Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pad vrednosti akcija TelekomItalija
Milano -- Vrednost akcija Telekoma Italija pao je u petak na Milanskoj berzi najviše u poslednjih deset meseci, za čak 4,6 procenata.
 
Vrednost akcije je spuštena na 1,82 evra, a takav ishod je posledica saopštenja nedavno imenovanog glavnog izvršnog direktora Franka Bernabea, upućenog sindikalnoj centrali, da je pozicija kompanije kompromitovana sa finansijske tačke gledišta.

Bernabe je rekao da je dug kompanije tri puta obimniji od postojeće bruto zarade i da te okolnosti znatno otežavaju dobijanje pozajmice na finansijskom sektoru. Bernabe, koji je u decembru stupio na dužnost, podvukao je da je naišao na osiromašenu kompaniju.

Novi direktor pokušava da revitalizuje kompaniju koja je suočena sa sve jačom konkurencijom, manjim profitima i oštrijim regulatornim režimom u odnosu na formiranje cena.


Dobit Petrola 53,3 miliona evra
Ljubljana -- Grupa Petrol objavila je da je neto dobit grupe iznosila 53,3 miliona eura, što je u odnosu na 2006. rast od sedam posto.
 
 
Na internet stranicama Ljubljanske berze je objavljeno da su prihodi od prodaje u 2007. godini iznosili 2,1 milijardu evra, a da je dobit pre oporezivanja iznosila 66,3 miliona evra, što je u odnosu na 2006. porast od deset posto.

Prihodi od prodaje matičnog Petrol d.d. iznosili su u 2007. godini 1,9 milijardi evra, što je u odnosu na prethodnu 2006. godinu porast od pet posto. Neto dobit je iznosila 45,8 miliona evra, što je u odnosu na 2006. godinu porast od 15 posto.

Količinska prodaja proizvoda od nafte na nivou grupe iznosila je 2,1 miliona tona, što je četiri posto više nego u 2006. godini. Prihodi od prodaje dopunskog asortimana i ostale robe iznosili su 262,9 miliona evra, što je 15 posto više od planiranog i 22 posto više nego u 2006. godini.

Broj benzinskih pumpi na kraju 2007. iznosio je 380, od čega 307 u Sloveniji, 26 u Bosni i Hercegovini, 32 u Hrvatskoj, tri u Srbiji i dva na Kosovu.


Najlikvidnije akcije nastavile pad
Beograd -- Indeks najlikvidnijih srpskih akcija Belex15 na završetku današnjeg trgovanja zabeležio je pad od 0,11 odsto.
 
Trgovanje je počelo padom Beleks15 od 0,5 do 0,7 odsto, da bi pred kraj prvog sata dostigao minus od 1,19 odsto. Do kraja trgovanja indeks se stabilizovao, pa je na kraju dana zabeležio neznatan pad od 0,11 odsto.

U poslovanju je ubeležen promet od 90,14 miliona dinara (1,08 miliona evra), četiri puta manji nego poslednjeg radnog dana prethodne sedmice. Učešće stranih investitora u ukupnoj i trgovini akcijama bilo je oko 47 procenata pri čemu kod kupovine akcija 57, a kod prodaje 38,5 odsto.

Najveći rast u kontinuiranoj trgovini ubeležio je Velefarm [VLFR], od 7,8 odsto, uz promet od 2,72 miliona dinara, a sledi Soja protein [SJPT] čija je hartija poskupela 5,5 odsto, uz promet od 4,72 miliona.

Na listi većih dobitnika su i Agrobanka [AGBN] sa skokom od 4,65 odsto i solidnim prometom od 5,36 miliona dinara, Politika [PLTK] sa rastom većim od četiri procenta i Progres [PRGS] sa plusom nešto većim od tri odsto.

Gubitnike predvodi kompanija čije su akcije listirane na A Listingu, pirotski Tigar [TIGR], sa padom od 6,25 odsto i prometom malo većim od milion dinara. Akcije Globos osiguranja [GLOS] pojeftinile su za bezmalo pet odsto, zrenjaninskog Radijatora [RDJZ] za četiri, Imleka [IMLK] za nepuna četiri procenta, a holdinga Univerzal [UNVR] za 3,7 odsto.

Najvredniji promet, od 26,82 miliona dinara, bio je u trgovini akcijama niške AIK banke [AIKB], a cena te vlasničke hartije porasla je 0,78 odsto, na 9.250 dinara. Uz Agrobanku i Soju protein, prometom su se izdvojili i Privredna banka [PRBN], sa 3,9 miliona dinara, i Dunav osiguranje [DNOS], sa tri miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najveći promet, od 2,8 miliona dinara, bio je u trgovini akcijama Sintelona [SNTLM]. Prometi nešto veći od milion dinara registrovani su na tom segmentu i u trgovini akcijama beogradske NLB LHB banke [LHBN], zemunskog Unifarma [UNFZ] i beogradske Vodoterme [VDTR].


Besplatne akcije: Četiri uslova
1. Kakav je status ljudi koji su sticajem okolnosti rođeni u Crnoj Gori (od oca vojnog lica), a ceo životni i radni vek proveli u Srbiji. Čak i za manje komplikovanu stvar kao što je pasoš podrazumeva se da mi prijatelji šalju državljanstvo iz Podgorice.
Pravo na upis besplatnih akcija ostvaruju lica koja ispunjavaju sledeće uslove:
1) da su navršila 18 godina života zaključno sa 31. decembrom 2007. godine i da su na dan sticanja statusa nosioca prava bila upisana u birački spisak nadležnih opštinskih organa;
2) da su na dan 3. januar 2008. državljani Republike Srbije;
3) da su na dan 30. juna 2007. godine imala prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije;
4) da pravo na akcije bez naknade nisu na bilo koji način ostvarili, u celosti ili delimično, u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji („Službeni glasnik RS“, br. 32/97 i 10/01) ili Zakonom o privatizaciji

2. Državljanin sam BiH (Banjaluka), poslednjih pet godina živim u Beogradu, gde sam završio fakultet i sada radim, prijavu sam izvršio u odeljenju za strance u MUP-u Srbije u Beogradu, gde sam dobio odobrenje privremenog boravka za vreme studiranja u trajanju od godinu dana, takođe sam predao zahtev za dobijanje državljanstva Republike Srbije 20. 10. 2007. u Konzulatu u Banjaluci, koje nisam još dobio.
U toku su konsultacije sa nadležnim organima radi razjašnjenja statusa građana koji su u ovakvoj situaciji.

3. Ukoliko je neko dobio akcije čija je ukupna nominalna vrednost ispod nominalne vrednosti akcija na koje bi imao pravo u procesu privatizacije NIS-a, da li ima pravo na razliku?
Nominalna vrednost akcija je irelevantna jer pravo na upis imaju lica koja do sada nisu ostvarila pravo na besplatne akcije. Ukoliko se pitanje odnosi na zaposleno/bivše zaposleno lice u NIS-u koje je dobilo akcije prema odredbama Zakona o privatizaciji, ima pravo da se prijavi za ostatak neiskorišćenih godina radnog staža koji ima u NIS-u.

4. S obzirom na to da firma nije prodata, da li imam pravo da upišem državne akcije sada?
Ukoliko firma u kojoj ste potpisali upisnicu nije privatizovana, morate se obratiti firmi i zatražiti da povuče dostavljene podatke Agenciji za privatizaciju kako bismo vas skinuli sa spiska potencijalnih akcionara, nakon čega biste mogli da se prijavite u PTT za besplatne akcije.


Padali indeksi, ali i promet za 38 odsto
Beogradska berza u iščekivanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova
 
Agrobanka je u prošloj godini ostvarila realnu dobit iz poslovanja od 1,7 milijardi dinara, što je šest puta više nego u 2006. godini, saopštila uprava 
Beograd - Politička kriza koja je već neko vreme prisutna na Beogradskoj berzi osetila se i u toku prošle nedelje, sada u očekivanju proglašenja nezavisnosti Kosova. Indeksi „beleks lajn“ i „beleks 15“ su izgubili 1,23 i 0,41 odsto, dok se promet smanjio za 38 procenata. Od 225 akcije kojima je trgovano, samo 48 je imalo porast cene, cena 85 akcija je nedelju završila u crvenom, dok je cena 92 akcije ostala na nivou prethodne nedelje. Učešće stranih investitora u ukupnom prometu je iznosilo 59 odsto.

„Agrobanka“ je objavila preliminarne rezultate poslovanja kako bi zaštitila poslovni ugled zbog, kako u banci kažu, veštački stvorene situacije izazvane padom vrednosti njenih deonica na berzi. Banka je u prošloj godini ostvarila realnu dobit iz poslovanja od 1,7 milijardi dinara, što je šest puta više nego u 2006. godini, objavila je uprava „Agrobanke“. Uprava je zato izrazila sumnju da je u poslednjih devet meseci grupa investitora koristeći rešavanje 3,5 milijardi dinara starog duga Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj obarala cenu deonica i istovremeno povećavala svoj vlasnički udeo u Agrobanci.

„Poštanska štedionica“ najavila je održavanje Skupštine akcionara za 27. februar, na kojoj bi deoničari trebalo da se izjasne o predlogu odluke o povećanju kapitala putem zatvorene emisije. Presečni dan za učestvovanje na Skupštini je 31. decembar prošle godine, uz cenzus od jedan odsto. 

Generalni direktor „Bambija“ Miroslav Miletić izjavio je da je prodaja njihove robe u prošloj godini porasla za 16 odsto, a da se na bazi povećanja obima proizvodnje i lansiranja novih proizvoda u ovoj godini očekuje prihod od 100 miliona evra. On je takođe napomenuo da bi „Bambi“ mogao da preuzme neki strateški parter do sredine 2009. godine, dodajući da kompanija ima potencijala za dalji rast i da stremi ka poziciji regionalnog lidera u svojoj branši. Poslednja cena akcija ovoga preduzeća na berzi bila je 19.900 dinara.

Za kompaniju „Ikarbus“ je iz tehničkih razloga produžen tenderski rok za davanje ponuda do 22. februara. U kompaniji je naglašeno da se na tenderu očekuju bar dve ozbiljne ponude, te da će se privatizacija završiti pozitivno. Od ponuđenih 39,21 odsto kapitala „Ikarbusa“, 29,2 odsto je u vlasništvu Deoničkog fonda, a 9,9 odsto u vlasništvu PIO fonda. Nominalna vrednost jedne deonice je 600 dinara, a trenutna cena na berzi je 6.517 dinara.

Prema saopštenju koje je izdalo Udruženje industrije mineralne vode, u Srbiji je u toku 2007. godine prodaja prirodnih mineralnih i izvorskih voda porasla za 14 odsto. Najveće učešće u prodaji imali su „Knjaz Miloš„ od 30 odsto, „BB Minakva“ 21 odsto i „Voda Vrnjci“ 12 odsto. Istovremeno, izvoz voda povećan je za oko 17 odsto. Na Beogradskoj berzi cena akcije „Voda Vrnjci“ je 23.000, a „BB Minakve“ 48.000 dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta