Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tender za Jat do aprila
Beograd -- Tender za privatizaciju srpske aviokompanije Jat ervejz (Airways) trebalo bi da bude raspisan u martu ili aprilu.
 
"Kompanija Rotšild će do polovine februara završiti starategiju privatizacije i uputiti je vladi na usvajanje, nakon čega bi trebalo da bude raspisan tender za prodaju 51 odsto Jata", rekao je pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Čirić.

Prema Ćirićevim rečima, za Jat će se tražiti strateški partner, odnosno kupac koji se takođe bavi avioprevozom, a ne finansijski investitor.

Pomoćnik ministra je, govoreći o predstojećim privatizacijma u Srbiji, naveo da bi prema planu Ministartva ekonomije na tenderu trebalo ponuditi i 51 odsto udela u Naftnoj industriji Srbije (NIS), ali je napomenuo da je moguća izmena tog plana zbog energetskog sporazuma sa Rusijom.

Odgovarajući na pitanje investitora kada se može očekivati tender za NIS, Ćirić je kazao da za sada ne može da kaže više pošto su pregovori sa Rusima još u toku.

Srbija od privatizacije u 2008. godini, istakao je, očekuje najmanje milijardu evra prihoda.


Novosadska mlekara pripojena Imleku
Beograd -- Direktor korporativnih poslova Denjub fuds grupe Rade Pribićević izjavio je da je Novosadska mlekara pripojena Imleku.
 
On je naveo da će to pripajanje doprineti racionalnijem poslovanju i uštedama na nivou nabavke i distribucije i naveo da je delatnost tih mlekara ista i da su i do sada sarađivale, pa pripajanje Novosadske mlekare Imleku predstavlja logičan nastavak tih odnosa.

U skladu sa tim pripajanjem, Beogradska berza donela je odluku o isključenju akcija Novosadske mlekare sa vanberzanskog tržišta.

Kako je navedeno u Nacrtu ugovora o spajanju uz pripajanje, koji je ranije objavljen u dnevnoj štampi, osnovni kapital Imleka će pripajanjem biti uvećan za 481,59 miliona dinara izdavanjem 790.210 običnih akcija i 12.448 preferencijalnih akcija pojedinačne nominalne vrednosti 600 dinara.
Komisija za zaštitu konkurencije je ranije je ocenila da dve mlekare već posluju u okviru istog sistema i da njihovo spajanje ne može uticati na povećanje koncentracije na tržištu.

Pribićević kaže i da ta grupa preko Imleka i Mlekare Subotica ima udeo između 30 i 35 odsto na tržištu mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji.

U vlasništvu Denjub fudsa su i Zaječarska, Subotička i Zemunska mlekara, a u okviru te grupe u Srbiji posluju i konditorska kompanija Bambi-Banat, a suvlasnik je i aranđelovačkog "Knjaz Miloša".


Rast indeksa, mali pad prometa
Beograd -- Na Beogradskoj berzi indeksi su porasli, Beleks15 za nešto više od procenat, a opšti Belekslajn za 0,66 odsto.
 
Promet je bio nešto manji nego dan ranije i vredeo je 272,35 miliona dinara (3,33 miliona evra) pri čemu je u trgovini obveznicama RS više nego preplovljen, na 717,8 hiljada (8,7 hiljada).

Dvocifreni rast u kontinuiranoj trgovini ubeležila je Jubmes banka [JMBN] čija je akcija poskupela za 18,4 odsto, na 90.000 dinara, a promet je premašio tri miliona dinara.

Na listi većih dobitnika je i kikindski Banini [BNNI] koji skokom od 9,6 odsto nije uspeo da kompenzuje pad iz prethodne trgovine veći od deset odsto.

Akcije zrenjaninskog Radijatora [RDJZ] ojačale su za pet i po odsto a vranjski Simpo [SMPO] i zemunski Ikarbus [IKRB] dobili su po više od tri procenta na vrednosti.

Gubitnike predvodi novosadski Agrokop [AGRC] sa padom većim od sedam odsto, na 2.601 dinar, i uz neveliki promet. Pale su i cene Kredi banke [CYBN], za više od pet odsto, Dunav osiguranja [DNOS] za više od četiri i Navipa [NAVP] i Fidelinke [FIDL] za po gotovo tri odsto.

Čelo liste akcija sa najvećim prometom drže banke - Komercijalna [KMBN] sa više od 52 miliona dinara, Agrobanka [AGBN] sa 30 miliona i niška AIK banka [AIKB] sa 26,4 miliona. Sve tri ubeležile su rast cene za između pola i dva procenta.

Dobar promet imale su i dve prehrambene kompanije - Imlek [IMLK], od 24,4 miliona dinara, i Voda Vrnjci [VDAV], od 22,15 miliona.

U aukcijskoj trgovini najveće je bilo interesovanje za kovinske Utva silose [UTSI] i promet je dostigao 5,77 miliona dinara. Akcija tog proizvođača metala menjala je vlasnika po 12.500 dinara, kao i u prethodnom poslovanju.

Još jedan metalac je imao promet od gotovo pet miliona dinara - vranjski Zavarivač [ZVRV]. Cena te akcije takođe je bila stabilna, 6.700 dinara.

Promet veći od četiri miliona dinara registrovan je i u trgovini akcijama aleksandrovačke Vino Župe [VINZ] i to po nepomenjenoj ceni od 13.000 dinara, odnosno maksimumu za tu hartiju ubeleženom krajem decembra.

Učešće stranih investitora poraslo je na oko 70 odsto u ukupnoj i trgovini akcijama, kod kupovine akcija premašilo je 75 odsto a kod prodaje je bilo za deset procenata manje.


Akcije Ikarbusa juče vredele 6.500 dinara
Beograd - Promet na Beogradskoj berzi juče je premašio 272,3 miliona dinara. Gotovo sav novac utrošen je na kupovinu akcija, s obzirom na to da je obveznicama Republike Srbije trgovano za samo 10.237 evra (najviše serijama A2012K - 3.522 evra i A2008K - 3.125 evra). Najveća pažnja investicione javnosti bila je usmerena na akcije banaka. Na akcije Komercijalne banke potrošena su 52 miliona dinara, promet akcija Agrobanke dostigao je 30 miliona dinara, dok se niškom AIK bankom trgovalo za 26,4 miliona dinara. Sve pomenute akcije su trgovanje završile u plusu. Pored banaka, veće promete beleže i vlasnički papiri Imleka (24,4 miliona dinara), Vode Vrnjci (22,1 milion dinara), kao i hartije od vrednosti zemunskog proizvođača autobusa Ikarbus (20 miliona dinara), koji pri tom uvećavaju cenu za 3,28 odsto. Indikativno je da, kako se bliži rok za završetak tenderske privatizacije ovog preduzeća, cena njegovih akcija beleži konstantan umeren rast za poslednjih mesec dana. Polovinom decembra one su koštale 5.500 dinara, da bi se juče prodavale i po 6.500 dinara, što predstavlja rast od 18 odsto.
Ovakav rast cene, ali u jednom danu, ostvarile su akcije Jubmes banke, kojima je trgovano za više od tri miliona dinara, dok su Montinvest i Lasta svoju tržišnu kapitalizaciju povećale za 9,09, odnosno 4,92 odsto. Veći pad vrednosti (13,33 odsto), u odnosu na promet (1,4 miliona dinara), imale su jedino akcije Nopala iz Bačke Palanke.
Od ostalih servisnih informacija koje dolaze sa Beogradske berze izdvajamo rast vrednosti kod sva tri indeksa, od 0,66 odsto za BELEXLINE, 1,15 odsto za BELEX15 i 1,68 odsto za SRX, kao i to da su strani investitori povećavali svoje učešće u ukupnom prometu, i ono sada iznosi 69,99 odsto. Treba još napomenuti i da se više neće trgovati akcijama Novosadske mlekare, pošto je ona odlukom skupštine akcionara pripojena beogradskom Imleku. Izvršena je konverzija tih akcija, za jednu akciju Novosadske mlekare dobijalo se 0,8 odsto akcija Imleka, dok se razlika isplaćivala u gotovom novcu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta