Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Slovenija prodala nove obveznice
Ljubljana -- Slovenija je investitorima prodala jedanaestogodišnje obveznice nominalne vrednosti milijardu evra s kamatom od 4,375%.
 
Uspeh transakcije i široka distribucija tih dužničkih hartija od vrednosti potvrđuju kreditnu sposobnost Slovenije i ukazuju na podršku koju ona uživa među evropskim investitorima, navodi se u saopštenju ministarstva finansija, prenosi Delo.

Nove obveznice Slovenija je u drugoj polovini januara predstavila u evropskim finansijskim centrima.

Predstavljanje investitorima u Holandiji, Finskoj, Britaniji i Mađarskoj pokazalo je i da će jedanaestogodišnje obveznice biti traženije od onih na 15 godina, što je bio jedan od alternativnih rokova.

Reč je o drugoj emisiji obveznica slovenačke države od kako je 1. januara 2007. ta zemlje ušla u zonu evra, podseća ljubljanski dnevnik.

Veliki deo izdanja prodat je visokokvalitetnim ulagačima, kao što su osiguravajuća društva (24 odsto ukupnog), investicioni fondovi (20 odsto) i penzijski fondovi (13 odsto).

Među ponuđačima su bile i centralne banke i neke institucije koje su se "izborile" za gotovo deset odsto emisije.

Saopšteno je i da je 35 procenata izdanja prodato u zemljama Beneluksa, 13 u Sloveniji i po deset odsto u Francuskoj i Skandinaviji.


Sindikat Dnevnika za privatizaciju
Novi Sad -- Sindikalci Dnevnik holdinga protestovali tražeći se ubrza privatizacija holdinga i da radnici dobiju pravo na besplatne akcije
 
Sindikalcima je nakon protesta pokrajinski sekretar za informacije Milorad Đurić, koji ih je primio, rekao da je prava adresa za izražavanje protesta Agencija za privatizaciju, a ne Izvršno veće Vojvodine. On je rekao da pokrajina podržava inicijativu da radnici imaju prava na 15 odsto besplatnih akcija.

Javni poziv za prodaju 84 odsto ukupnog kapitala preduzeća "Dnevnik-holding a.d." stavljen je van snage početkom decembra prošle godine, saopštila je tada Agencija za privatizaciju.

Kako je tada objašnjeno, na taj način je tender za prodaju "Dnevnik-holdinga", koji je objavljen 5. i 25. maja ove godine, stavljen van snage.

Zamenik direktora "Dnevnik-holdinga" Milenko Peričin rekao je tada agenciji Beta da je razlog za obustavu tendera "formalne prirode".

"Pojavile su se neke formalne smetnje, pa tender mora da se raspiše ponovo, pod novim uslovima", kazao je Peričin.

Objasnio je da se "smetnje" odnose na 15 odsto besplatnih akcija koje treba da budu podeljene radnicima, a što je pod sadašnjim zakonskim uslovima "neizvodljivo".

"Dnevnik-holding" je akcionarsko društvo u kojem Autonomna Pokrajina Vojvodina ima 52 odsto kapitala, a Republika Srbija 48 odsto.

Kompanija ima 100 odsto akcija u preduzeću "Poljoprivrednik", kao i u zavisnim društvima "Novine i časopisi", "Štamparija" i "Promet".

U kompaniji "Dnevnik Vojvodina Preš" udeo "Dnevnik-holdinga" je 45 odsto, a nemačkog Vaca (WAZ) 55 odsto. U "Dnevnik-holdingu" ima i 30 odsto učešća u vlasništvu u prodajnom društvu "Futura plus". Imovina "Dnevnik-holdinga" sastoji se od nekretnina u ukupno 13 prodajnih objekata u Vojvodini.

U Novom Sadu "Dnevnik-holding" poseduje poslovnu zgradu od 10 spratova ukupne površine 4.000 kvadratnih metara, zatim zgradu štamparije od 6.000 kvadrata i montažnu halu od 379 metara kvadratnih.

"Dnevnik holding" je suvlasnik 12 odsto prostora u poslovnom centru Radnički univerzitet u izgradnji i u perspektivi bi trebalo da ima još oko 600 metara kvadratnih prostora.

Novinska i izdavačka delatnost "Dnevnik-holdinga" koncentrisana su u preduzećima "Novine i časopisi" i "Poljoprivrednik".

Najvažnija izdanja su "Poljoprivrednik", "Lovačke novine", "Dobro jutro", "Riborevija", "Eliksir", "Trag", "Neven", "Mali neven", "Službeni list" Skupštine Vojvodine, "Privreda", "Lorist", "Privredna štampa".


„Aeroflot“ na tenderu za „Jat ervejz“
Ruska avio-kompanija „Aeroflot - ruske avio-linije“ pripremiće do proleća program učešća u privatizaciji srpskog „Jat ervejza“, a na tenderu će se pojaviti najverovatnije sa partnerom iz Evropske unije, izjavio je juče zamenik generalnog direktora „Aeroflota“ Mihail Polubojarinov.

Potvrđujući zainteresovanost ruske kompanije za „Jat ervejz“, Polubojarinov je rekao da bi tender mogao da bude održan „krajem marta, početkom aprila ove godine“ i da će ruska kompanija najverovatnije na njemu učestvovati sa partnerom. On je objasnio da u slučaju prodaje 51 odsto „Jat ervejza“, „u skladu sa propisima EU (u koju uskoro planira da pristupi Srbija)“, „Aeroflot“ ne može biti vlasnik takvog paketa, pa bi postao vlasnik 50 odsto minus jedne akcije, a njegov partner jedan odsto plus jedna akcija, prenela je agencija RIA Novosti.
Ranije je zamenik generalnog direktora „Aeroflota“ Lev Košljakov izjavio da ta kompanija ne namerava da odustaje od učešća u privatizaciji srpske avio-kompanije „bez obzira na to što se EU tome protivi“, kao i da „Aeroflot“ ima „preliminarnu pozitivnu reakciju vlasti Srbije“. „Aeroflot“ i „Jat ervejz“ su u junu 2007. potpisali memorandum o razumevanju.


Besplatne akcije: Upis samo lično
1. Da li naši državljani moraju biti upisani u biračke spiskove ili to nema nikakve veze sa besplatnim akcijama?
Srdačan pozdrav iz Švedske, Zorica
- Državljani Srbije koji borave u inostranstvu mogu se prijaviti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, pod istim uslovima kao i građani koji žive u Srbiji. Državljani moraju biti upisani u birački spisak da bi stekli pravo na besplatne akcije.
2. Da li imam pravo na akcije? Već 12 godina živim u Srbiji, a doskora sam imala državljanstvo SCG. Rođena sam u Crnoj Gori i sada planiram da podnesem zahtev za srpsko državljanstvo.
- Zakon predviđa da lica koja imaju državljanstvo Srbije na dan 3. 1. 2008. godine imaju pravo na besplatne akcije. U toku su konsultacije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova oko razjašnjenja statusa građana koji su u vašoj situaciji.
3. Ja sam državljanin Srbije i trenutno sam u inostranstvu na studiranju. Da li postoji pravna mogućnost (punomoć) da neko za mene uzme te akcije?
Pozdrav iz Melburna.
- Vi se možete prijaviti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu pod istim uslovima kao i građani koji žive u Srbiji. Ne postoji mogućnost davanja punomoćja, već se prijava mora obaviti lično.
4. Šta je sa ljudima koji su samo delimično ostvarili pravo na akcije i nisu ih naplatili, jer novi vlasnik firme nije isplatio već samo zaostale plate bivšim radnicima.
- Oni su ostvarili pravo na besplatne akcije kao zaposleni i nemaju pravo da se prijave kao građani.


Akcije Trudbenika podigle promet na Berzi
Beograd - Jučerašnji promet na Beogradskoj berzi od oko 727,3 miliona dinara, podiglo je intenzivnije trgovanje akcijama Indusrtije građavinskog materijala Trudbenik iz Vršca. Kroz blok transakciju vlasnike je promenilo 11.819 akcija, ili 49,9 odsto od ukupnog broja, a promet je premašio 472,7 miliona dinara. To preduzeće je u prethodne tri godine poslovalo sa gubitkom, koji je u 2006. godini iznosio 7,5 miliona dinara. Sledeće po prometu bile su hartije od vrednosti niške AIK banke, kojima je trgovano za 58,5 miliona dinara, dok je na akcije Agrobanke potrošeno 40,8 miliona dinara. Investitorima su bile interesantne i akcije Univerzal banke (31,6 miliona dinara), a intenzivnije trgovanje hartijama od vrednosti preduzeća Topiko iz Bačke Topole donelo je promet od 15,3 miliona dinara. Dosta se trgovalo i akcijama Privredne banke iz Beograda (10,3 miliona dinara), što je uticalo da njihova cena poraste za 8,93 odsto. Značajniji rast beleže i vlasnički papiri aleksandrovačke Vino Župe (7,59 odsto), čija cena od 13.987 dinara predstavlja novi istorijski rekord. Nasuprot tome, pad od 10, odnosno 8,8 odsto zabeležile su akcije BB Minaqua i preduzeća Nafta iz Beograda.
Indeksni pokazatelji su, posle jučerašnjeg trgovanja, uspeli da zaustave svoje dalje poniranje. Tako su, recimo, indeksi likvidnijih hartija, SRX i BELEX15, zabeležili rast vrednosti od 0,41, odnosno 0,81 odsto, dok je opšti indeks BELEXLINE završio u blagom minusu od 0,08 odsto. Situacija u vezi sa aktivnostima stranih investitora promenila se utoliko što je njihova pažnja, posle nekoliko dana intenzivnije prodaje akcija, usmerena ka kupovini, gde je njihovo učešće poraslo na 74,37 odsto. Inače, ukupno učešće stranih investitora u jučerašnjem trgovanju iznosilo je 48 odsto. Na obveznice Republike Srbije potrošeno je 179.870 evra, a najviše na seriju koja dospeva 2014. godine (135.094 evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta