem osnovne odredbe u Zakonu o privatizaciji koja „kaže” da pravo na besplatne akcije po završetku ovog procesa imaju oni koji to pravo nisu iskoristili – građanima ne pruža nikakvu informaciju o ostvarivanju tog prava. Sve izjave zvaničnika svode se na – čekanje. I, naravno, u uslovima kada nema praktičnog sprovođenja ovog važnog pitanja, koje se tiče čak četiri miliona ljudi koliko ih nije ostvarilo svoja „privatizaciona” prava, pojavljuju se „posrednici” koji građanima nude pomoć. Ne mali broj takvih udruženja oglasio se u javnosti, a jedno od njih, ovih dana posebno aktivno, jeste „Nacional MB” koji poziva građane da se kod njih evidentiraju. U ovom udruženju kažu da su zvanično registrovani i da ih je, štaviše, Ministarstvo privrede ovlastilo da to čine. – Nas osporavaju zbog 260 dinara, koliko naplaćujemo za troškove koje imamo, a polovinu od toga nam oporezuje država – kažu u „Nacional MB”, uz dodatak da imaju dobre veze u ministarstvima i da se već na prvoj sednici novog saziva skupštine može očekivati dopuna Zakona o privatizaciji. Prema njihovim saznanjima, zakonski predlog pravi razliku između punoletnih zaposlenih i nezaposlenih lica tako što ovi prvi imaju pravo na veći iznos besplatnih akcija. U Ministarstvu privrede, međutim, kažu da ništa od toga nije tačno i da su već nekoliko puta upozoravali javnost da takvo evidentiranje nema nikakvog dejstva, jer može da ga radi samo država. – Nije potrebna bilo kakva vrsta upisa, formiranja lista, a posebno plaćanje bilo kakve vrste nadoknada. Osnovni cilj ovakvih društava jeste sticanje novčanih sredstava, bilo kroz članarinu i naplaćivanje „saveta”, bilo kroz administrativne troškove, prodaju „formulara”, bez ikakvog pravnog osnova, garancije usluga, a što je u suprotnosti sa svim pozitivnim propisima kojima je regulisana oblast privatizacije. Zakon o privatizaciji, shodno načelu ravnopravnosti svih građana, u članu 52. predviđa postojanje Privatizacionog registra u kome se evidentiraju akcije subjekta privatizacije koje se privatizuje primenom metoda javnog tendera u iznosu najmanje 15 odsto kapitala koji se privatizuje, a koje će biti besplatno podeljene građanima, koji ovo pravo nisu ostvarili u svom preduzeću, u roku od dve godine posle završetka roka predviđenog za proces privatizacije. Rok za završetak privatizacije je 2007. godine, pa će i rok za besplatni upis akcija početi da teče od 2009, pa aktivnosti „udruženja” ili „agencija” uz „proviziju” predstavlja zloupotrebu primene navedenih zakonskih odredbi, a o čemu je Ministarstvo privrede obavestilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i druge nadležne organe, da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti. Izvor:"POlitika".

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta