Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Odustale tri velike američke kompanije
BEOGRAD, 10. marta 2008. (Beta) - Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković izjavio je da su tri velike američke kompanije, koje su bile blizu ulaska na tržište Srbije, odustale od ulaganja i čekaju razvoj situacije.


Prekid trgovine sa KiM šteta od 200 miliona dolara
BEOGRAD, 10. marta 2008. (Beta) - Prekidom trgovine između Srbije i Kosova, Srbija bi mogla godišnje ostati bez skoro 200 miliona dolara, procenjuje u ponedeljak Ekonomist magazin.

Od proglašenja nezavisnosti ukupan promet između Srbije i Kosmeta opao je za 50 odsto, piše u novom broju Ekonomist magazina.

Ukupan prošlogodišnji registrovani promet Srbije i Kosova i Metohije iznosio je 199,7 miliona dolara, pri čemu je izvoz iz Srbije (bez Vojvodine) na Kosmet vredeo 189 miliona dolara ili 2,1 odsto ukupnog izvoza Srbije, a uvoz oko 10 miliona dolara ili 0,06 odsto srpskog uvoza.

Kriza će najpre pogoditi srpske izvoznike kojima je Kosmet postao značajno tržište, a najviše su pogođene firme koje proizvode prehrambene proizvode i građevinski materijal.


Cvetković: Inflacija će biti jednoscifrena
Bez obzira na to što je Vlada Srbije pala, budžetska plaćanja za 2008. će se normalno izvršavati, izjavio je ministar finansija Mirko Cvetković i dodao da smatra da će inflacija, iako zavisi od stranih ulaganja, biti jednocifrena.

Cvetković je rekao da će u narednim mesecima, dok ne bude formirana nova vlada, penzije i sva davanja budžetskim korisnicima biti redovna. On smatra da nestabilna politička situacija, iako je uticala na jučerašnji pad berze za 4,55 indeksna poena, neće uticati na povlačenje stranih investitora iz Srbije.

Ministar finansija je u Poligrafu B92 rekao da rebalans budžeta uglavnom podrazumeva povećanje budžeta, ali da će sada biti izmenjen u okviru postojeće sume.
"To ne znači da će nekome smrknuti, a nekom svanuti", rekao je Cvetković i naveo kako se 42,7 milijardi dinara, koje su ove godine namenjene za Kosovu, mogu racionalnije raspodeliti.

Prema ministru Cvetkoviću, političke prilike, iako su uticale na berzansko poslovanje, neće uticati na povlačenje stranih investitora.
"Kada je berza počela da reaguje na razne političke događaje, ja sam u početku bio dosta relaksiran i smatrao sam da to nije bitno jer je naša berza relativno plitka, međutim izgleda da ta veza ipak ima nekog smisla. Ne verujem da će u narednih nekoliko meseci doći do dramatičnih događaja, već će više biti neka vrsta iščekivanja rezultata u kom pravcu će se kretati društvo", kaže Cvetković.

Cvetković smatra da će ovogodišnja inflacija biti jednocifrena, ali i da će stopa inflacije zavisiti od stranih ulaganja.
"Mislim da inflacija ne mora da pređe 10 odsto, ostaće jednocifrena u zavisnosti od toga da li ćemo imati priliv stranih investicija ili ne. Treba imati u vidu da smo mi zaista pod velikim pritiskom cena energenata, i očekuje se i porast cena hrane", kaže ministar finansija.

Na pitanje da li treba plaćati kosovski dug, Cvetković je objasnio da on i ministar ekonomije Mlađan Dinkić smatraju da ne treba plaćati taj dug, ukoliko se o tome postigne dogovor sa poveriocima.


SAVET STRANIH INVESTITORA:ZA SRBIJU VAŽNA STABILNOST
UPR:SRBIJA-IZBORI-INVESTITORI Savet stranih investitora:za Srbiju važna stabilnost BEOGRAD, 10. marta (Tanjug) - Savet stranih investitora ukazao je danas na značaj stabilnosti i predvidljivosti kao pokretačke snage ekonomskog razvoja i naveo da bi vanredni parlamentrarni izbori čije se održavanje očekuje i lokalni izbori u Srbiji zakazani za 11. maj, moglo da predstavljaju način da se ti osnovni preduslovi ostvare. 'Savet stranih investitora vidi najavljene izbore kao novu mogućnost da građani iskažu svoje viđenje pravca kojim Srbija treba da ide i da potvrde demokratski potencijal koji ova država ima'.


Cvetković: Investicije ključne
Beograd -- Ako Srbija do kraja 2008. ne bude imala tri milijarde evra stranih ulaganja, javna potrošnja će morati da se smanji za 15 odsto.
 
Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je da će Srbija morati da smanji javnu potrošnju za 15 odsto kroz smanjenje budžetske potrošnje i plata zaposlenih, ukoliko se dogodi da ne bude planiranog priliva stranih investicija od tri milijarde evra, a od toga će zavisiti i sposobnost zemlje da otplaćuje deficit platnog bilansa i zadrži inflaciju u planiranim okvirima.

Cvetković je istakao da je optimista da će taj nivo ulaganja biti dostignut do kraja 2008. godine.

Srbija trenutno ima deficit platnog bilansa od oko 25 odsto bruto-domaćeg proizvoda, koji, kako je naveo, delom pokriva od priliva stranih investicija i prihodima od privatizacije.

Ističući da očekuje da će inflacija do kraja godine ipak biti jednocifrena, bez obzira na to što je u februaru bila oko 11 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, ministar finansija je dodao da će kretanje inflacije zavisiti od toga da li će Srbija uspeti da privuče planirani iznos stranih ulaganja.

Govoreći o planiranom rebalansu budžeta, Cvetković je ponovio da se obim budžeta neće povećavati da se ne bi povećala i javna potrošnja, već da će se novac preraspodeliti zbog povećanih potreba Kosova i Metohije, koje su planirane na oko 42,7 milijardi dinara za više od 80.000 korisnika u južnoj pokrajini.

Ministar finansija je istakao da će se do formiranja nove vlade, koju očekuje do leta, penzije i sva ostala budžetska davanja iz budžeta biti redovno isplaćivana.

Za vanredne parlamentarne izbore milijardu dinara

Za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, za koje se očekuje da će biti održani 11. maja, iz budžetske rezerve biće izdvojeno oko milijardu dinara, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Za parlamentarne izbore koji su održani 21. januara prošle godine iz državne kase utrošeno je oko 1,4 milijarde dinara, dok su predsednički izbori održani početkom ove godine, koštali oko 1,1 milijardu dinara.

Vlada je Skupštini Srbije iz tekuće budžetske rezerve za finansiranje prošlih parlamentarnih izbora odobrila skoro 1,1 milijardu dinara.

Strankama koje su učestvovale na izborima za sprovođenje izborne kampanje iz budžeta je izdvojeno još oko 323 miliona dinara.

Za organizovanje i sprovođenje predsedničkih izbora ove godine utrošeno je oko 700 miliona, dok je predlagačima kandidata iz budžeta izdvojeno 420 miliona dinara.

Novac za sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora tek treba da se obezbedi iz republičkog budžeta, jer oni nisu planirani za ovu godinu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta