Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pad indeksa na Zagrebačkoj berzi
Zagreb -- Indeks akcija na Zagrebačkoj berzi Crobex juče je bio u minusu za oko dva odsto na dnevnom nivou.
 
 
Na vrednosti je izgubilo 26 akcija iz sastavu Crobexa, dok je cena četiri porasla. U poređenju sa prethodnim poslovanjem, najviše je pala akcija Badela 1862, za 11,45 odsto.

Analitičari su na Zagrebačkoj berzi za sredu očekivali oscilacije Crobexa u visini do pola procenta. Prema Hininoj anketi, sedam od jedanaest anketiranih analitičara brokerskih kuća očekivalo je stagnaciju tog indeksa akcija, a ostali njegov pad.

I prethodnog dana Crobex je pao, za nepuna dva procenta, na 5.035,4 poena, nakon što je Državni zavod za statistiku objavio podatak o godišnjem rastu cena od 5,8 odsto koji ukazuje na dalji rast inflacije.


Akcije Ikarbusa podigle promet na Berzi
Beograd - Intenzivnija trgovina na Beogradskoj berzi donela je juče prometa od oko 332,6 miliona dinara. Međutim, veći promet nije se odrazio na rast cena kod većine hartija od vrednosti, pa su indeksni pokazatelji završili dan u minusu. Najviše je izgubio naš indeks na Bečkoj berzi - SRX (1,3 odsto), dok su BELEXLINE i BELEX15 snizili nivo za 0,6, odnosno za 0,99 odsto. Od 124 emisije akcija kojima je juče trgovano, 29 je zabeležilo rast cene, a 49 pad. Vrednost su značajno popravile akcije Agrobačke (7,65 odsto), preduzeća Galeb GTE (6,9 odsto) i Agrobanke (6,17 odsto), a veći pad beleže vlasnički papiri Telefonije (7,56 odsto) i Dunav osiguranja (4,96 odsto). Manje aktivni bili su i strani investitori, koji su učešće sveli na 52,61 odsto.
Rastu prometa najviše je doprinela pvećana tražnja za akcijama zemunskog Ikarbusa, na koje su ulagači potrošili 61,7 miliona dinara. Sve ponuđene akcije prodate su, a cena im je uvećana za 12,24 odsto na 7.100 dinara, što predstavlja istorijski maksimum. Rok za podnošenje ponuda za kupovinu ovog preduzeća ističe 25. januara, a kao mogući razlog tako velikog interesovanja za akcije tog preduzeća treba tražiti u činjenici da je Ikarbus u 2007. godini višestruko povećao nivo porudžbina čija je vrednost premašila 75 miliona evra. Velika potražnja vladala je i za hartijama od vrednosti AIK banke (51,5 miliona dinara), dok se akcijama Energoprojekta trgovalo za 34,4 miliona dinara. Već drugi dan zaredom, u žiži interesovanja investitora nalaze se i akcije Vode Vrnjci (23,2 miliona dinara), a povećan je i promet Imlekovih vlasničkih papira, na 21,7 miliona dinara. Međutim, to nije bilo dovoljno da njihova cena skoči, pa su akcije Imleka završile u minusu od 5,65 odsto. Na obveznice Republike Srbije potrošeno je 527.798 evra, a najviše na seriju A2015K - 496.657 evra. Ova serija će svojim vlasnicima doneti godišnji prinos od 5,8 odsto.
Od ostalih vesti sa Beogradske berze izdvajamo Rešenje o isključenju hartija sa organizovanog trgovanja za akcije Findomestic banke.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta