Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rusija kupuje ceo EPS?
Šest meseci traju tajni razgovori o privatizaciji Elektroprivrede Srbije (EPS)sa predstavnicima ruske državne Elektroprivrede (RAO UES), kojom neformalno rukovodi Anatolij Čubajs, ruski ministar za privatizaciju u vreme Jeljcina, nezvanično saznaje "Energyobserver"

Ruski partner je zainteresovan da postane vlasnik cele Elektroprivrede Srbije, znači svih njenih proizvodnih i elektrodistributivnih kapaciteta. Izvor "Energyobservera", koji je insistirao da ostane anoniman kaže da je to glavni razlog što kasni raspisivanje tendera za traženje strateških partnera sa kojima bi EPS zajednički gradio termo i hidro kapacitete. Prema saznanjima "Energyobservera", glavni insajder Rusa i posrednik u pregovorima je mladi stručnjak za termoelektrane, koji je kao kadar EPS-a bio zaposlen u nekadašnjoj Jugoslovenskoj elektroprivredi (JUGEL). Rusi su srpskoj strani stavili do znanja da su protiv tenderske prodaje, već insistiraju na prodaji putem direktnih pregovora, kao u slučaju Naftne industrije Srbije.


"Dženeral motors" pred bankrotom
Kompanija "Dženeral motors" saopštila je danas da bi bez drastične akcije ili novih sredstava mogla da ostane bez minumuma novca koji je potreban za njeno funkcionisanje, pošto su u trećem tromesečju troškovi njenog poslovanja iznosili 6,9 milijardi dolara


Američki proizvođači automobila apeluju da ova industrijska grana dobije pomoć iz državnog fonda namenjenog finansijskim institucijama koje se nađu u problemima. Analitičari smatraju da će "Dženeral motors" bez pomoći države bankrotirati.

"Uvereni smo da bi posledice bankrota bile ozbiljne i da bi se proširile daleko izvan ove kompanije", izjavio je direktor ovog giganta Rik Vagoner.
On je dodao da će rukovodstvo kompanije učiniti sve da izbegne bankrot i da će iskoristiti svaki izvor finansiranja.
Akcije i obveznice "Dženeral motorsa" doživele su danas veliki pad. Deonice su izgubile 11 odsto vrednosti posle najave mogućeg bankrota.


Evro pao na 85, 53 dinara
Dinar će u ponedeljak ojačati, tako da će valuta evropske unije koštati po srednjem kursu 85,5389 dinara. Narodna banka Srbije juče je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu i prodala 12 miliona evra

„Na osnovu prepodnevnog trgovanja formiran je indikativni kurs od 87,4199 dinara za evro, ali nakon intervencije Narodne banke, banke su bile spremne da trguju po značajno nižem kursu“, navodi se u saopštenju, u kojem se ističe da su poslednje kotacije na tržištu bile po kursu od 84,26 dinara za evro.


Narodna banka Srbije prekjuče je na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala sa 20 miliona evra da bi sprečila prevelike dnevne promene kursa, a u sredu, 5. novembra, prodala je 30 miliona evra.
Srpska valuta je tokom prošlog meseca prema evru bila najjača 3. oktobra, kada se evro menjao za 76,69 dinara. Ove godine dinar je najvišu vrednost dostigao 7. avgusta kada je srednji kurs bio 75,75 dinara za evro.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta