Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pad prometa i berzanskih indeksa
Beograd - Prvo trgovanje na Beogradskoj berzi u 2008. godini prošlo je neslavno. Zabeležen je rekordno nizak obim (230 transakcija) i vrednost prometa (87,5 miliona dinara). Trgovalo se sa 78 emisija akcija, od kojih je 21 završila sa rastom, a 24 sa padom cene, dok je vrednost 33 akcije ostala nepromenjena. Sve to odrazilo se i na kretanje vrednosti indeksa. BELEXLINE i BELEX15 beleže pad vrednosti od 0,7, odnosno 1,2 odsto, dok je vrednost indeksa SRX nepromenjena. Učešće stranih investitora dostiglo je 40,2 odsto vrednosti ukupnog prometa, a za obveznice stare devizne štednje 61.091 evro. Najviše se tražila serija A2015K (54.866 evra), a trgovalo se i serijama A2008K i A2016K.
Uz dužničke papire Republike Srbije, juče se na Beogradskoj berzi trgovalo i vlasničkim papirima. Najveći promet beleže akcije Univerzal banke iz Beograda (26,6 miliona dinara) i hartije od vrednosti preduzeća Palić THU iz Subotice (13,7 miliona dinara). Veća tražnja za akcijama ovog preduzeća od uobičajene, uticala je da one poskupe za maksimalno dozvoljenih 20 odsto, na 6.336 dinara. Dosta se trgovalo i vlasničkim papirima građevinskog preduzeća Planum iz Zemuna (7,7 miliona dinara), čija je cena skočila na 5.000 dinara, što je novi istorijski maksimum. Promet od nekoliko miliona dinara imale su još i akcije Agrobanata iz Plandišta (5,4 miliona dinara), kao i akcije zemunskog Ikarbusa (3,4 miliona dinara).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta