Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Akcionari Elinda osporavaju prodaju
Valjevo -- Udruženje manjinskih akcionara kompanije "Novi Elind" iz Valjeva zatražilo je poništavanje privatizacije te firme.
 
Manjinski akcionari su u dopisu medijima ukazali na "više nepravilnosti" većinskih vlasnika, članova srpsko-slovenačkog konzorcijuma, koji je na aukciji u avgustu 2006. godine, kupio firmu "Elind Teur" za 17,3 miliona dinara.

Manjinski akcionari "Novog Elinda" su naveli da je dokapitalizacija, kojom su novi vlasnici pokušali da umanje vrednost njihovih akcija, bila nezakonita.

Oni tvrde da su sva dugovanja, koja je "Elind Teur" pre privatizacije imao prema dobavljačima i zaposlenima, isplaćena na osnovu zajma kojim je konzorcijum zadužio "Novi Elind" kod svoje firme APP "Engineering" u Beogradu.

Novi većinski vlasnik, kako ističu manjinski akcionari, nije ispunio obavezu investiranja u prvoj godini u iznosu od oko 600.000 evra.

Manjinski akcionari tvrde da "nova oprema", koju je "Metaling" iz Ljubljane, jedan od članova konzorcijuma, dopremio za termičku obradu, nije montirana jer nije ispravna i da za nju nema nikakve dokumentacije, niti postoji bilo kakav dokument o oprvadanosti njenog instalisanja u "Novom Elindu".

Osporava se i kvalitet opreme koju je dopremila firma "Parteh" iz Velenja, takođe član konzorcijuma, kao i alata koji je dopremio člana konzorcijima "Spik ad" iz Beograda.

"Sva oprema i alati, kojima je pokušana dokapitalizacija, stari su i remontovani, procena njihove vrednosti izvršena je isključivo na osnovu faktura ulagača, bez uvida u pravo stanje", navode manjinski akcionari.

Oni ističu da je namera većinskog vlasnika da "Novi Elind" ode u stečaj i da zarade na prodaji imovine tog preduzeća, jer samo lokacija na kojoj je preduzeće, sa infrastrukturom i železničkim kolosekom, vredi od tri do pet miliona evra.


Mergol preuzima Trudbenik iz Vršca
Beograd -- Kiparska komanija Mergol limited objavila je ponudu za preuzimanje preostalih 50 odsto akcija Trudbenika iz Vršca.
Mergol je za 50 odsto akcija Industrije građevinskog materijala Trudbenik [TRDB] iz Vršca ponudio ukupno 567,4 miliona dinara. Kako se navodi u ponudi objavljenoj na sajtu Centralnog registra za hartije od vednosti, Mergol namerava da preuzme ukupno 11.821 akciju Trudbenika po pojedinačnoj ceni od 48.000 dinara.

Mergol je 30. januara na Beogradskoj berzi kupio 11.819 akcija, odnosno 49,99 odsto akcija Trudbenika u blok transakciji vrednoj 472,8 miliona dinara. Akcije su kupljene po ceni od 40.000 dinara po komadu od Nikole Stankovića.

Ponuda će biti otvorena do 10. marta ove godine.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, pored Mergola akcije Trudbenika poseduju Akcijski fond Srbije, koji ima 30,4 odsto kapitala, PIO fond ima 10 odsto kapitala, Galmar maks ima 3,5 odsto akcija, Dragan Stupar je vlasnik 1,5 odsto ackija, a preostali akcionari imaju manje od jednog procenta kapitala.


Besplatne akcije: Neupotrebljive akcije
1. Posle prodaje trgovačkog preduzeća u kojem sam radila, mi akcionari imamo samo mrtvo slovo na papiru. Interesuje me da li imam pravo na besplatne javne akcije iako imam nekoliko ovih „mrtvih“ akcija?
Prema važećoj regulativi, ukoliko ste ostvarili pravo na besplatne akcije u procesu privatizacije, nemate pravo da se prijavite. Međutim, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja razmatra mogućnost izmene propisa kojim bi se svima koji su ostvarili pravo na besplatne akcije u svojim preduzećima, a tim akcijama nisu trgovali iz različitih razloga, biti omogućeno da se odreknu tih akcija, a zatim prijave za besplatne akcije u skladu sa ovim zakonom.

2. Imam akcije u Kompaniji „Dunav“ i rečeno nam je da ćemo dobiti akcije kada se ona privatizuje, pa me interesuje da li mogu da se prijavim i za ove besplatne akcije koje su počele da se dele?
Možete se prijaviti, ali ne možete ostvariti pravo na besplatne akcije po oba osnova, tako da je na vama da odlučite.

3. Rođen sam u Republici Srpskoj. Imam ličnu kartu SFRJ, sa trajnim rokom važenja, pa nije bilo potrebe da vadim državljanstvo Srbije. U Srbiji sam prijavljen od 1986. godine i nalazim se u biračkom spisku. Imam li pravo na besplatne akcije?
U toku su konsultacije sa nadležnim organima radi razjašnjenja statusa građana koji su u ovakvoj situaciji.

4. Rođena sam u Crnoj Gori, živim u Srbiji od 1985, udata sam za Srbina, prijavljena sam od 1990. godine u Beogradu, uvek sam na glasačkom spisku, ali nikada nisam vadila državljanstvo. Da li mi pripadaju besplatne akcije?
U toku su konsultacije sa nadležnim organima radi razjašnjenja statusa građana koji su u ovakvoj situaciji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta