Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U plusu četiri, u minusu tri fonda
Beograd -- Rast vrednosti investicionih jedinica na dnevnom nivou ubeležila su četiri fonda dok su jedinice tri fonda bile u padu.
 
 
Vrednost jedinice Delta plusa, jedinog balansiranog fonda, povećana je u utorak, 19. februara, za 0,08 odsto, na 1.327,69 dinara, a imovina fonda vredela je 1,280 milijardi.

Fond Rajfajzen akcije (Raiffeisen) zabeležio je pad investicione jedinice od 0,11 odsto, na 940,61 dinar, a njegova imovina vredi 1,053 milijarde.

Vrednost jedinice Fime proaktiv (Proactiv) porasla je za 0,02 odsto, na 1.016,55 dinara, a vrednost imovine fonda je 1,052 milijarde dinara.

Pad od 0,13 odsto, na 1.044,17 dinara, zabeležio je Fokus premijum (Focus Premium), a imovina fonda vredi 289,39 miliona dinara.

Investiciona jedinica Ilirike JIE povećana je za 0,59 odsto, na 1.003,88 dinara, a vrednost imovine fonda je 53,53 miliona.

Jedinica fonda KD Ekskluziv smanjena je za 0,09 odsto, na 978,49 dinara, a imovina fonda vredi 27,47 miliona.

Delta dinamik (Dynamic) je ubeležio rast od 0,45 odsto, na 1.005,35 dinara, a njegova imovina vredela je 141,42 miliona dinara.


Dinkić danas u "Trepči"
Beograd -- Ministar Mlađan Dinkić posetiće danas fabriku "Trepča" i Zvečan, gde će predstaviti Akcioni plan za Kosovo i Metohiju.
 
Ministar Dinkić će sa delegacijom Ministarstva ekonomije i sa pomoćnikom ministra rudarstva i energetike Dejanom Rajkovićem posetiti pogone fabrike "Trepča" u Zvečanu gde će se sastati sa rukovodstvom fabrika "Trepča", "Lola" i "Prva petoletka", koje zapošljavaju više hiljada Srba.

Kako je saopšteno, u delegaciji Ministarstva ekonomije biće i državni sekretari za regionalni razvoj Verica Kalanović, za turizam Goran Petković, za zapošljavanje Vladimir Ilić, pomoćnici ministra Nebojša Ćirić i Miodrag Miljković, izvršni direktor Agencije za privatizaciju Branislav Zec, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Dejan Jovanović i direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović.

Teme sastanka će biti subvencije preduzećima na Kosovu i Metohiji u kojima su zaposleni Srbi i pomoć države u modernizaciji tih preduzeća.

Dinkić i delegacija Ministarstva ekonomije će se u opštini Zvečan razgovarati sa načelnikom okruga i predsednicima opštine Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić, kao i sa svim opštinskim kooridinatorima iz srpskih enklava.

Na tom sastanku Dinkić će predstaviti Akcioni plan za Kosovo i Metohiju iz svoje nadležnosti.

Delegacija Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja će se u Radničkom domu u Zvečanu sastati sa privatnim preduzetnicima sa Kosova i Metohije kojima će biti predstavljen plan za razvoj preduzetništva i zapošljavanja.


Uplata za RTB Bor ističe 13. marta
Bor -- Rok za uplatu 466 miliona dolara za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor" ističe u četvrtak 21. februara.
 
U slučaju produženja roka, poslednji dan za uplatu novca, koju je austrijska kompanija Atek ponudila na tenderu za kupovinu RTB-a, je 13. mart. U Agenciji su potvrdili da je Atek je do sada uplatio licitacionu garanciju od 10 miliona dolara, ali da još nije uplatio 60 miliona dolara što je "druga garancija za dobro izvršenje posla".

Prema navodima TV Bora, Agencija za privatizaciju će za nekoliko dana, pošto Atek uplati novac, uputiti novi poziv za prijavu potraživanja od borskog kombinata bakra, nakon čega će se znati koliko ta kompanija duguje.

Prema podacima iz 2004. godine, RTB duguje 680 miliona dolara, od čega više od 70 odsto otpada na dugovanja prema državi.

Ugovor o prodaji imovine RTB Bora potpisan je 7. februara. Atek je na tenderu ponudio cenu od 466 miliona dolara i ima obavezu da investira 230 miliona dolara u modernizaciju proizvodnje.

Drugi tender za prodaju imovine RTB-a objavljen je 31. avgusta prošle godine, jer prvorangirani ponuđač na prvom tenderu, rumunska kompanija Kuprom (Cuprom) ni u dodatnom roku nije uplatila cenu od 400 miliona dolara.


Besplatne akcije: Upis u Solunu
1. Moj suprug ima 23 godine staža, od toga tri godine u firmi „Konstruktor“ Pančevo i 20 godina u „Azotari“ Pančevo. Upisao je i dobio jednu akciju za tri godine staža u „Konstruktoru“. Interesuje me da li ima prava na državne akcije sada?
Prema važećoj regulativi, ukoliko ste ostvarili pravo na besplatne akcije u procesu privatizacije, nemate pravo da se prijavite. Međutim, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja razmatra mogućnost izmene propisa kojim bi se svima koji su ostvarili pravo na besplatne akcije u svojim preduzećima, a tim akcijama nisu trgovali iz različitih razloga, biti omogućeno da se odreknu tih akcija, a zatim prijave za besplatne akcije u skladu sa ovim zakonom.

2. Da li imam pravo na akcije pošto sam radila u hotelu „Novi Sad“ u Novom Sadu na određeno vreme i dobila 8.000 dinara.
Ukoliko vam je novac uplaćen na osnovu prodaje besplatno dobijenih akcija, nemate pravo na upis u skladu sa ovim zakonom.

3. Usled profesionalnih obaveza nalazim se u Solunu već dve godine. Da li mogu upis besplatnih akcija obaviti u našem konzulatu i da li su mi potrebna dodatna dokumenta?
Ukoliko ispunjavate sve uslove iz zakona (prebivalište na 30. jun 2007, upisani u birački spisak, državljanin Srbije i niste do sada ostvarili pravo), možete se prijaviti u konzularnom predstavništvu Republike Srbije uz ličnu kartu i karticu dinarskog računa.

4. Šta ako lice na privremenom boravku u inostranstvu nema otvoren dinarski tekući račun u Srbiji (samim tim ni karticu), a ispunjava sve ostale uslove?
Ako ispunjava sve uslove (prebivalište na 30. jun 2007, upisani u birački spisak, državljanin Srbije na 3. januar 2008. i niste do sada ostvarili pravo), prijavite se u diplomatsko-konzularnom predstavništvu i automatski ćete dobiti broj dinarskog računa kod „Poštanske štedionice“.


Najatraktivnije akcije Metals banke
Beograd - Utorak je Beogradskoj berzi doneo obim trgovanja veći od 294,7 miliona dinara. Međutim, probuđena investiciona aktivnost nije uspela da okrene smer kretanja indeksnih pokazatelja, koji nastavljaju s negativnim trendom. Najviše su izgubili indeksi BELEXLINE (0,61 odsto) i BELEX15 (0,60 odsto), dok je srpski indeks na Bečkoj berzi - SRX dan završio sa minusom od 0,16 odsto. Strani investitori su zadržali viši nivo učešća, koji nije bitnije promenjen u odnosu na ponedeljak - iznosio je 45,64 odsto.
Gotovo 40 odsto jučerašnjeg prometa, ili 116,7 miliona dinara, otpada na trgovanje akcijama novosadske Metals banke, koje je obavljeno kroz samo tri transakcije. Pri tom, cena akcija te banke uvećana je za 2,04 odsto. Dosta se trgovalo i hartijama od vrednosti AIK banke iz Niša (33,5 miliona dinara), dok ih sa prometom od 33,2 miliona dinara, u stopu prate akcije palićkog preduzeća Chemos. Tako visoka tražnja podigla je vrednost Chemosovih akcija za 4,63 odsto. Intenzivnije trgovanje akcijama preduzeća Messer Tehnogas donelo je promet od 11,2 miliona dinara, dok se vlasničkim papirima Energoprojekt holdinga trgovalo za 7,9 miliona dinara. Promet na Beogradskoj berzi juče je obavljen i kroz dve blok transakcije, kroz koje je vlasnike menjalo preduzeće Inex Radulaška. Akcije tog beogradskog preduzeća prodavane su po različitim cenama - po ceni od 1.007 dinara otrgovano je 1.566 akcija, a po ceni od 800 dinara 6.160 komada. Najavljeno premijerno trgovanje hartijama niškog proizvođača gume - Vulkan nije održano, pošto tražnje nije bilo, dok je prvozaključena transakcija za preduzeće Unior Components iz Kragujevca donela skok cene od 67,22 odsto i obim od jedne akcije. Berza je usvojila i dva rešenja o isključenju hartija s organizovanog tržišta, te se više neće trgovati Elektroremontom iz Subotice i Jugokokom iz Beograda.
Promet obveznicama Republike Srbije uvećan je na 208.884 evra, a od toga najveću pažnju investitora privlače serije A2014K (86.585 evra) i A2013K (82.374 evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta