Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novac od besplatnih akcija građanima tek od naredne godine
Građanima koji imaju pravo na besplatne akcije u idućoj godini biće uplaćen novac od prodaje akcija iz Privatizacionog registra, kažu u Akcijskom fondu Srbije
 


"Prodaja akcija iz Privatizacionog registra počela je u maju ove godine i do sada su prodate akcije 15 preduzeća za ukupno 70,1 milion evra", rekao je agenciji Beta direktor Akcijskog fonda Srbije Alekasandar Gračanac.


Prema Zakonu o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, predviđeno je da svi punoletni građani dobiju akcije šest javnih preduzeća i novčane naknade od prodaje 15 odsto akcija svih preduzeća koja se privatizuju tenderom i nalaze se u Privatizacionom registru.

Akcije iz Privatizacionog registra prodaje Akcijski fond, po nalogu Agencije za privatizaciju, i to ponudom za preuzimanje i na Beogradskoj berzi. Obaveza Akcijskog fonda je da akcije proda najkasnije šest meseci posle okončanja tendera.
"U Privatizacionom registru trenutno se nalaze akcije 98 kompanija i očekuje se da se realizuju tenderi za još 70 kompanija, čije će akcije biti prebačne u Privatizacioni registar", naveo je Gračanac.

Zakonska je obaveza da se akcije ne prodaju po ceni nižoj od one koja je postignuta na tenderu, što znači da prihod od prodaje svih akcija koje su do sada prebačene u Privatizacioni registar ne sme biti manji od 250 miliona evra. Gračanac je naglasio da će, ako se procenjuje na osnovu dosadašnje prodaje, posle okončanja prodaje akcija koje su Privatizacionom registru, ukupni prihod biti značajno veći od 250 miliona evra.

Akcijski fond prodaje i manjinske pakete kompanija koje su privatizovane do 2000. godine i za deset meseci ove godine prodao je akcije 283 kompanije, za ukupno 81 milion evra.
Od 2002. godine, kad je počela prodaja, prodati su paketi akcija 1.407 kompanija za oko 700 miliona evra, a novac od prodaje tih akcija se uplaćuje na račun budžeta Srbije i Penzijsko-invalidskog fonda.


Nafta pada na 40 dolara za barel?
Nafta bi do kraja ove godine mogla da pojeftini, zbog smanjene tražnje na svetskom tržištu, čak na 40 dolara po barelu, predviđaju ruski energetski stručnjaci


Cena ruske nafte za brzu isporuku tipa "Ural" , koju kupuje i Srbija, opala je na kraju ovonedeljnog poslovanja oko dva odsto, na nešto više od 59 dolara po barelu, navodi se u izveštaju moskovske kompanije IFK "Solid".


Podaci "Solida" pokazuju da su cene sirove nafte na glavnim svetskim berzama tog energenata, u Njujorku i Londonu, tokom oktobra smanjene za bezmalo trećinu i da trenutno osciliraju u rasponu od približno 64 do 67 dolara za barel.

Analitičar "Solida" Denis Borisov objašnjava da se drastrično pojeftinjenje nafte u oktobru može objasniti velikom panikom na berzama, koja je usledila zbog odluke investitora da masovno povuku svoje uloge sa naftnog tržišta.
Borisov smatra da u situaciji kad je globalna tržanja nafte u padu, zbog tekućeg ekonomskog zastoja u SAD i drugim zemljama najvećim potrošačima, neće biti iznanađenje ako osnovna energetska sirovina pojeftini, tokom naredna dva meseca, možda i za trećinu u odnosu na sadašnji nivo.

Barel nafte je, inače, 11. jula vredeo rekordnih 147,27 dolara, ali su pod uticajem usporenijeg rasta svetske privrede, a i spekulativnih razloga, kotacije te sirovine već u toku letnjih meseci naglo pale. Taj trend nije prekinut ni u oktobru. Tekuće pojeftinjenje nafte uticaće i na sniženje cene ruskog prirodnog gasa , izvestio je moskovski dnevnik "Komersant", pozivajući se na izjavu zvaničnika kompanije "Gasprom".
Predstavnik "Gasproma" je, naime, saopštio da će će se cena ruskog gasa za evropske kupce smanjiti u prvom kvartalu naredne godine na 350 do 400 dolara za hiljadu kubih metara, što je niže u odnosu na sadašnjih 460 do 520 dolara za istu količinu. Cena prirodnog gasa na međunarodnom tržištu se utvrđuje, obično, na period od tri ili šest meseci, a određuje se na osnovu tekućih berzanskih kotacija nafte.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta