Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
JP Morgan kupuje banku Bear Stearns
Njujork -- Američka banka JP Morgan Čejs kupiće investicionu banku Bear Stearns, koja se nalazi pred bankrotom, za 236,2 miliona dolara.

Bear Stearns je prva velika banka kojoj je zapretio kolaps zbog hipotekarne krize
U petak je cena akcija Bear Stearnsa potonula više od 40 odsto, nakon što je objavljeno da banka ima poteškoća sa likvidnošću. Do problema je došlo jer su njeni klijenti i kreditori krenuli sa povlačenjem svojih sredstava zabrinuti gubicima banke nastalim u krizi na tržištu hipotekarnih kredita.

Odmah nakon drastičnog pada cene akcija JP Morgan i njujorška podružnica američke centralne banke najavili su finansijsku pomoć Bear Stearnsu, ali je tokom vikenda odlučeno da JP Morgan preuzme tu banku.

Cilj ovog hitnog preuzimanja je da bude spriječen bankrot Bear Stearnsa i gubitak poverenja investitora u američki finansijski sistem, koji trpi zbog velikih gubitaka nastalih u kreditnoj krizi.

Bear Stearns je jedna od najizloženijih banaka riskantnim hipotekarnim kreditima i prva je velika banka kojoj je zapretio kolaps zbog te krize. Preuzimanje po ceni akcije od samo dva dolara predstavlja jedan odsto vrednosti banke od pre 16 dana i predstavlja prako 90 odsto diskonta u odnosu na tržišnu kapitalizaciju i knjigovodstvenu vrednost banke od pre samo nekoliko dana.

Analitičari kažu da preuzimanje Bear Stearnsa predstavlja znatno više od spasavanja jedne od najvećih svjetskih investicionih banaka. Ono bi prema njihovom mišljenju trebalo da podstakne američki finansijski sistem i cjelokupnu privredu. Propast Bear Stearnsa prouzrokovala bi, pak, velike gubitke za banke, hedž fondove i druge investitore s kojima ta banka posluje.

JP Morgan Čejs je objavio garancije za celokupno poslovanje banke, kao što je trgovanje i investiciono bankarstvo, ali nije objavio šta će biti sa 14 hiljada radnika te banke širom sveta.


U Zastavi poseta iz EU
Kragujevac -- Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio da će u narednim mesecima "Zastava" naći strateškog partnera.

Dinkić je na konferenciji za novinare, koja je održana povodom početka izborne kampanje za lokalne izbore, kazao da za proces privatizacije kragujevačke "Zastave" nije zainteresovana samo kineska kompanija "Sau". On je rekao da je za "Zastavu automobile" zainteresovan jedan od najvećih zapadnoevropskih giganata automobilske industrije koji će danas posetiti fabriku, no odbio je da kaže koji.

On je kazao da će Kragujevac postati centar razvoja automobilske industrije i da će se u njemu napraviti slobodna carinska zona.

Dinkić je obećao da će autoput Kragujevac-Batočina biti završen za dve godine i da će prva inicijativa te koalicije biti usvajanje zakona o vraćanju imovine lokalnim samoupravama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta