Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ugovor "Goša FOM-a" sa Severstaljom
Moskva -- Fabrika opreme i mašina "Goša" potpisala je dva ugovora sa ruskim metalurškim kombinatom Severstalj, vredna 6 miliona evra.
 
Goša FOM  iz Smederevske Palanke je sa ruskom kompanijom dogovorio isporuku mašina i opreme za proizvodnju koksa i unutrašnji transport, kao i obavljanje nadzora nad montažom opreme i obuku kadrova korisnika.

Oprema će biti isporučivana sukcesivno, u periodu od šest do 12 meseci od potpisivanja ugovora, koji je u ime "Goša FOM-a" potpisao generalni direktor Srdan Dimitrijević.

Severstalj, koji je uz Novolipecki najveći metalurški ruski kombinat, dugogodišnji je partner "Goša FOM-a", koji je za kombinat proizveo i montirao koksnu bateriju, u kojoj se u procesu koksovanja povećava kalorična vrednost uglja potrebnog za topljenje ruda u visokim pećima.

Kao jednom od najvažnijih partnera u Rusiji, "Goša FOM" godinama proizvodi opremu i isporučuje rezervne delove za kombinat u Čerepovecu na severozapadu Rusije.

Preduzeće "Goša FOM" postoji od 1930. godine, a 2005. godine je uspešno privatizovano.


Novi prigovori u privatizaciji JRB
Beograd -- Kompanija Ist point uputila je prigovor na tender za prodaju 70 odsto kapitala "Jugoslovenskog rečnog brodarstva" (JRB). 
Kompanija čiji je vlasnik biznismen Zoran Drakulić i koja je bila trećerangirana na tenderu za JRB je saopštila da je podnela prigovor Ministarstvu ekonomije na zakonitost sprovedenog postupka javnog tendera.

Prigovor je upućen još 12. februara, a odnosi se na neispunjavanje tenderskih uslova od strane konzorcijuma firmi "Palmali šiping" i "Palmali holding", pa Ist point smatra da bi ponudu konzorcijuma oglasiti nevažećom.

"Kao i u sličnim entitetima, namenski osnovanim u formi ’of šor’ kompanija, u Palmali šiping funkciju vlasnika, direktora i sekretara vrši isto lice, a kompanija nije poreski obveznik, nema poreski broj i nema obavezu da sastavlja godišnji bilans niti ga podnosi na reviziju. Stoga ta kompanija nije mogla da u skladu sa Uputstvom za ponuđače dostavi potvrdu o dodeljenom poreskom broju", navodi Ist point.

U Agenciji za privatizaciju kažu da je ceo tenderski postupak sproveden u skladu sa zakonom, kao i da nije napravljena bilo kakva proceduralna greška, te da su svi ponuđači ispunili kvalifikacione uslove na tenderu. Takođe, potvrđeno je da bi Ugovor o prodaji kapitala JRB-a trebalo da bude potpisan naredne nedelje.

Agencija je saopštila da smatra da je prigovor Ist pointa neblagovremen, jer je zakonom o privatizaciji predvideno da se prigovor podnosi u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja o rezultatima javnog tendera. "S obzirom da je Agencija poslala svim ponuđačima obaveštenje o rezultatima tendera 9. novembra, a da je kompanija Ist Point to obaveštenje primila 12. novembra, jasno je da je prigovor neblagovremen", navodi se u saopštenju.

JRB je četvrta po veličini transportna kompanija na donjem toku Dunava. Raspolaže sa 200 plovila, od toga 25 brodova. Kapacitet plovnih objekata je oko 250 hiljada tona tereta. U 2007. godini JRB je ostvario dobit od oko 600 hiljada evra i povećao prevoz robe na 1,45 miliona tona.

U Ministarstvu za ekonomiju potrvđeno je da je prigovor stigao i da je u toku njegovo razmatranje, ali nije precizirano kada bi se Ministarstvo moglo izjasniti.

Pravni zastupnik malteškog konzorcijuma "Palmali šiping" i "Palmali holding" Aleksandar Denda negirao je navode Ist pointa da to preduzeće ne ispunjava uslove iz tendera za JRB.

"Nažalost Ist pointa i Daksina, konzorcijum Palmali je dostavio Agenciji za privatizaciju svu validnu dokumentaciju na vreme, bez naknadnih rokova, za razliku od Ist pointa koji je trebalo da dostavi dodatne dokaze da se 2004. godine bavio rečnim prevozom, a umesto toga su zamenili dokaze i dostavili potpuno novu dokumentaciju - da se bave pretovarom u lukama", dodaje Denda.

Palmali je bio drugorangirani na tenderu za prodaju JRB-a koji je posle odustajanja konzorcijuma kiparske "Tamoza trejding" i singapurske firme "Daksin petroleum", 29. januara, započeo pregovore sa Agencijom. Odustajanje prvorangiranog konzorcijuma usledilo je pošto su se u javnosti pojavile informacije da taj konzorcijum nije ispunio kvalifikacione uslove iz tendera.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta