Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prvog dana 87.000 prijavljenih
Beograd -- Besplatne akcije srpskih javnih preduzeća prvog dana prijavljivanja upisalo je oko 87.000 gradjana Srbije.
 
Prijavljivanje je proteklo bez gužvi, a ako se nastavi istim tempom, prijavljivanje svih četiri miliona građana, koliko je procenjeno da ima pravo na besplatne akcije, moglo bi da se završi za četrdesetak dana, kažu u PTT-u Srbije.

Prilikom upisa otvoreno je i oko 42.500 dinarskih računa kod Poštanske štedionice, na koje će građanima biti uplaćene akcije.

U PTT Srbija su naveli da je najviše prijavljenih bilo u centralnim opštinama Beograda, gde se na šalterima pošta upisalo oko 26.400 građana, odnoso trećina ukupnog broja.

PTT je saopštio da su se do 14.30 u Novom Sadu prijavile 6.443 osobe, Subotici 3.532, a nešto više od po 2.500 prijava zabeleženo je u Pančevu, Šapcu, Užicu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Kragujevcu.

U radnoj jedinici poštanskog saobraćaja "Priština" za besplatne akcije prijavilo se 162 građana Srbije.

Prijavljivanje traje do kraja jula
 
Prijavljivanje građana za besplatne akcije javnih preduzeće počelo je juče u svih 1.319 pošta u Srbiji, a trajaće do 31. jula.

Građani se moraju prijaviti lično, a lična karta i kartica banke u kojoj imaju račun su jedini dokumenti koji su im potrebni.

Za one koji nemaju račun u banci Poštanska štedionica će besplatno otvarati račun, a privremeno raseljeni sa Kosova i Metohije pored lične karte moraće da pokažu i legitimaciju raseljenog lica ili zeleni karton. Na šalterima pošte građani će potpisivati zahtev za besplatne akcija u dva primerka, od kojih će jedan biti upućen u Agenciju za privatizaciju, a drugi ostaje podnosiocu zahteva i ubuduće će sva obaveštenja dobijati na kućnu adresu.

Agencija za privatizaciju će posle provere podataka najkasnije do kraja godine građane pismeno obaveštavati da li imaju pravo na besplatne akcije.

Juče je počelo i prijavljivanje radnika javnih preduzeća za besplatne akcije koje će moći da se obavi u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Procenjuje se da će oko četiri miliona građana imati pravo na besplatne akcije i da će im u jednakim iznosima biti podeljene akcije u vrednosti od četiri milijarde evra, što znači da će svaki građanin dobiti akcije vredne 1.000 evra.

Za besplatnu podelu su, za sada, predviđene akcije šest javnih preduzeća, Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, Jat ervejza (Airways), Telekoma, Galenike i Aerodroma "Nikola Tesla". 

Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji su stekli punoletstvo do kraja prošle godine i državljanstvo Srbije do 3. januara ove godine, a imali su prebivalište u Srbiji na dan 30. juna 2007. godine.

Uz to, uslov je i da do kraja roka ze evidentiranje budu upisani u birački spisak i da do sada nisu dobili besplatne akcije u privatizaciji.

Građani koji su u inostranstvu prijave podnose u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a za one koji su nepokretni ili su na izdržavanju zatvorske kazne, evidentiranje će obavljati posebna komisija.

Nepokretna lica moći će da se prijave na besplatan broj info centra Pošte 0800 100 300, nakon čega će ih posetiti komisija za prijavu, a preko istog broja i svi ostali građani moći će da dobiju dodatne informacije o prijavljivanju.

Za građane koji u postupku evidentiranja podnesu netačne podatke predviđena je kazna od 5.000 do 10.000 dinara, a kazna od 10.000 do 50.000 dinara za radnike pošta i diplomatsko-konzularnih predstavništava koji ne budu poštovali predviđenu proceduru.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić najavio je da se prve uplate građanima od prodaje akcija koje su u Privatizacionom registru očekuju se početkom 2009. godine, a očekuje i da će trgovina akcijama javnih preduzeća, koje će građanima besplatno biti podeljene, početi u prvoj polovini iduće godine.

Predviđeno je da zaposleni i bivši zaposleni u šest najvećih javnih preduzeća u Srbiji dobiju po 200 evra po godini staža.

Na šalterima Nacionalne službe za zapošljavanje, zaposleni i bivši zaposleni u javnim preduzećima moraju da podnesu uverenje o državljanstvu koje nije starije od šest meseci, fotokopiju lične karte, overenu fotokopiju radne knjižice i potvrdu o prebivalištu.


Aukcija za FEP i Megaplast 29.02.
Beograd -- Agencija za privatizaciju ponudiće na aukciji 29. februara dva preduzeća iz sastava Industrije za preradu metala Majadanpek.
 
Početna cena fabrike elektro-proizvoda FEP je 78,2 miliona dinara, a za fabriku za preradu plastike i metala Megaplast 40,9 miliona dinara, navodi se u oglasu objavljenom u dnevnom listu Politika.

Prerađivacki kompleks IPM-a nalazi se u sastavu proizvodno-rudarsko metalurškog kompleksa Basena Bor.

IPM poseduje zemljište, građevinske objekte, opremu i zalihe materijala. Objekti u krugu fabrike su proizvodna hala površine 10.213 kvadratnih metara, upravna zgrada fabrike od 649 kvadratnih metara, magacin 325 kvadratnih metara, stolarska radionica i magacin ulja i smole od 96 kvadratnih metara.

Megaplast poseduje proizvodni pogon od 28.215 kvadratnih metara, proizvodnu halu od 2.558 kvadratnih metara i 1.430 kvadratnih metara, zgrada alatnice 658 kvadratnih metara, magacin 412 kvadratnih metara, opremu i zalihe materijala.


„A-tek“ nudi novi program za RTB
Radnici RTB-a „Bor“, koji prve tri godine po privatizaciji budu proglašeni tehnološkim viškom, dobiće otpremnine u zavisnosti od prosečne cene bakra na Londonskoj berzi metala (LMI) i, u najgorem slučaju, iznosiće 200 evra po godini staža.

Ovo se navodi u predlogu dodatnog socijalnog programa, koji je ovom preduzeću uputila austrijska kompanija „A-tek“, prvorangirana na tenderu za kupovinu borskog kombinata bakra.
Kako se navodi u predlogu koji je dostavljen zaposlenima i sindikatu RTB-a, otpremnina od 500 evra biće podeljene ukoliko godinu dana unazad cena bakra na berzi bude iznad 8.000 dolara, ako bude od 6.000 do 7.999 dolara otpremnina će iznositi 400 evra, a ako je niža od šest hiljada dolara po toni, isplatiće se 200 evra po godini radnog staža.
„A-tek“ u ovom predlogu radnicima RTB-a garantuje da prosečna zarada neće biti niža od sadašnjeg proseka (350 evra), ali i da će visina dohotka pratiti rast troškova života.
Osim toga, „A-tek“ je spreman da zadrži svih 4.687 radnika i od decembra 2009. godine, u zavisnosti od ekonomske situacije, za Božić i Uskrs isplaćuje jednu prosečnu bonus platu.
„A-tek“ se obavezao da će koristiti tehnologiju kojom će maksimalno zaštititi zdravlje zaposlenih, a posebno bi se vodilo računa o bezbednosti na radnom mestu.


Besplatne akcije: Nasledstvo
1. Ukoliko sam testamentom nasledila akcije od rođaka, da li u tom slučaju imam pravo na besplatne akcije?
Tanja Puaca
- Imate.
2. Da li građani koji su inostranstvu mogu da se prijave i u zemlji, ako im to više odgovara, pod uslovima za ostale građane?
- Da, i to lično.
3. Da li izbeglice gube neka prava u zemlji iz koje potiču, ako dobiju akcije u Srbiji ?
- To se uređuje zakonima zemlje iz koje potiču, a ne ovim zakonom.
4. Da li je krajnji rok za upis u birački spisak 31. 7. 2008?
- Jeste.
5. Šta je potrebno od dokumenata za prijavu lica koja ne mogu lično da dođu da se prijave u poštu/DKP? Kako i kome se obraćaju -Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, Pošti ili NSZ?
- Građani treba da se obrate na besplatan telefon Pošte 0800-100-300, a zaposleni i bivši zaposleni na besplatan telefon Nacionalne službe za zapošljavanje 0800-100-400. Oba telefona biće objavljena u javnim pozivima.
6. Da li akcije glase na donosioca?
- Akcije glase na ime i upisane su u elektronskoj bazi Centralnog registra hartija od vrednosti i ne izdaju se u papirnom obliku.
7. Ukoliko podnesem prijavu za besplatne akcije, a ubrzo posle toga (mesec, dva...) promenim prebivalište, a time i mesto gde sam upisana u birački spisak (npr. zbog zasnivanja radnog odnosa u drugom gradu), da li je potrebno promenu prijaviti pošti gde sam podnela prijavu ili će se ista evidentirati po službenoj dužnosti prilikom provere ispunjenosti uslova od strane Agencije?
- U ovom slučaju, najbolje je da prilikom promene adrese o tome pismenim putem obavestite Agenciju za privatizaciju, na adresu: Agencija za privatizaciju, Trg Nikole Pašića broj 5/VI, 11000 Beograd. Agencija šalje sva obaveštenja na adresu iz lične karte, tako da je u vašem interesu da pravovremeno obavestite Agenciju o promeni podataka.


Dominirale akcije AIK banke
Ovonedeljno trgovanje na Beogradskoj berzi startovalo sa prometom od oko 584 miliona dinara
 
Beograd - Ovonedeljno trgovanje na beogradskoj berzi startovalo je sa prometom koji je premašio 583,6 miliona dinara. Više od četvrtine tog iznosa ili 161,6 miliona dinara ostvareno je kroz trgovanje akcijama niške AIK banke, koje i dalje, uprkos konstantno visokoj tražnji, beleže pad cene (ovoga puta za 0,53 odsto). Sa prometom od 135,4 miliona dinara slede ih vlasnički papiri preduzeća Polet IGK iz Novog Bečeja, dok intenzivnija trgovina akcijama Pupin Telekoma donosi promet od 94,6 miliona dinara. Akcije tog zemunskog preduzeća su pritom uspele i da poskupe za tri odsto. Veći promet zabeležen je i kod hartija od vrednosti Agrobanke (33,6 miliona dinara), dok je bez promene u ceni zaključeno 11 transakcija u kojima je vlasnike promenilo 1.010 akcija Univerzal banke ukupne vrednosti od 31,4 miliona dinara. Na obveznice stare devizne štednje juče je potrošeno 265.717 evra, a najviše na seriju koja dospeva poslednja na naplatu, odnosno 2016. godine (106.821 evra).
Strani investitori, kao i prethodnih dana, zadržavaju visoko učešće u trgovanju - čak 69,1 odsto. Njihove aktivnosti su posebno bile usmerene ka prodaji akcija, gde je njihovo učešće naraslo na 74 odsto. Kretanje kompletnog tržišta, mereno kroz opšti indeks BELEXLINE beleži pad od 0,33 odsto. To smanjenje je kod indeksa najlikvidnijih hartija BELEX15 nešto veće, i iznosi 0,61 odsto, dok srpski indeks listiran na Bečkoj berzi - SRX jedini beleži rast od 1,33 odsto. Gledano pojedinačno, najveći pad zabeležile su akcije Credy banke iz Kragujevca (ali uz samo jednu otrgovanu akciju), a najveći rast akcije Putava iz Užica (7,48 odsto). Cenu su popravile i hartije od vrednosti preduzeća Utva silosi (skok od četiri odsto). Beogradska berza je juče organizovala i jedno blok trgovanje, u kojem je obavljan promet akcijama beogradskog Hidroinvesta za 4,5 miliona dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta