Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ukrajina nudi deo elektroprivrede
Kijev -- Ukrajina prodaje većinske udele u četiri elektrodistributivna preduzeća, od čega očekuje prihod od 1,8 milijardi dolara.


Novcem od elektroprivrednih preduzeća, Ukrajina želi da ubrza ekonomski rast
Ukrajinska vlada planira da ove godine proda većinski udeo u četiri elektrodistributivna preduzeća, u nastojanju da privuče investicije neophodne za finansiranje ekonomskog rasta i za pokriće budžetskog deficita.

Vlada će prodati udeo od 60 odsto plus jedne akcije u elektrodistribucijama „Donbasenergo", "Zahidenergo", "Centrenergo" i "Dnjiproenergo", objavljeno je na sajtu ukrajinske vlade.

Prema ranijoj izjavi zamenika direktora Fonda za državnu imovinu Oleksandra Potimkova, vlada želi da obavi prodaju ovih udela preko berze akcija.

Od prodaje ove državne imovine vlada u Kijevu računa da će ostvariti prihod od 8,92 milijarde grivni (1,8 milijardi dolara), koji bi delom bio upotrebljen za pokrivanje ovogodišnjeg budžetskog deficita.

Deo novca od prodaje bi bio upotrebljen za stimulisanje ekonomije, čiji će se rast, prema procenama, usporiti ove godine na 6,8 odsto, sa 7,3 odsto lane, prenela je agencija Blumberg.


Nabuko: Dogovor EU i Turske?
 
Ankara -- Turska i EU su se dogovorili da gradnja gasovoda Nabuko u počne u blizini glavnog grada Turske, kaže visoki turski zvaničnik.

Nabuko, kako je planirano, treba da počne da se gradi 2010. i da se završi 2013
EU će, kako prenosi Rojters, obezbediti finansijsku podršku za gradnju gasovoda u mestu Ahiboz kod Ankare koji treba da se pretvori u veliko gasno čvorište. Visinu te podrške turski funkcioner nije precizirao.

Ukupno gradnja gasovoda od Azerbejdžana do srednje Evrope, dugog 3.300 kilometara i kapaciteta 21 milijardu kubnih metara godišnje, stajaće 4,6 milijarde eura.

Primarni cilj projekta jeste da se smanji zavisnost od uvoza ruskog gasa, a trasa plinovoda se u velikoj meri poklapa s trasom planiranog Južnog toka kojim će se
tranportovati ruski gas.

Prvobitni partneri u Nabuku jesu naftno-gasne kompanije u trranzitnim zemljama – austrijski OMV, mađarski MOL, turski Botas, bugarski Bulgargaz i rumunski Transgaz, kojima se nedavno pridružio nemački RWE.

Nabuko, kako je planirano, treba da počne da se gradi 2010. i da se završi 2013
EU će, kako prenosi Rojters, obezbediti finansijsku podršku za gradnju gasovoda u mestu Ahiboz kod Ankare koji treba da se pretvori u veliko gasno čvorište. Visinu te podrške turski funkcioner nije precizirao.

Ukupno gradnja gasovoda od Azerbejdžana do srednje Evrope, dugog 3.300 kilometara i kapaciteta 21 milijardu kubnih metara godišnje, stajaće 4,6 milijarde eura.

Primarni cilj projekta jeste da se smanji zavisnost od uvoza ruskog gasa, a trasa plinovoda se u velikoj meri poklapa s trasom planiranog Južnog toka kojim će se
tranportovati ruski gas.

Prvobitni partneri u Nabuku jesu naftno-gasne kompanije u trranzitnim zemljama – austrijski OMV, mađarski MOL, turski Botas, bugarski Bulgargaz i rumunski Transgaz, kojima se nedavno pridružio nemački RWE.


Crna Gora kupuje struju od EPRS?
Podgorica -- Elektroprivreda Crne Gore prijavila se na tender Elektroprivrede Republike Srpske za kupovinu 76,8 megavat sati struje.


Na teneder su se prijavili i Rudnap grupa iz Banjaluke, EFT Trebinje, Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosna iz Mostara i Gen I iz Krškog.

"Za sada se ne može govoriti o cenama, jer će nadležna komisija tokom naredne sedmice uraditi izveštaj o ponudama i predlogu najpovoljnijeg ponudjača, kojeg će izabrati Uprava preduzeća", izjavio je za "Nezavisne novine" predsednik Komisije ERS za prodaju bilansnih viškova za april Milan Sušić.


Danas ugovor za Prokop
Beograd -- Kompanija Energoprojekt i Železnice Srbije potpisaće danas ugovor o nastavku izgradnje železničke stanice u Prokopu.


Izgradnja stanice Prokop počela je pre 30 godina, a potpuno je obustavljena 2000. godine. U te radove je uloženo oko 100 miliona evra
Vrednost prve faze projekta koji obuhvata završetak stanice i izgradnju 128.000 kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora je oko 200 miliona evra, a očekuje se da će radovi trajati najmanje tri godine.

Energoprojekt je dobio posao nastavka izgradnje stanice u Prokopu kao drugoplasirani na tenderu nakon što je Železnica u avgustu 2007. prekinula pregovore sa pobednikom tendera, mađarskim Trigranitom. Razlog su bili dodatni zahtevi Trigranita, van okvira tendera.

Železnica i Energoprojekt su nakon toga potpisali predugovor o izgradnji stanice, potpisivanje finalnog ugovora bilo je najavljivano za kraj prošle godine, ali je rok produžen zbog pripreme dokumentacije.

Direktor marketinga Energoprojekta Miodrag Zečević kazao je da će izgradnja stanice Prokop, ukoliko bude potrebno finansirati iz kredita, što je uobičajen postupak u građevinskoj industriji.

Kako je naveo, Energoprojekt je zainteresovan i za izgradnju dodatnih 170.000 kvadrata u Prokopu, kojim bi građevinski kompleks bio u potpunosti završen.


Danas ističe rok za Geneks
Beograd -- Rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju Geneksove imovine ističe danas, a aukcijska prodaja zakazana je za 31. mart.


Licitaciona garancija za objekte na Kopaoniku je 12 miliona evra, a za objekte u Beogradu 25 miliona evra
Tendersku dokumentaciju za kupovinu imovine Geneksa u Beogradu je otkupilo više od 20 zainteresovanih kupaca, a šest za kupovinu imovine na Kopaoniku.

Agencija za privatizaciju je krajem prošle godine objavila tender za prodaju hotela i drugih objekata nekadašnjeg Geneksa na Kopaoniku po početnoj ceni od 45 miliona evra i u Beogradu po početnoj ceni od 85 miliona evra.

Beogradska celina imovine obuhvata hotel "Kontinental", odnosno nekadašnji "Interkontinental", CG apartmane i poslovni prostor, poznate kao Geneks apartmani, tenisku halu i energanu, ukupne površine 72.225 kvadrata.

Hotel "Kontinental" zauzima 6.041 kvadratni metar zemljišta i ima površinu od 31.453 kvadratna metra. Geneks apartmani, površine 31.877 kvadrata, obuhvataju rezidencijalne stanove i kancelarijski prostor i prostiru se na 4.759 kvadrata zemljišta. Poslovni prostor, poznat i kao Mala kula, nalazi se na 937 kvadrata zemljišta i ima 9.892 kvadrata.

Uslov za preuzimanje objekata u Beogradu je brend u gradskom hotelijerstvu, nivoa četiri internacionalne zvezdice, a obaveze su zadržavanje funkcije hotela i poslovno rezidencijalnih apartmana najmanje 20 godina i obezbeđenje nivoa od četiri zvezdice u roku od tri godine od dana preuzimanja.

Imovina na Kopaoniku obuhvata hotele "Grand" i "Sunčani vrhovi" i 106 stanova na toj planini i u Raškoj, ukupne površine 50.802 kvadrata, kao i restoran "Zvrk".

Hotel "Grand" je površine 18.237 kvadratna, a nalazi se na površini od 7.060 kvadrata. "Sunčani vrhovi", poznati kao apartmani Konaci, sastoje se od šest povezanih polukružnih paviljona, prostiri se na 6.475 kvadrata zemljišta i imaju površinu od 29.635 kvadrata. Stanovi su ukupne površine 2.930 kvadrata.


Hotel Grand na Kopaoniku
Investitor zaniteresovan za kupovinu imovine na Kopaoniku mora da poseduje zaštićeni brend u odmorišnom hotelijerstvu, pri čemu svaki njegov objekat mora da ima kategoriju četiri internacionalne zvezdice.

Novi vlasnik te imovine će se obavezati da zadrži funkciju hotela najmanje 20 godina i da u roku od dve godine od prodaje obezbedi kategoriju četiri zvezdice za hotele.

Lampsa jedina objavila nameru da učestvuje na tenderu

Grčka kompanija Lampsa je potvrdila da će dostaviti ponudu za kupovinu ukupne imovine Geneksa koja je ponuđena na prodaju. Podršku Lampsi daće Nacionalna banka Grčke i Ašmor grupa, londonska kompanija za upravljanje investicionim fondovima, među kojima je i fond koji je većinski vlasnik Karneksa iz Vrbasa.

Lampsa je jedna od najpoznatijih kompanija u svetu koje se bave hotelijerstvom. Vlasnik je hotela "Grand Bretagne" u Atini, gde je i poslovni centar kompanije, kao i suvlasnik kompanije Turist risort, u čijem su sastavu hoteli Hilton i Old taun na Rodosu. Pored hotelijerstva, kompanija se bavi prometom nekretnina i vlasnik je 200 brodova.

U Srbiji je Lampsa nedavno preuzele 51 odsto luksuznog hotela Hajat i na aukciji je za 610 miliona dinara kupila hotel Ekscelzior, čija je početna cena bila 141,9 miliona dinara.

Plan kompanije je, kako navode njeni zastupnici, da "Kontinental" uključi u hotelski lanac "Šeraton", kao i da unapredi turističku ponudu u Srbiji i uvede novine u prometu nekretnina.


Leskovački sajam na berzi 25. marta
Beograd -- Akcijski fond Srbije će 25. marta na berzi ponuditi paket od 18,16% akcija [LESJ], po početnoj ceni od 7,4 miliona dinara.


Kako se precizira, investitorima će biti ponuđeno 14.910 akcija po minimalnoj ceni od 498 dinara po akciji, a zainteresovani mogu do 20. marta da se prijave za učešće na aukciji.

Rok za prijavu učešće na aukciji za Leskovački sajam, koji poseduje četiri hale ukupne površine 5.588 kvadratnih metara.

Profit tog preduzeća u 2006. godini bio je 534.000 dinara, a prihod 27,96 miliona dinara. U 2005. godini profit je bio 9,9 miliona dinara.

Prema podacima Beogradske berze, Leskovački sajam ima 82.117 akcija čija vrednost je 3. marta ove godine, kada je trgovanje privremeno obustavljeno, iznosila 54,5 miliona dinara.

Akcijama Leskovačkog sajma moglo se trgovati od 22. februara 2008. godine, nije prodata nijedna akcija, a cena iznosi 664 dinara po akciji.

Većinski vlasnik Leskovačkog sajma je Željko Vuksanović koji je 69,9 odsto akcija preuzeo na aukciji 16. novembra.


Tri firme zainteresovane za „Zastavu“
Pred raspisivanje tendera za privatizaciju „Zastava automobila“, spisak od deset kompanija koje su pokazale interesovanje za njenu kupovinu sveden je na tri imena. Kako je za „Blic nedelje“ izjavio predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović, glavni kandidati su američki „Dženeral motors“, austrijski „Magna Štajer“ i kineska kompanija FAW.

Svi su spremni da u razvoj i modernizaciju pogona u Kragujevcu ulože najmanje 300 miliona evra i da zadrže svih preostalih 3.900 radnika.
- Pre dva dana dolazili su iz austrijskog „Magna Štajera“. Ono što mi znamo je da ta firma ima jak konstrukcijski biro i da se bavi sklapanjem modela automobila najpoznatijih kompanija. Godišnje sa montažnih traka ove firme siđe 500.000 vozila marke „folksvagen“, „audi“ i drugih. Oni nemaju dovoljno kapaciteta da ispune sve zahteve partnera, i zato su željni da deo proizvodnje premeste u Kragujevac - kaže Mihajlović.
Kineska kompanija FAW, koja takođe merka „Zastavu“, prošle je godine proizvela 1,5 miliona vozila. Ima 130.000 radnika, a interes za srpsku fabriku nagoveštava najava pomoćnika direktora Ksu Jaguanga da se traži pogon za montažu novog modela „hepi“. Prototip tog gradskog automobila, sa kojim Kinezi žele da se probiju na tržište Evrope, već je na ispitivanjima u Italiji, a trebalo bi u prodaji da košta manje od 4.000 evra.
Prema rečima ministra ekonomije Mlađana Dinkića na zahtev investitora podnošenje ponuda za „Zastavu“ odloženo je za septembar. Postoji mogućnost da bude uloženo 300 miliona evra, a zainteresovane su četvrta i peta najveća automobilska kompanija na svetu, precizirao je ministar Dinkić.


 


Na aukciji 26. marta 2008 godine, na prodaju 58.02% ugostiteljske firme Jadran AD Novi Bečej
BEOGRAD, 24. marta 2008. (Beta) - Akcijski fond Srbije objavio je da će na aukciji na Beogradskoj berzi 26. marta ponuditi 58,02 odsto kapitala preduzeća za trgovinu, ugostiteljstvo i usluge Jadran [JDRN] iz Novog Bečeja, po početnoj ceni od 8,667 miliona dinara.

Kako je objavio Akcijski fond, na prodaju se nudi 16.732 akcija preduzeća Jadran, od kojih je 13.857 u vlasništvu Akcijskog fonda, a 2.875 u vlasništvu Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO).

Početna cena jedne akcije biće 518 dinara.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, Akcijski fond i Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje imaju udeo od 58,02 odsto u Jadranu, a ostali akcionari imaju po manje od 0,8 odsto.

Jadran je 2006. godine, prema podacima Agencije za privredne registre, ostvario dobit od 50.000 dinara na osnovu poslovnog prihoda od 19,21 miliona dinara. Kapital preduzeća vredi 19 miliona dinara a aktiva 42,01 milion dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta