Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
“Sporazum sa Rusima nevažeći”
Beograd -- Rusko-srpski energetski sporazum nevažeći nakon pada Vlade Srbije, smatra urednica Enerdžiobzervera Sijka Pištolova.
 
"Kompletan sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok i prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) Rusima za 400 miliona evra je nevažeći pošto kao međudržavni ugovor nije ratifikovan u Skupštini", kaže Pištolova.

Sporazum bi mogao da se nađe pred novim sazivom Skupštine Srbije, ali kako je ocenila, to ne bi smelo da se dogodi dok se javni tužilac ne oglasi povodom pisanja medija o neregularnostima oko sklapanja ugovora o prodaji NIS-a.

Beogradski dnevnik Blic objavio je, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, da je ponuda o ceni od 400 miliona evra za NIS došla sa srpske strane i da je glavni lobista ruskog Gasproma u Srbiji bio Rade Vojvodić, kum sina Sergeja Ivanova, zamenika ruskog premijera.

Blic navodi da je Vojvodić "obradio" sekretara Vlade Srbije Dejana Mihajlova, a da su sporazum sa Gaspromom potpomogle i veze Nenada Popovića, vlasnika ABS holdinga i šefa ekonomskog tima za Kosovo i Borislava Miloševića, brata bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Vlade Srbije i Rusije potpisale su 25. janura ove godine energetski sporazum kojim je predviđena izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju i prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskom Gaspromu za 400 miliona evra uz 500 miliona evra investicija do 2012. godine.


ABS hoće Minel transformatore
Beograd -- Kompanija ABS holdings objavila je zainteresovanost za kupovinu preduzeća Minel Transformatori iz Ripnja.
 
 
Generalni direktor ABS holdingsa Zoran Radosavljević najavio je da će ta kompanija učestvovati na tenderu za prodaju preduzeća za proizvodnju električnih motora i generatora Minel Transformatori, koji bi uskoro trebalo da raspiše Agencija za privatizaciju.

Prema njegovim rečima, radi se o preduzeću sa veoma dobrim proizvodnim programom, koji se odlično uklapa u poslovnu koncepciju ABS holdinga, a koji je ranije već kupio šest preduzeća iz sastava Minela.

Zbog toga je ABS izuzetno zainteresovan da to preduzeće kupi i ozbiljno će se za njega nadmetati, istakao je Radosavljević.

Agencija za privatizaciju će na tenderu ponuditi 61,1 odsto ukupnog kapitala Minel transformatora iz Ripnja, koji zapošljava 316 radnika.


Ulaganja Soja proteina 37,7 mil. €
Beograd -- Bečejski Soja protein do kraja sledeće godine planira investicije od 37,7 miliona evra, objavila je ta kompanija.
 
Kompanija Soja protein objavila je da će do kraja 2009. godine uložiti 37,7 miliona evra u nove tehnologije, povećanje kapaciteta, kvaliteta i asortimana proizvoda, navodi se u saopštenju bečejskog preduzeća objavljenom na sajtu Beogradske berze.

Najveća investicija od 30 miliona evra biće izgradnja nove fabrike za proizvodnju finalnih proizvoda od soje - izolata, koja će biti finansirana iz najavljene dokapitalizacije.

Fabrika bi trebalo da počne proizvodnju sredinom sledeće godine, a njen godišnji kapacitet će biti 15 hiljada tona izolata, koji se koriste za prehrambenu i konditorsku industriju.

Iz Soja proteina je ranije najavljeno da će takva vrsta proizvodnje visokokvalitetnih sirovina od soje omogućiti povećanje prihoda kompaniji za 50 miliona evra godišnje, jer će više od 90 odsto proizvodnje biti izvožene.

Planom investicija predviđeno je da ostalih 7,7 miliona evra bude uloženo u prilagođavanje postojeće opreme proizvodnji sojinih proteinskih izolata i koncentrata.

Soja protein je u prošloj godini ostvario dobit od 1,25 miliona dinara, što je 90 odsto više nego u 2006. godini.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta