Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ruski biznismen Dmitri Lučenko ponudio 3.700 dinara za akcije najstarije turističke organizacije u
Neizvestan finiš trke za preuzimanje Putnika
Novu ponudu za preuzimanje većinskog paketa od najmanje 70 odsto akcija turističke agencije Putnik, dostavio je ruski biznismen Dmitri Lučenko iz Sankt Petersburga, kao fizičko lice. On je za 70 odsto akcija Putnika koje se nalaze u Akcijskom fondu i za 15 odsto akcija koje su u posedu malih akcionara, spreman da plati više od 23 miliona evra ( 3.700 dinara po akciji). To je sto dinara više u odnosu na ponudu koju je 12. marta dostavila Aciona, kiparska filijala ruske kompanije Metropol. U obnavljanje turističkih potencijala Putnika ruski biznismen najavio je da će uložiti 30 miliona evra (Aciona je ponudila 20 miliona evra). Lučenko je takođe prihvatio da izmiri dugovanja najstarije srpske turističke agencije, koja iznose više od 700 miliona dinara, kao i neisplaćene zarade zaposlenih (oko 200 miliona dinara). Radnicima bi isplatio i jednokratnu bruto nadoknadu u iznosu od 600 evra (sto evra više od ponude Acione), a najavio je da će potrebna sredstva obezbediti iz kredita. Upravni odbor Putnika danas će razmatrati novu ponudu, a potom će uslediti razgovori sa malim akcionarima i sa sindikatima. Ukoliko se prihvati ponuda Lučenka, to znači da se otvara novi rok, do 23. aprila, u kome Aciona ima mogućnosti da koriguje svoju prvobitnu ponudu ali nije isključena mogućnost i da se javi novi zainteresovani kupac. Da podsetimo, Turističko preduzeće Putnik privatizovano je prvi put u maju 2003. godine, kada ga je po ceni od 5,2 miliona evra kupio američki biznismen srpskog porekla Srba Ilić, odnosno njegova firma Univorld. Međutim, zbog neizmirenih obaveza, ugovor sa tim vlasnikom Agencija za privatizaciju je raskinula 2005. godine, a 70 odsto akcija prebačeno je u Akcijski fond. One su se početkom godine našle na berzi, gde su u proseku vredele između dve i tri hiljade dinara, ali je poslednjih dana cena dostizala 4.000 dinara, što je još uvek bilo ispod knjigovodstvene vrednosti koja iznosi 5.056 dinara. Međutim, obim trgovanja nije bio veliki, pa je, uglavnom iz poseda malih akcionara, na berzi prodato svega oko šest hiljada akcija (od ukupno 740.000 koliko je emitovano). Izvor:"Danas".

Akcije Politike startovale sa cenom od 2.592 dinara:

Prvog dana trgovanja na Beogradskoj berzi akcije Politike a. d. dostigle su maksimalnu vrednost od 2.592 dinara, što je za 300 odsto viša cena od početne (648 dinara). Prodato je 17.117 akcija (ukupan promet iznosio je 44,4 miliona dinara), a tražnja investitora, uglavnom malih kupaca, premašila je cifru od 29 hiljada komada - izjavio je za Danas Milorad Gušavac, direktor Centra za odnose sa akcionarima Politike a.d. Iako mali akcionari pre izlaska na berzu nisu imali usaglašen stav o tome da li da prodaju akcije ili ne, ekonomski analitičari su ukazivali da deoničari treba da sačekaju neko vreme, jer su dosadašnja iskustva pokazala da se cene akcija na početku trgovanja kolebaju. Pokazalo se da nisu bili u pravu. Prema pravilima berze prvog dana trgovanja akcije se mogu prodavati po ceni koja je do 20 odsto niža, ali i 300 odsto viša od početne cene. To znači da bi najniža cena jedne akcije mogla da bude 520 dinara, ali i da premaši 2.000 dinara što se i dogodilo. Posle prvog dana trgovanja cena akcija određuje se svakog dana i može da bude za 20 odsto viša ili isto toliko niža. Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, akcionari Politike su Republika Srbija (26 odsto akcija), Akcijski fond (24,1 odsto), Elektroprivreda Srbije (14,4 odsto), Republički fond PIO (4,9 odsto), Komercijalna banka (2,9 odsto), AIK banka (dva odsto) i PTT Srbija (1,2 odsto). Izvor:"Danas".

Beogradska berza dobila novi indeks BELEXLINE:

Beogradska berza počinje da izračunava novi tržišni indeks BELEXLINE, koji treba da zameni postojeći opšti indeks BELEXFM. Razlika između ta dva indeksa je je u tome što BELEXLINE predstavlja kretanja cena reprezentativnog uzorka hartija od vrednosti kojima se trguje, dok se BELEXFM izračunavao na osnovu kretanja cena svih hartija sa kojima je zaključena najmanje jedna transakcija. Bazni broj izdavalaca čije se hartije nalaze u indeksnoj korpi (hartije na osnovu kojih se prati kretanje indeksa) je 100, a revizija hartija koje ulaze u BELEXLINE će se vršiti kvartalno, na osnovu kriterijuma koje je propisala Berza. Prvog dana obračuna indeks BELEXLINE beleži nivo od 4.240,91 indeksn poen. BELEX15 je uz pad od 0,4 odsto zastao na 2.836,19 poena, dok je SRX uz povećanje od 0,6 odsto zabeležio maksimalnih 1.639,2 indeksna poena. Ukupan promet na Berzi iznosi 1,3 milijarde dinara. Učešće stranih investitora u ukupnom prometu iznosi 40,3 odsto. Na tržištu koje trguje metodom preovlađujuće cene dolazi do velikih oscilacija. Početak trgovanja akcijama novinske kuće Politika a. d. Beograd zabeležio je rast vrednosti akcija ove novinske kuće od 300 odsto (otrgovano je sa 17.117 komada po ceni od 2.592 dinara). Rast cene od 20 odsto beleže akcije devet firmi, među kojima je Albus a. d. Novi Sad (sa prometom od 30,4 miliona dinara), Paraćinka a. d. Paraćin (129,6 miliona dinara prometa i četvrtinom prodatih akcija od ukupnog broja emitovanih akcija), i Sremput a. d. Ruma sa trgovanjem u vrednosti od 86,4 miliona dinara. Posle objavljivanja finansijski rezultati Fabrike duvana iz Niša, prioritetne akcije ovog preduzeća zabeležile su rast vrednosti od 20 odsto (3.276 dinara za jednu akciju). Akcije Vital a. d. Vrbas su ponovo izgubile 20 odsto vrednosti (današnja cena 3.760 dinara), a otrgovano je sa 802 akcije. Trgovanje Metals bankom a. d. Novi Sad je intenzivnije iz dana u dan, i juče je premašen iznos od 296 miliona dinara uz obim od 5.088 komada. Visoke vrednosti u trgovanju imaju još i AIK banka a. d. Niš, 91 milion dinara i BB Minaqua a. d. Novi Sad , 84,8 miliona dinara. Iako je u toku ponuda za preuzimanje Putnika a. d. Beograd po ceni od 3.600 i 3.700 dinara po akciji, juče je uz cenu od 4.000 dinara otrgovano sa 10.635 komada. Serija obveznica A2016K juče je bila najtrgovanija, a promet je bio 478.576 evra. Od danas ćemo izveštavati i o kretanju vrednosti investicione jedinice prvog Srpskog investicionog fonda - Delta Plus, čija je vrednost 30. marta iznosila 1.190,34 dinara. Izvor:"Danas".

"Delta" merka "Simpo":

Uoči predstojeće tenderske prodaje državnog paketa akcija "Simpa", na jugu Srbije uveliko se šire glasovi o tome da je za kupovinu kompanije Dragomira Tomića zainteresovan vlasnik beogradske "Delte" Miroslav Mišković. U "Delti" u Beogradu su potvrdili da su razgovori s predstavnicima "Simpa" o kupovini prodajnih objekata "Si marketa" pri kraju. Da li će "Delta" da preuzme i državni paket akcija kompanije iz Vranja znaće se, međutim, tek za mesec dana. Povodom najava da bi Mišković trebalo uskoro da postane novi vlasnik "Simpa", u ovoj kompaniji s oprezom ističu, da je još rano da se govori o potencijalnim kupcima jer je tek nedavno izabran privatizacioni savetnik. Potpredsednik "Simpa" Budimir Mihajlović za lokalne medije je rekao da ovoj firmi predstoji brža privatizacija. - Za privatizacionog savetnika "Simpa" određena je beogradska brokerska kuća "Citadela". Za mesec i po dana biće poznat način privatizacije državnog dela akcija kompanije - rekao je Mihajlović. Direktor Službe za informisanje u "Simpu" Siniša Mitić rekao je, da je Upravni odbor doneo odluku kojom se odobrava prenos udela kompanije u zavisnim preduzećima trećim licima uz naknadu. Naveo je i to da je još rano da se o kupcima govori. Izvor:"Glas javnosti".

"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta