Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U finišu trke za preuzimanje Putnika još jedna ponuda:
Kiparska Aciona dobila konkurenciju
Poslednjeg dana pre isteka roka za dostavljanje ponuda za preuzimanje beogradskog Putnika, u igru je osim kiparske firme Aciona investment ušao još jedan potencijalni kupac. U Putniku kažu da će podatke o tome ko se krije iza ponude, kao i kakve uslove preuzimanja nudi, saopštiti danas. U javnosti se spekuliše da će Aco Đukanović, brat bivšeg crnogorskog predsednika, koji je, navodno, zainteresovan za širenje poslova u Srbiji, ali i za kupovinu ostrva Sveti Marko kod Tivta, koje je u vlasništvu Putnika, kupiti najstariju srpsku turističku agenciju i da će u taj aranžman ući preko povezane firme. Pojavljivanje novog kupca znači da se u narednih, najmanje dvadesetak dana, neće znati novi vlasnik Putnika, jer novi rok za dostavljanje kontraponude ističe 23. aprila. Prvu ponudu za preuzimanje Putnika dostavila je, 12. marta, kiparska firma Aciona investment limited, vlasništvo ruskog investicionog fonda Metropol, a kako drugih ponuda gotovo do poslednjeg dana nije bilo, već se uveliko govorilo da će Kiprani postati novi vlasniti Putnika. Aciona je za paket od 70 odsto akcija koje se nalaze u vlasništvu Akcijskog fonda, ponudila cenu od 3.600 dinara po akciji i izrazila spremnost da otkupi do 15 odsto akcija koje su u posedu malih akcionara. Treba podsetiti da se od ukupno nešto više od 740 hiljada akcija Putnika, 520 hiljada nalazi u Akcijskom fondu, oko 111 hiljada poseduju mali akcionari a ostatak je evidentiran u Privatizacionom registru. Acona je bila spremna da izdvoji oko 24 miliona evra za državni paket akcija, i još oko četiri miliona evra za paket koji drže mali akcionari. Osim toga, predstavnici ove firme najavili su da će preuzeti dugovanja Putnika u iznosu od 730 miliona dinara, kao i obavezu da zaposlenima isplati zaostale zarade (dug po tom osnovu premašuje 200 miliona dinara). Kako je najavljeno, Aciona je bila spremna i da isplati bonus od po 500 evra po radniku, kao i otpremnine veće od zakonom propisanih, radnicima koji dobrovoljno napuste firmu. Aciona je preuzela obavezu da u obnavljanje turističkih potencijala Putnika uloži još oko 20 miliona evra. Inače, cena koju je po akciji ponudila kiparska kompanija, niža je od knjigovodstvene vrednosti koja iznosi 5.056 dinara, ali je i znatno viša od prosečne cene od 2.500 dinara, koliko su te akcije u prethodna dva meseca vredele na berzi. Zanimljivo je da je nakon objavljivanja ponude Acione, vrednost akcija Putnika na Berzi skočila, pa je poslednjih dana trgovanja dostizala i četiri hiljade dinara, ali je obim trgovanja bio relativno mali, s obzirom na to da je od početka godine prodato nešto više od šest hiljada akcija malih akcionara. Da podsetimo, ovo je druga privatizacija beogradskog Putnika. Firma je maja 2003. godine za 5,2 miliona evra prodata američkoj kompaniji Univorld, čiji je vlasnik biznismen srpskog porekla Srba Ilić, ali je zbog neispunjenja ugovornih obaveza Agencija za privatizaciju, 2005. godine, raskinula kupoprodajni ugovor. Izvor:"Danas".

Banke i dalje beleže rekordne cene deonica na Beogradskoj berzi:
Podela dividendi diže cenu akcija
Protekle nedelje je zaista bilo uzbudljivih dešavanja na Beogradskoj berzi. BELEKS 15 je u četvrtak skočio čitavih 4,96 odsto, što je apsolutni rekord, kada je u pitanju porast nivoa indeksa u jednom danu u zadnjih godinu dana. Cene velikog broja akcija su tokom protekle nedelje zabeležile nove istorijske maksimume. Prednjačile su cene akcija banka. Cene akcija Jubmes banke, AIK banke, Komercijalne banke, Privredne banke, zabeležile su nove najviše vrednosti tokom protekle nedelje. AIK banka je zakazala Skupštinu akcionara za 26. april, na kojoj će se odlučivati o raspodeli ostvarenog profita u vidu dividende. Komercijalna banka i Jubmes banka su, takođe, najavile Skupštine i raspodelu kako akumulirane dobiti iz prethodnih godina, tako i one ostvarene u 2006. godini, te se ove najave mogu okarakterisati kao neki od uzroka koji su uticali da cena akcija ovih banaka poraste. Posebno interesovanje zavladalo je za akcijama "Simpa". Špekulacije da bi "Delta holding" mogao da preuzme ovog proizvođača nameštaja otkupljivanjem državnog paketa akcija podigle su cenu "Simpovih" akcija za 24 odsto u toku prethodne nedelje. Cena akcija "Putnika" dostigla je i prestigla cenu koju su i "Aciona" i ruski državljanin, kao fizičko lice, ponudili za preuzimanje ovog našeg turističkog preduzeća. "Aciona", kiparski fond iza kojeg stoji ruska firma "Metropol", je ponudila cenu od 3.600 dinara po akciji, a drugi kupac Rus 100 dinara više, ali ona je 27. marta dostigla vrednost od 4.000 dinara. Sada ostaje na malim akcionarima i državi da se odluče da li će prihvatiti neku od "ruskih ponuda", koje su lošije od cene koju je utvrdilo slobodno tržište. Spekulacije o drugoj ponudi, koja se pojavila tek u petak uticale su takođe na rast ove akcije. Fabrika Duvana DIN iz Niša, koja posluje u sastavu "Filip Morisa" objavila je da je u 2006. godini ostvarila profit od 4,7 milijardi dinara, što je gotovo četiri puta više nego u 2005. godini. Istovremeno prihodi DIN-a porasli su za gotovo 160 odsto. Cena DIN ovih prioritetnih akcija je veoma brzo odreagovala na ovu vest i već u četvrtak skočila za 20 procenata da bi u petak skočila opet za 20 procenata. Posle objave rezultata, cena akcija "Fitofarmacije" porasla je prethodne nedelje za 43 procenata. "Fitofarmacija" je zabeležila znatno bolje rezultate u 2006. godini u odnosu na 2005. Profit je uvećan za 41 procenat, dok su prihodi porasli za oko deset odsto. Krajem prošle nedelje pojavile su se glasine da je pivara "Laško" iz Slovenije već dala ponudu za kupovinu BIP-a na tenderu te da osim nje ima još 14 zainteresovanih kupaca za BIP. Cena akcija BIP-a ostala je stabilna na nivou od 550 dinara po akciji. Poprilično veliki rast cena protekle nedelje zabeležile su i akcije "Tehnogasa", "Bambija", "Imleka", "Pupin Telekoma", "Mlekoprodukta". Na tržištu su se pojavile neke nove kompanije poput "Luke Beograd", "Veterinarskog zavoda" Zemun i "Rubina". Izvor:"Glas javnosti"

Akcije "Politike" od danas na berzi:

Na berzi će se danas prvi put naći 3.578.844 akcija „Politike” kojima će se trgovati po početnoj ceni od 648 dinara po akciji „Mali akcionari nemaju usaglašen stav o tome da li će prodavati akcije, svako pojedinačno radi šta misli da je za njega najbolje”, izjavio je predsednik Udruženja malih akcionara „Politike” Žarko Rakić. On je rekao da bi savet deoničarima mogao biti da sačekaju neko vreme, jer su dosadašnja iskustva pokazala da se cene u početku kolebaju pre nego što se ustale. Prema rečima Rakića, za sada se ne može sa sigurnošću znati kako će se akcije kretati, nema ni zvaničnih ni nezvaničnih potvrda o zainteresovanosti za kupovinu, kao ni konačnih podataka o poslovanju firme, ali je, sudeći po do sada poznatim pokazateljima o poslovanju, optimizam opravdan. Generalni direktor „Politike” a. d. Zoran Vacić izjavio je nekoliko dana pre izlaska kompanije na berzu da očekuje kontinuirani rast cena i ocenio da će kupovina ovih akcija biti dobra poslovna odluka. On je podsetio da se prvog dana akcije mogu prodavati do 20 odsto manje i do 300 odsto više od početne cene, odnosno od oko 500 do približno 2.000 dinara i dodao da ne veruje da će akcije tada dostići maksimalnu vrednost. „Posle toga cena se određuje svakog dana, i može da bude 20 odsto viša ili isto toliko niža. Ja očekujem kontinuirani rast cena, kao posledicu činjenice da se preduzeće nalazi u mnogo boljem položaju nego ranije”, rekao je Vacić. Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, najveći akcionari „Politike” su država sa 26,03 odsto akcija, Akcijski fond sa 24,13 odsto, „Elektroprivreda” sa 14,48 procenata akcija, Republički fond za PIO sa 4,93 odsto, Komercijalna banka sa 2,97 procenata, AIK Banka sa 2,08 odsto i PTT sa 1,22 odsto. „Politika” ima udeo od 50 odsto u preduzeću „Politika novine i magazini”, čije vlasništvo deli sa nemačkim medijskim koncernom „Vac”, 51 odsto osnivačkog udela u RTV „Politici” i deset odsto u NIN-u. Izvor:"B92".

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta