Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Velefarm najavio skladište lekova
Beograd -- Beogradska kompanija za promet lekovima Velefarm [VLFR] najavila je će ove godine početi izgradnju skladišta lekova
 
"Sladište će biti izgrađeno u sedištu te kompanije u Beogradu, a biće završeno do kraja godine", izjavio je direktor te kompanije Dragoljub Vučićević i najavio povećanje obima posla za oko 36 odsto.

Prema njegovim rečima, Velefarm je u 2006. godini ostvario 240 miliona evra poslovnog prihoda, a ove godine 280 miliona evra.

Tržišno učešće Veleframa je oko 39,2 odsto, rekao je on.

Velefarm je krajem novembra preuzela 82,73 odsto akcija preduzeća Sanitarija iz Novog Sada.

Na pitanje da li Velefarm planira još neko preuzimanje, Vučićević je kazao da ta kompanija trenutno pregovara sa nekoliko manjih drogerija koje bi mogle da uđu u sastav Velafarma.

"To su manji sistemi od naših i nadam se da će taj posao biti realizovan do kraja godine", dodao je on.

Velefarm Holding kompanija je preduzeće u okviru kojeg posluju Velefarm - Lekovi prodaja, Velefarm - Medicina prodaja, Velefarm - Prolek, Velefarm - Bijeljina i Sanitarija.


Dobit Neoplante oko 12 mil. dinara
Novi Sad -- Novosadska industrija mesa Neoplanta [NEOP] ostvarila je za prvih 10 meseci prošle godine dobit od 11,85 miliona dinara.
 
Generalni direktor "Neoplante" Boris Mačak rekao je da je ukupni prihod te kompanije za prvih 10 meseci prošle godine bio oko 2,15 milijardi dinara, dok je rashod bio oko 2,14 milijardi, što znači da je profitna stopa u prvih deset meseci iznosila 0,6 odsto i manja je u odnosu na finansijski plan.

Prema podacima iz prospekta kompanije sa Beogradske berze, dobit u Neoplante u 2006. godini iznosila je oko 128 miliona dinara, a ukupan prihod bio je oko tri milijarde dinara.

Direktor "Neoplante" je rekao da je na vanrednoj Skupštini akcionara usvojen budžet za 2008. godinu, koji je projektovan na iznos od 3,5 milijardi dinara, što je za oko 30 odsto više nego prošle godine.

"Precizne podatke o rashodima i planiranoj dobiti još ne mogu da iznesem pošto se određivanju budžeta u 'Neoplanti' prvi put pristupilo sa posebnom pažnjom. Realniji pokazatelji biće poznati nakon tromesečnog rebalansa budžeta ", naveo je Mačak.

Prema njegovim rečima, budžetom za 2008. obuhvaćene su samo osnovne investicije, ne i značajne, tako da iznose 225,5 miliona dinara.

Planirana je i obnova i modernizacija pogona i opreme, naveo je Mačak, ali je dodao da će odluke o tome biti donete u skladu sa dugoročnim ciljevima. Kako je istakao, prioritet je i povećanje izvoza, Neoplanta je od decembra ponovo prisutna na tržištu Makedonije, a u toku su pripreme za izvoz u Rusiju.

Mačak je naveo da je ukupan prihod od izvoza u prvih 10 meseci 2007. godine iznosio 15 odsto ukupnih prihoda Neoplante.

Najveći akcionar Neoplante sa 48,11 odsto kapitala je firma Neoplanta zajedno u kojoj 78,1 odsto kapitala ima beogradska firma Acmer M, a
preostalih 21,9 odsto udruženi mali akcionari Neoplante.

Direktor firme Acmer M je Boriša Šarenac, a osnivač je kompanija Logfor iz Paname, navodi se na sajtu Agencije za privredne registre.

U ukupnom kapitalu Neoplante 16,24 odsto je društveni kapital Akcijski fond ima 16,03 odsto, a Fond PIO oko 10 odsto kapitala. Manjinski akcionari imaju 7,51 odsto, a firma Neo atal ima 2,13 odsto akcija, piše na sajtu Centralnog registra za hartije od vrednosti.


Šinvoz i Bek čekaju nove vlasnike
Zrenjanin - Sindikati i akcionari zrenjaninskih firmi Bek i Šinvoz, u kojima je poništena privatizacija, sada traže nove kupce - saopštili su predstavnici Samostalnog sindikata za više opština srednjeg Banata. Odluka o raskidanju kupoprodajnog ugovora sa bivšim vlasnikom Šinvoza dočekana je sa velikim olakšanjem ali i svešću da ozbiljni poslovi tek sada predstoje.
- Dve godine trajala je naša borba i dokazivanje da Nebojša Ivković ne poštuje ugovor o investiranju. Sada nemamo vremena za gubljenje i instistiramo da što pre dobijemo rešenje o prenosu kapitala bivšeg vlasnika, na Akcijski fond. Tražićemo i da Akcijski fond postavi svog zastupnika, koji će štititi deo kapitala Šinvoza prenet na tu instituciji, zajedno sa našim ljudima koji zastupaju 44 odsto kapitala - kaže Mita Lisica, predsednik protestnog odbora u Šinvozu.
Mirko Malešev, predsednik Samostalnog sindikata, kaže da će sindikat nastojati da odlože stečaj sve dok nadležni organi, koji vrše istražne radnje u toj firmi, ne dokažu da se namerno ulazilo u stečaj ne bi li se obezvredila imovina i firma preuzela bez ikakvih obaveza.
Pokretanje proizvodnje u Beku i Šinvozu, ocenjuju u samostanom sidikatu, značajno bi povećalo zaposlenost u Zrenjaninu. U ovom trenutku, radnici Šinvoza podneli su zahtev višem Trgovinskom sudu u Beogradu za pokretanje proizvodnje i nadaju se da bi uskoro mogli da se nađu na radnim mestima.


Komercijalna banka vratila optimizam
Rekordan rast domaćih berzanskih indeksa u ovoj godini
 
Beogradska berza je u četvrtak, rastom od 4,27 odsto, postavila najveći pozitivan pomak u 2008, a najzaslužniji za to su Komercijalna banka i „Energoprojekt“
 
BEOGRAD - Protekla nedelja prošla je u znaku dobitnika naročito zahvaljujući trgovanju u poslednja dva dana. Od 282 akcije kojima je trgovano, 71 je doživela porast, cena 109 je sedmicu završila u crvenom, dok su 102 deonice ostale na istom nivou.

Beogradska berza je u četvrtak rastom od 4,27 odsto postavila rekordan pozitivan pomak u ovoj godini. Najzaslužniji za to su Komercijalna banka i „Energoprojekt“. Vrednost akcija Komercijalne banke u toku tog dana povećana je za 15,6 procenata, i dostigla je 100.000 dinara, a „Energoprojekta“ za 4,08 odsto, rast je nastavila i sledećeg dana i zaključila dan sa 2.558 dinara. Ukupan promet, tog četvrtka, na Beogradskoj berzi, međutim, oslabio je za čak 41,5 procenata, ali je vrednost trgovanja stranih investitora uvećana za 71 odsto. Jedna od akcija koja je obeležila prošlu nedelju je sigurno i Privredna banka čije su akcije povećale vrednost za 17,4 procenata.

Produžen je i rok upisa nove emisije akcija Komercijalne banke. Akcionari koji budu želeli da u učestvuju u dokapitalizaciji, svoje pravo preče kupovine moći će da iskoriste do 22. februara, dok će ostali zainteresovani priliku za to imati od 23. februara do 13. marta. Planirana emisija je 100 miliona evra. Osim države, koja će učestvovati sa 40 miliona dinara, siguran učesnik u dokapitalizaciji sa 10 miliona evra je i Evropska banka za obnovu i razvoj, koja će kao i država sačuvati svoje proporcionalno učešće. Ovakvi potezi dva velika akcionara osiguravaju najmanje polovičnu uspešnost emisije. Nakon visokog rasta cene akcija banke u četvrtak, u petak nije bilo trgovanja.

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je da nema ni govora da bi država mogla da interveniše, ni dokapitalizacijom, niti tako što bi zadržala svoje akcije u Agrobanci. On je podsetio da je sve akcije koje je preuzela, prošlogodišnjom dokapitalizacijom, Agrobanka dužna da otkupi i to po ceni 40.600 dinara po akciji, a rok za prvu od 12 tranši stiže već u martu. To što je cena akcije ove banke na Berzi u trenutku davanja izjave iznosila 21.000 dinara, ministar vidi kao problem, ali ne za državu nego za banku. Suprotno očekivanjima, posle ove izjave, tokom zadnja tri trgovačka dana cena akcija Agrobanke je porasla sedam odsto.

Narodna banka Srbije je u sredu upozorila da bi politički rizici mogli da uspore dosadašnji razvoj bankarskog sistema. U potencijalne rizike spadaju rešavanje statusa Kosmeta, predsednički i predstojeći lokalni izbori, kao i eventualni koraci izvršne vlasti. Centralna banka je upozorila da bi ti rizici za posledicu mogli da imaju obaranje kreditnog rejtinga Srbije kod međunarodnih rejting agencija i nepovoljan uticaj na učesnike na finansijskim tržištima. Investitori s nestrpljenjem i određenom dozom nervoze očekuju rezultate predsedničkih izbora, koji bi u mnogo čemu mogli da odrede buduća kretanja, ne samo finansijskog tržišta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta