Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Berza: Beleks15 porastao 4,27 odsto
Beograd -- Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 porastao je za 4,27 odsto, dok je opšti Belekslajn porastao 2,53 odsto.
 
Ukupan promet na Beogradskoj berzi je oslabio za čak 41,46 odsto, na 425,82 miliona dinara (5,1 miliona evra). Trgovano je sa ukupno 130 akcija, a zabeležen je promet akcijama od 420,7 miliona dinara. Najveći skok zabeležile su akcije Fidelinke (FIDL), koje su zabeležile rast vrednosti od 19,9 odsto.

Za 15,6 odsto skočile su akcije Komercijalne banke (KMBN), koje su jedine pored Fidelinke zabeležile dvocifreni rast.

Današnju listu gubitnika predvode Progres, čije su akcije oslabile za 1,6 odsto. Više od jedan odsto vrednosti izgubile su akcije Univerzal-hodlinga (UNVR), 1,59 odsto, i šabačkog Zorka Pharma (ZOPH), 1,29 odsto.

Najtrgovanije su bile akcije niške AIK banke (AIKB), sa prometom od čak 223,7 miliona dinara. Promet tih akcija iznosio je više od 50 odsto ukupnog prometa akcija. Značajniji promet zabeležile su akcije Univerzal banke (UNBN), 31,8 miliona dinara, i Agrobanke (AGBN), 21,6 miliona dinara.

Učešće stranih investitora u ukupnoj i trgovini akcijama bilo je 71,85 procenata, u kupovini akcija gotovo je dostiglo 62,72 procenata a u prodaji je bilo 80,97 odsto.

Rast Beleksa praćen jačanjem dinara
 
"Tendencije na međubankarskom deviznom tržištu i Beogradskoj berzi tokom srede i četvrtka govore da dolazi do naglog povećana otpimizma tržišnih učesnka. Naime, posle blagog rasta u sredu, današnji rast indeksa BELEX15 od čak 4,27% jedan je od najvećih u istoriji (naravno, ne može se porediti sa rastom početkom maja od skoro 11% sa smenjivanjem Tomislava Nikolića sa mesta predsednika skupštine), što govori o smanjenju političke neizvesnosti, odnosno očekivanju stabilnosti u narednim danima i nedeljama", kaže za B92 Goran Nikolić, stručni saradnik PKS-a.

On smatra da tendencije na međubankarskom deviznom tržištu govore o sličnom trendu

"U sredu ujutro evro se prodavao po 82,9, da bi danas posle podne pao na oko 82,5 ili 82,6 dinara za evro (taj kurs važiće u petak 1. februara). Promet je dosta visok i juče je čak samo do 13h iznosio 140 miliona evra, što je znatno iznad prosečnog prometa poslednjih meseci, što govori da se ne radi o incidentno formiranom kursu već trendu", kaže Nikolić.


Prodata Valjevska kožara
Beograd -- Olimp MB iz Valjeva kupila je na Beogradskoj berzi za oko 5,23 miliona dinara 70% kapitala Valjevske industrije kože, krzna i konfekcije
 
 
Kapital Valjevske industrije (VIK) bio je u vlaništvu Akcijskog fonda Srbije posle neuspešne privatizacije iz 2004, koja je poništena 2006. godine, javili su elektronski mediji.

Na aukciji je bilo ponuđeno 29.434 akcija Valjevske kožare, po ceni od 150 dinara, a firma "Olimp MB" otkupila ih je po ceni od 178 dinara za akciju.

Novi vlasnici, novosadski privrednik Slobodan Milisavljević i valjevski pekar Milenko Dragojević, rekli su da će pokušati da pokrenu proizvodnju i da će se baviti doradom kože.

Posle realizacije socijalnog programa za svih 141 radnika, krajem 2007, Valjevska kožara nema zaposlenih, ali na placu od oko tri hektara u Valjevu ima proizvodne pogone i mašine, kao i upravnu zgradu od 1.300 kvadrata u centru grada.

Valjevska kožara bila je privatizovana na aukciji 2004. godine, za oko 22 miliona dinara, koja je 2006. poništena, jer kupac Aleksa Zekanović iz Valjeva nije ispunio odredbe kupoprodajnog ugovora.

On je veći deo novca dobijenog od Vlade Srbije za isplatu socijalnog programa za 87 radnika potrošio na kupovinu ribnjaka u selu Dokmir, čiji je vlasnik bilo preduzeće "Sveta Popović" iz Uba.


Predstavnici "Gasproma" sledeće nedelje u Beogradu
Predstavnici ruskog "Gasproma" trebalo bi naredne nedelje da doputuju u Beograd na nastavak pregovora o naftno-gasnom aranžmanu Moskve i zvaničnog Beograda.

Susret bi, kako saznaje "Politika", mogao da bude iskorišćen za definisanje svih spornih tačaka u vezi sa većinskom privatizacijom NIS-a i formiranjem dve zajedničke firme koje će se ubuduće baviti izgradnjom gasovoda "Južni tok" i završetkom gradnje podzemnog skladišta gasa "Banatski Dvor".

Posebna pažnja će biti posvećena pitanju ko će zapravo koristiti kapacitete gasovoda i skladišta gasa, budući da jedna od tačaka sporazuma predviđa da to radi ruska strana, koja u ovom poslu ima 51 odsto vlasništva.

"Politika" piše da će pregovori između Beograda i Moskve biti samo korak bliže zaključivanju osnovnog Ugovora o kupovini 51 odsto akcija NIS-a od strane "Gaspromnjefta", ali i prilika da se jasno kaže da li protokol o većinskoj kupovini NIS-a ide na Narodnu skupštinu Srbije, ili je to i bez poslanika gotova stvar.

Kako je predviđeno protokolom o NIS-u, kupoprodajni ugovor bi trebalo da bude potpisan u najkraćem roku, a najkasnije do kraja ove godine, čime će se "Gaspromnjeftu" praktično dati pravo na operativno upravljanje NIS-om.

"Politika" navodi da bi u isto vreme sa dolaskom ruske delegacije u Srbiju mogle stići i prve količine "Gaspromove" nafte, jer je u četvrtak na tenderu NIS-a za nabavku 800.000 tona sirove nafte pobedio "Gaspromnjeft". Time je, kako se saznaje u NIS-u, ova kompanija posle dugo vremena dobila partnera od kog će direktno kupovati naftu a ne, kao što je to bio slučaj do sada, od preprodavaca.

"Gaspromnjeft" je, inače, peta kompanija u svetu za proizvodnju i preradu "crnog zlata" u kojoj je "Gasprom" većinski vlasnik, podseća "Politika".


Besplatne akcije: Važeća lična karta
1. Imam 27 godina i trenutno radim na brodu u Americi i nisam u mogućnosti da se javim ni u jedno konzularno predstavništvo zemlje, a u zemlju se vraćam tek u oktobru mesecu.
- Rok za prijavljivanje za sticanje prava na besplatne akcije je 31. jul 2008. godine do tog roka pronađite način da se prijavite u bilo kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inostranstvu jer prijavljivanje mora biti lično.
2. Zaposlena sam u „Elektrodistribuciji Kraljevo“, kao radnik njihovog odmarališta u Meljinama. Moje prebivalište je u Herceg Novom, a imam državljanstvo Srbije?
- Morate imati prebivalište u Srbiji da biste ostvarili pravo na besplatne akcije.
3. Moja majka je domaćica i 1993. godine nasledila je penziju od oca koji je bio radnik ŽTP-a. Da li i ona ima prava na novčanu naknadu, ili na besplatne akcije?
Unapred hvala na odgovoru, Jelena Dabović, Herceg Novi
- Ima pravo da se prijavi kao građanin ukoliko ispunjava uslove iz javnog poziva.
4. Da li će prijavljivanje moći da se obavi u konzulatima? Da li je neophodna lična karta za prijavljivanje (ima nas kojima je istekla lična karta - gde možemo da je obnovimo?). Može li pasoš da služi u tu svrhu? Gorica Mitrović
- Biće omogućeno prijavljivanje i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ali je za to potrebna važeća lična karta, pa je potrebno da pre prijavljivanja produžite ličnu kartu.
5. Bila bih vam zahvalna ako biste me obavestili o veb sajtu adresi Agencije za privatizaciju i kako da saznam više detalja o upisivanju besplatnih akcija.
- Agencija za privatizaciju: www.priv.yu
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja: www.merr.sr.gov.yu


Raskinut ugovor o prodaji "Šinvoza"
Agencija za privatizaciju raskinula je danas ugovor o prodaji preduzeća "Šinvoz" iz Zrenjanina sa kupcem Nebojšom Ivkovićem iz Beograda.
U saopštenju Agencije se navodi da Ivković ni u naknadnom roku nije ispunio ugovorene obaveze.

Agencija je 18. januara ove godine kupcu "Šinvoza" dala rok od pet dana da dostavi dokaze da je ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora, ali on to nije učinio.
"Šinvoz" je prodat na aukciji u martu 2004. godine, kad je Ivković za 240 miliona dinara kupio 56 odsto kapitala tog preduzeća. On je bio obavezan da u to preduzeće investira 17,9 miliona dinara.
Zbog blokade računa u "Šinvozu" je u novembru prošle godine uveden stečaj, a radnici su krajem prošle godine počeli protest i zahtevali kontrolu privatizije preduzeća.
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je naložilo da se preispita postupanje Agencije za privatizaciju u Novom Sadu u slučaju privatizacije "Šinovoza".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta