Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Na berzi manje stranih ulagača"
Beograd -- Direktor poslovnih operacija Beogradske berze Siniša Krneta kaže da je povećan broj stranih ulagača koji se povlače sa berze.
 
 
Krneta je kazao da je od početka godine učešće stranih investitora u prodaji akcija na Beogradskoj berzi dostigao 50,4 odsto, što je veliko povećanje u odnosu na 2007. godini u kojoj je njihovo učešće na strani prodaje bilo 29,7 odsto.

On je istakao da je to znak da se strani ulagači povlače sa berze i da je to veoma zabrinjavajuće.

Prema rečima Krnete, učešće stranih investitora u kupovini je neznatno opalo u ovoj godini, sa 54,3 odsto na 52 odsto.

Govoreći o jučerašnjem padu indeksa berze, on je kazao da je celo tržište proporcionalno snažno palo, ali da su najveći pad ostvarile akcije banaka, koje prednjače u indeksu belex15.

Promet u sredu je bio na nivou ovogodišnjeg prosek, a koji je upola niži od proeka u 2007. godini, što takođe zabrinjava, rekao je Krneta.
Prema njegovoj oceni, politička kriza mnogo više utiče na domaće investitore, što se pokazalo i u utorak, kada su posle rasta indeksa u prvom satu, upravo domaći ulagači povukli tržište na niže nakon što su počele da stižu vesti o političkim problemima u vezi sa dolaskom misije EU na Kosovo i sa potpisivanjem sporazuma sa EU.

Krneta je istakao da su procene ekonomista i berzanskih stručnjaka da Beogradska berza ima veliki potencijal za rast i da se radi o jednom od najpotcenjenijih tržišta jugoistočne Ervrope.

Radonjić-Petrović: Politika utiče na berzu, ali nema direktne korelacije
Politička kriza utiče na Beogradsku berzu, ali ne postoji direktna korelacija između političkih događaja i pada cena akcija, kaže generalna direktorka brokerske kuće MV Investment Dragijana Radonjić-Petrović.

Ona je ocenila da je politička kriza ima uticaja na kretanje cena akcija kompanija na Beogradskoj berzi, ali i istakla da ne postoji direktna veza politike sa stanjem na berzi. Kako je navela, za cenu akcija neke kompanije odlučujuće je ipak njeno poslovanje.

Radonjić-Petrović je ocenila da je veliki rast indeksa u ponedeljak bio rezultat euforije posle predsedničkih izbora, navodeći da sam izbor Borisa Tadića nije značio rešenje svih političkih problema.

Prema njenim rečima, može se dogoditi da već danas indeksi opet porastu, jer je berza trenutno u najaktivnijem periodu kada se očekuju rezultati poslovanja kompanija.

Direktorka MV Investment je upozorila da je loše što su oscilacije veoma velike i što pokazuje da je domaće tržište kapitala plitko.

Radonjić- Petrović je navela da bi se eventualni pad vlade pre svega odrazio na smanjenje prometa na berzi, dok je njeno očekivanje da bi se cene stabilizovale na "nekom određenom nivou". Ona je, međutim, istakla da je mali promet najveća šteta za jedno tržište.

Navodeći da srpsko tržište kapitala ima veliki potencijal, ona je kazala da je za berzu najvažnije da kompanije dobro posluju i da redovno obvjavljuju rezultate.


Pad akcija na Ljubljanskoj berzi
Ljubljana -- Indeksi akcija na Ljubljanskoj berzi nastavili su u sredu silaznu tendenciju, koja preovlađuje još od prošle sedmice.
 
Glavni indeks SBI 20 zaključen je u padu 0,62 odsto na 10.059,18 poena, a indeks akcija vodećih slovenačkih kompanija, SBI Top, pao je istovremeno 0,67 odsto, na 2.220,49 poena.

U prekjučerašnjem trgovanju, SBI 20 zaključen je u padu 0,61 odsto, a SBI Top za 0,66 odsto, dok je u petak pad ovih pokazatelja bio veći od 1,3 odnosno 1,6 odsto.

Iako se juče najviše trgovalo akcijama "Krke", u ukupnoj vrednosti 1,27 miliona evra, cena hartija te farmaceutske kompanije je pala 0,9 odsto na 108,94 evra.

Među gubitnicima su i operater "Aerodroma Ljubljana" sa pojeftinjenjem akcija za 2,93 odsto na 125,95 evra, "Telekom Slovenije" s padom akcija za 1,83 odsto na 325,20 evra, energetska grupa "Petrol", čije su akcije juče pale za 1,71 odsto na 737,26 evra i "Merkator", s padom akcija za 1,6 odsto na 334,78 evra, prenela je slovenačka agencija STA.

U grupi dobitnika izdvojili su se konglomerat "Sava" sa rastom akcija za 2,85 odsto na 573,20 evra i proizvođač hleba i testenina "Žito", čije su akcije juče vredele 282,62 evra ili 1,15 odsto više nego prethodnog dana.


Akcije i za radnike propalih firmi
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da će za besplatne akcije javnih preduzeća moći da se prijave i građani koji su do sada u privatizacijama dobili bezvredne akcije.

Dinkić je kazao da će biti donet podzakonski akt kojim će to biti regulisano, a uslov je da se građani pismenim putem kod Agencije za privatizaciju Srbije odreknu tih akcija, koje do sada nisu iskoristili.
„Pravnici smatraju da je dovoljan podzakonski akt i da nije potrebna promena zakona“, rekao je Dinkić. Podzakonki akt može da donese Vlada Srbije i nije potrebno usvajanje u Skupštini.
On je najavio da će pokušati da podzakonskim aktom reše i status poslovno nesposobnih lica. Dinkić je najavio i da će za mesec dana biti objavljeni prvi tenderi za izbor finansijiskih privatizacionih savetnika za organizovanje inicijalne ponude na berzi za „Telekom“, „Aerodrom“, „Galeniku“ i EPS.
Kako je rekao, građani koji su se greškom prijavili na dva mesta, odnosno i kao građani i kao zaposleni u javnim preduzećima, moći će do 31. jula da se sa jednog mesta odjave.
„Moraće kod Agencije za privatizaciju pismeno da saopšte da od jedne prijave odustaju“, rekao je Dinkić.
Dinkić je apelovao na penzionere EPS-a da do 15. marta ne idu u Fond za penzijsko osiguranje po potvrde o godinama radnog staža, kako se ne bi stvarale gužve, a još ima vremena do početka njihovog prijavljivanja, koje počinje 31. maja.


DINKIĆ: Broj prijavljenih za besplatne akcije premašio milion
Beograd - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić obišao je juče punkt Nacionalne službe za zapošljavanje u Palati Srbija (SIV 1) na kojem se od 28. januara prijavljuju bivši i sadašnji zaposleni u Naftnoj industriji Srbije, Srbijagasu, Transnafti i Jat ervejzu za dobijanje besplatnih akcija tih preduzeća. On je na konferenciji za novinare održanoj posle toga, izjavio da se do juče za dobijanje akcija prijavilo 1.330 radnika NIS i 675 radnika Jata.
- U prvih deset dana prijavljivanja za besplatne akcije beležimo dobar odziv s obzirom na to da se već prijavilo oko milion građana, odnosno, između 90.000 i 100.000 dnevno. Ako se prijavljivanje nastavi tim tempom kompletan posao biće završen za dva meseca, ali rok za prijavljivanje ostaje 31. jul - rekao je Dinkić.
 
On je juče najavio da će građani, koji su u nedoumici da li imaju pravo na akcije, od ponedeljka na Internet sajtu Agencije za privatizacije u posebni pretraživač moći da ukucaju ime, prezime i matični broj i da tako saznaju kakva su im prava u vezi sa tim. Oni koji nemaju kompjuter tu informaciju moći će da dobiju na brojevima kol centra (0800/100-300 i 0800/100-400).
Ministar ekonomije podsetio je da radnici preduzeća koja su izdvojena iz javnih preduzeća (primer Jat Tehnike) sami treba da izaberu da li će uzeti besplatne akcije javnog preduzeća ili će upisati akcije u svom preduzeću kada ono uđe u proces privatizacije. Dinkić je rekao da je Fondu PIO poslat spisak preduzeća koja su tzv. pravni prethodnici NIS i Jata kako bi u Fondu znali kojim sve penzionerima treba da izdaju potvrde o godinama radnog staža. On je apelovao na penzionere EPS da ne dolaze u Fond PIO pre 15. marta jer će za akcije moći da se prijavljuju tek od 31. maja. On je najavio i da će, kada počne evidentiranje radnika EPS, u Obrenovcu i Lazarevcu biti otvorena dva posebna šaltera jer se očekuje da se tamo prijavi oko 30.000 radnika EPS. "Omogućićemo i onima koji su se prijavili za akcije kao građani, a imaju staž u javnom preduzeću i tamo mogu da dobiju više novca, da do 31. jula odustanu od prethodne prijave podnošenjem zahteva Agenciji za privatizaciju", podsetio je Dinkić.
Ministar ekonomije istakao je da će Agencija za privatizaciju ove godine Pošti Srbije platiti 350 miliona dinara na ime troškova evidentiranja građana za akcije, a deo troškova pokriće Ministarstvo finansija. Ostali troškovi odnose se na angažovanje brokerskih kuća, upis građana u registar i proveru tačnosti podataka, a kada je reč o štampanju propagandnog materijala to je mali trošak.


Moguće odricanje od bezvrednih akcija
Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, o podeli deonica
 
Vlasnici tih papira mogu ih se pismenim putem odreći u Agenciji za privatizaciju i prijaviti za besplatne akcije u šest javnih preduzeća
 
BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da će za besplatne akcije javnih preduzeća moći da se prijave i građani koji su do sada u privatizacijama dobili bezvredne akcije. Dinkić je kazao da će biti donet podzakonski akt kojim će to biti regulisano, a uslov je da se građani pismenim putem kod Agencije za privatizaciju Srbije odreknu tih akcija, koje do sada nisu iskoristili.

„Pravnici smatraju da je dovoljan podzakonski akt i da nije potrebna promena zakona“, rekao je Dinkić. Podzakonski akt može da donese Vlada Srbije i nije potrebno usvajanje u Skupštini. On je najavio da će pokušati da podzakonskim aktom reše i status poslovno nesposobnih lica. Dinkić je najavio i da će za mesec dana biti objavljeni prvi tenderi za izbor finansijskih privatizacionih savetnika za organizovanje inicijalne ponude na berzi za „Telekom“, Aerodrom, „Galeniku“ i EPS.

- Veliki je interes najvećih investicionih banka i mi ćemo raspisati izuzetno stroge kriterijume, jer želimo da svaka od ovih transakcija bude što uspešnija - rekao je Dinkić i dodao da se akcije tih preduzeća neće kotirati samo na Beogradskoj berzi, već će inicijalno izaći i na Londonsku berzu, a možda i na neke druge svetske berze. On je kazao i da će od ponedeljka, 11. februara, na sajtu Agencije za privatizaciju (njnjnj.priv.yu) biti postavljen pretraživač, koji će građanima omogućiti da unošenjem imena, prezimena i matičnog broja provere da li imaju pravo na besplatne akcije. 

Ukoliko građani nemaju kompjuter kod kuće mogu da pozovu kol centar, čije će službenici to uraditi, kazao je on i dodao da se do sada za besplatne akcije prijavilo 1.330 radnika Naftne industrije Srbije i 675 radnika „Jata“, a da je za 10 dana prijavljeno blizu milion građana, dodajući da bi ovim tempom svi mogli da se prijave za dva meseca. Građani koji su se greškom prijavili na dva mesta, odnosno i kao građani i kao zaposleni u javnim preduzećima, moći će do 31. jula da se sa jednog mesta odjave.

- Oni će morati kod Agencije za privatizaciju da pismeno saopšte da od jedne prijave odustaju - kazao je Dinkić i apelovao na penzionere EPS-a da do 15. marta ne idu u Fond za penzijsko osiguranje po potvrde o godinama radnog staža, kako se ne bi stvarale gužve, jer još ima vremena do početka njihovog prijavljivanja, 31. maja. On je najavio da kada počne prijavljivanje radnika EPS-a biće otvorena još dva šaltera u Obrenovcu i Lazarevcu, jer je procena da će tamo da se prijavi oko 30.000 ljudi. Za besplatnu podelu su, za sada, predviđene akcije šet javnih preduzeća, NIS-a, EPS-a, „Jata“, „Telekoma“, „Galenike“ i Aerodroma „Nikole Tesle“.

Sadašnjim i bivšim radnicima tih preduzeća za prijavu su potrebne fotokopije lične karte i radne knjižice, uverenje o državljanstvu i potvrda o ostvarenim godinama staža u javnom preduzeću. Procenjuje se da će se oko 150.000 penzionera, bivših i sadašnjih radnika javnih preduzeća prijaviti za besplatne akcije. Prvi se prijavljuju radnici NIS-a i „Jata“, od 28. januara do 31. marta, zatim „Telekoma“ i Aerodroma „Nikola Tesla“, od 31. marta do 31. maja, a na kraju, od 31. maja do 31. jula, „Galenike“ i EPS-a.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta