Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bubalo: Sačekaćemo novu priliku za privatizaciju:
Vlada Srbije odlučila da nastavi sa restrukturiranjem RTB Bor
Vlada Srbije odlučila je da formira Nadzorni odbor koji će razmotriti dalje poteze u vezi sa privatizacijom RTB Bor, imajući u vidu da je Agencija za privatizaciju odlučila da raskine kupoprodajni ugovor sa Kupromom. Izvesno je, međutim, da ćemo nastaviti sa restrukturiranjem dok se ne ukaže nova prilika za privatizaciju - izjavio je juče nakon sednice Vlade Srbije ministar privrede Predrag Bubalo. On je naglasio da je strategija privatizacije RTB Bor bila dobra, ako se ima u vidu da su dugovi tog preduzeća bili iznad vrednosti kapitala zbog čega je odlučeno da se privatizacija obavi prodajom imovine. "Utvrđena je minimalna cena i mi smo dobili tri ponude koje su bile iznad te granice. Pošto je u međuvremenu stvorena negativna politička klima, neko drugi će imati priliku da napravi novu strategiju za privatizaciju ali će restrukturiranje biti nastavljeno. To znači da će biti realizovan povoljan kredit Svetske banke jer nema razloga da se ekološki problemi u Boru ne saniraju", istakao je Bubalo. Komentarišući prodaju kompanije Putnik, Bubalo je rekao da je ta firma prodata onome ko je ponudio više novca. Aciona je prošla sve provere, a i Akcijski fond je procenio da akcije Putnika treba prodati što skuplje, iako su mali akcionari bili zadovoljni i cenom od 3.600 dinara po akciji. Akcijski fond je reagovao brzo i zbog toga što je Putnik stvarao gubitke. Dug prema komercijalnim poveriocima dostigao je deset miliona evra, plus tri miliona evra prema zaposlenima, a za prva tri meseca ove godine izgubio je čak milion evra", kaže Bubalo. Vlada Srbije usvojila je odluku o nastavku izgradnje autoputa ka makedonskoj granici Zeleno svetlo za proizvodnju opel astre u Zastavi Beograd - Vlada Srbije odobrila je saradnju Zastava automobila i Dženeral motorsa o sklapanju dva modela automobila opel u kragujevačkoj fabrici, izjavio je ministar privrede Predrag Bubalo. On je na konferenciji za novinare posle sednice vlade kazao da će od sledeće godine početi uvoz bez carine opelovog modela "astra klasik" i njegovo sklapanje u Zastavi, a potom i još jednog modela tog proizvođača automobila. Bubalo je precizirao da je vlada omogućila saradnju Zastave i Dženeral motorsa izmenom odluke iz 2005. godine o kriterijumima za uvoz određenih roba, kojom je određeno koji se proizvodi potrebni za sklapanje ta dva modela mogu uvesti. Izvor "Danas"

Rusi zbog Lucenka pisali Borki Vučić

Komitet za ekonomsku politiku, preduzetništvo i turizam ruske Dume zatražio je od predsednika Skupštine Srbije, Borke Vučić, da obrati pažnju na "incident" u prodaji akcija "Putnika" kojim je oštećen ruski državljanin Dmitrij Lucenko, prenosi Beta. U pismu Dume, upućenom u utorak, koje je medijima dostavio Lucenkov pravni zastupnik Miroslav Boras, navodi se da su se Komitetu obratili građani Rusije sa informacijama o kršenju srpskih zakona prilikom javne prodaje akcija turističke agencije "Putnik". - Zbog tih povreda zakona državljanin Ruske Federacije Dmitrij Lucenko nije mogao da učestvuje na javnoj prodaji, pa je pretrpeo veliku materijalnu štetu - ističe se u pismu koje je potpisao koordinator deputatske grupe za odnose sa skupštinama Srbije i Crne Gore J. A. Fjodorov. On je zamolio predsednika Skupštine Srbije da obrati pažnju na taj incident u smislu zakonitosti održavanja javne prodaje i da, ukoliko je u mogućnosti, pomogne da se ta situacija razreši. Kako se navodi, investicije ruskih kompanija u srpsku privredu se iz godine u godinu stabilno povećavaju, ali ruski preduzetnici ponekad nailaze na probleme prilikom ulaganja u Srbiju. Akcijski fond Srbije prodao je 20. aprila kiparskoj kompaniji "Aciona" paket od 70 odsto akcija "Putnika" po ceni od 6.000 dinara, dok je trajala ponuda za preuzimanje ruskog biznismena Dmitrija Lucenka, koja je bila niža za 500 dinara po akciji. Lucenko za vreme trajanja ponude nije mogao da kupuje deonice "Putnika" na Beogradskoj berzi, dok se kompanija "Aciona", koja je prvobitno dala ponudu za preuzimanje tog turističkog preduzeća, povukla iz tog postupka. Osnivač "Acione" je Mihail Slipenčuk, a ta kompanija je povezana i sa ruskim holdingom "Metropol". "Aciona" je objavila juče nameru o preuzimanju još osam odsto akcija "Putnika". Izvor "Glas javnosti"

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta