Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nijedna ponuda za Geneks Kopaonik
Beograd -- Na tender za prodaju imovine Geneksa na Kopaoniku nije stigla nijedan ponuda, saznaje B92.


Da li je tender za prodaju Geneksa repriza prodaje DDOR-a Novi Sad?
Iako je tendersku dokumentaciju za kupovinu hotela "Grand" i "Sunčani vrhovi" otkupilo šest kompanija, nijedna od njih nije podnela obavezujuću ponudu, potvrđeno je za B92 u Agenciji za privatizaciju.

U Agenciji nisu želeli da daju bilo kakav komentar, navodeći da će zvanično saopštenje objaviti po podne, posle otvaranja ponuda za imovinu Geneksa u Beogradu.

Kako su kazali, tendersku dokumentaciju za kupovinu hotela „Kontinental“ i „Geneksove apartmane“, otkupile su 22 kompanije, a beogradski dnevnik „Blic“ objavio je da su stigle samo tri ponude.

Rok za slanje ponuda na tenderu za prodaju Geneksove imovine istekao je juče, a aukcijska prodaja zakazana je za 31. mart.

Agencija za privatizaciju je krajem prošle godine objavila tender za prodaju hotela i drugih objekata nekadašnjeg Geneksa na Kopaoniku po početnoj ceni od 45 miliona evra i u Beogradu po početnoj ceni od 85 miliona evra.


Nastavlja se lagani pad cena nafte
Njujork -- Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 62 centa, na 101,2 dolara za barel


Cena nafte je, nakon istorijskog nivoa od 111,8 dolara, sada u padu
Istovremeno, cena evropske "brent" nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pala za 27 centi, na 100,43 dolara za barel.

Američka laka nafta je značajno pojeftinila u odnosu na rekord postignut 17. marta od 111,80 dolara za barel, što se objašnjava begom investitora sa tržišta sirovina iz straha da bi usporenje privrednog rasta u SAD, najvećem svetskom potrošaču energenata, moglo da dovede do pada tražnje nafte.

Tržište je reagovalo i na vesti iz Saudijske Arabije, čije su vlasti saopštile da rade na povećanju proizvodnje nafte i povećanju kapaciteta rafinerija, u cilju sprečavanja usporenja svetskog privrednog rasta. Potvrđeno je da će ta zemlja uložiti desetine milijardi dolara u nova nalazišta i infrastrukturu.

Ta zemlja navodi da će "sarađivati sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i zemljama koje nisu njene članice na obezbeđenju stabilnosti naftnog tržišta i sprečavanju delovanja štetnih spekulacija“.


"Novosadski sajam" čeka tender
Novi Sad -- Tender za prodaju Novosadskog sajma biće objavljen u drugoj polovini aprila.
 
Direktor Novosadskog sajma Aleksandar Andrejević izjavio je i da aktuelna politička situacija u zemlji neće bitnije uticati na proces privatizacije te sajamske kuće.

Mada je ranije bilo najavljeno da će tender biti objavljen krajem ovog meseca, Agencija za privatizaciju je taj rok produžila za oko mesec dana, rekao je Andrejević novinarima i naglasio da to nikako neće poremetiti privatizacioni proces.

"Započet proces privatizacije nastavlja se prema planu i po isteku predviđenih rokova, ponude bi trebalo da budu otvorene posle 15. juna", istakao je on i dodao da je veoma dobro što strani partneri, sajmovi u Veroni i Lionu, pokazuju veliko interesovanje za učešće u privatizaciji Novosadskog sajma.

Pokrajinski sekretar za privredu Siniša Lazić i Andrejević su potpisali sporazum o saradnji Izvršnog veća Vojvodine i Novosadskog sajma, prema kojem će ove godine iz budžeta pokrajine biti izdvojeno 15 miliona dinara za ostvarivanje programa pokrajinskih organa i institucija na sajamskim priredbama i u prostorima te kuće.


Uskoro saglasnost za Koncesiju
Beograd -- Vlada bi ove nedelje trebala da se saglasi da koncesionar za izgradnju autoputa Horgoš-Požega započne radove 2. aprila.

Konzorcijum je zatražio da bankarsku garanciju odobrava na godišnjem nivou
Ministar infrastruktrue Velimir Ilić najavio je da će Vlada omogućiti koncesionaru, konzorcijumu kompanija Alpina i Por, da početne radove finansira iz svojih sredstava i da bankarsku garanciju obnavlja na godišnjem nivou.

Ilić podseća da je realizacija koncesionog ugovora postala neizvesna jer je koncesionar imao problema da zatvori finansijsku konstrukciju.

"Dojče banka koja je trebalo da prati investiciju, saopštila je koncesionaru Alpini-Por da neće moći da pruži garanciju pre kraja godine. Da bi radovi počeli na vreme, koncesionar je predložio da sam finansira radove dok ne napravi dogovor sa bankom. To za Vladu Srbije ne bi trebalo da bude sporno", ocenio je Ilić.

Garancija za prvu godinu radova na izgradnji autoputa Horgoš-Požega, prema njegovim rečima, vredi oko 100 miliona evra. Ilić je objasnio da će koncesionar, najranije u junu moći da preuzme naplatne rampe ukoliko radovi počnu u predviđenom roku.

"Bitno je naglasiti da koncesionar neće naplaćivati putarine po svojoj volji, već će cenu putarina određivati Vlada Srbije. Iste cene važiće na svim delovima autoputa", kaže Ilić.


Dobar rod uljarica, niže cene ulja?
Beograd -- Rast površina pod uljaricama i dobar rod koji se očekuje trebalo bi da zaustave rast cena ulja u narednom periodu.


Ove godine trebalo bi da budu obezbeđene dovoljne količine suncokreta i ostalih uljarica za potrebe domaće poljoprivredno prehrambene industrije, što bi dovelo do zaustavljanja rasta cena jestivog ulja u narednom periodu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević.

"Veliko je interesovanje za povećanje površina pod uljaricama, pre svega pod suncokretom", rekao je Milosavljević novinarima u Privrednoj komori Srbije.

On je podsetio da će jestivo ulje poskupeti zbog ogromnog rasta cena suncokreta, uljane repice i drugih uljanih kultura na svim evropskim i svetskim berzama.

Milosavljević je naveo da je još uvek aktuelna odluka Vlade po kojoj je dozvoljen interventni uvoz 15 hiljada tona jestivog ulja, čija cena maksimalno može da bude 95 dinara i koje bi trebalo da doprinese ublažavanju pritisaka na povećanje cena na domaćem tržištu, ali je dodao da trgovci još uvek ne nalaze računicu da to ulje uvezu.

"Imam informacije da je jedan kontigent od nekih 10 hiljada tona u pripremi i da bi mogao u narednim danima da se nađe u Srbiji, ali toga je već bilo u prethodnim mesecima, pa sam i ja malo istrčavao sa informacijama koje nisu bile tačne", rekao je Milosavljević.

On je istakao da bi voleo da taj uvoz bude realizovan, jer bi to bila mala kočnica za najavljivane dalje korekcije cena jestivog ulja.

Uljare "Vital" i "Sunce" najavile su prošle nedelje da će povećati maloprodajnu cenu ulja na najmanje 145 dinara za litar zbog skoka cena sirovina na svetskom tržištu, ali i rasta cena goriva i električne energije.

Zadrugama iz budžeta oko 130 miliona dinara

U agrarnom budžetu za podsticaje zadrugama i udruženjima poljoprivrednih proizvođača u Srbiji predviđeno je oko 130 miliona dinara, rekao je Slobodan Milosavljević.

Ukoliko Vlada Srbije na narednoj sednici usvoji uredbu o dodeli podsticajnih sredstava zadrugama i udruženjima poljoprivrednih proizvođača, sledeće nedelje će biti objavljen konkurs za dodelu tih sredstava, a svakom udruženje ili zadruzi, koji ispunjavaju određene uslove, namenjena su bespovratna sredstva u iznosu od pet miliona dinara, precizirao je on.

Ovogodišnjom uredbom o regresiranju ratarske i povrtarske proizvodnje obuhvaćena su pravna lica i zadruge, koji takođe imaju pravo na regres za nabavku repromaterijala od 120 evra po hektaru obradive površine, dodao je on.

Milosavljević je izrazio nadu da će u nekom narednom periodu, kroz podsticaje koje je država obezbedila za zadruge i zadrugarstvo, organizovanje poljoprivrednika u Srbiji biti na višem nivou, kakav postoji u Evropi. Prema njegovim rečima, nije realno očekivati da novi zakon o zadrugama bude donet ove godine, jer će novi parlament, po formiranju, imati druge prioritete u radu.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Stojan Jevtić je naveo da u Srbiji nije rešen status zadružne imovine i da im nije vraćeno oko 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje je ostalo kod poljoprivrednih kombinata kada su se zadruge izdvajale iz njih.

Veliki deo imovine zadruga upisan je u katastre kao društvena imovina i postoji opasnost da ona, po Zakonu o privatizaciji, bude otuđena, rekao je Jevtić i dodao da je problem i što mnogim zadrugama upravljaju zaposleni, koji su ujedno jedini zadrugari i odlučuju o svemu, čime se narušavaju principi na kojima počiva zadrugarstvo.

Govoreći o problemima sa kojima se suočavaju zadruge, Jevtić je dodao da ih banke nerado kreditiraju i da je odnos Fonda za razvoj Srbije prema njima nepovoljan jer im umesto hipoteka fond traži bankarske garancije, što poskupljuje kredite.
Viktorija Oil: Smirivanje cena ulja do jeseni

Generalni direktor kompanije Viktorija ojl Nikola Vujačić ocenio je da bi smirivanje tržišta i pad cena ulja u Srbiji trebalo da se dogodi i pre jeseni ove godine. Trenutne cene ulja u Srbiji su za 70 do 80 odsto veće nego prošle godine, ali bi povećanje setvenih površina pod suncokretom i dobar rod, kao i smirivanje cena na svetskim berzama, koje je već počelo, trebalo da utiče na pad cena, rekao je on i dodao da nije realno da se ulje iz uvoza, koje je kao meru obuzdavanja cena najavila Vlada Srbije, prodaje u trgovinama po ceni od 95 dinara za litar, kao i da bi ipak moglo da bude jeftinije od 145 dinara.


DEBT ON BASIS OF BANK LOANS INCREASES BY 6.2 PERCENT
The total state of debt in Serbia on the basis of bank loans in late February amounted to 918.95 billion dinars, or by 6.2 percent more than in 2007, the Association of Banks of Serbia said.


Viktorija Oil: Smirivanje cena ulja do jeseni
Generalni direktor kompanije Viktorija ojl Nikola Vujačić ocenio je da bi smirivanje tržišta i pad cena ulja u Srbiji trebalo da se dogodi i pre jeseni ove godine. Trenutne cene ulja u Srbiji su za 70 do 80 odsto veće nego prošle godine, ali bi povećanje setvenih površina pod suncokretom i dobar rod, kao i smirivanje cena na svetskim berzama, koje je već počelo, trebalo da utiče na pad cena, rekao je on i dodao da nije realno da se ulje iz uvoza, koje je kao meru obuzdavanja cena najavila Vlada Srbije, prodaje u trgovinama po ceni od 95 dinara za litar, kao i da bi ipak moglo da bude jeftinije od 145 dinara.


Stock market continues to climb
BELGRADE -- Both Belgrade Stock Exchange (BSE) indexes rose today, continuing last week's trend.

BELEX15 gained almost 2.5 percent, while BELEXline closed 1.13 percent up.

At the same time, the turnover continued to decrease, and was today worth RSD 88.73mn (EUR 1.07mn), half the value recorded last Friday.

Foreign investors participated with some 30 percent in the trading today.

The indexes were driven by Čačanska Bank [CCNB], whose shares gained just over 13 percent, and food processing company Fidelinka [FIDL], which closed 12 percent up.

Pharmaceutical wholesaler Velefarm [VLFR] was the daily's biggest loser, with the company's shares losing over nine percent.


Gas prices to increase on Wednesday
BELGRADE -- Gasoline prices in Serbia will increase by 2.49 percent tomorrow.

According to the Energy and Mining Ministry, engine fuel will increase by an average of 1.33 percent while diesel prices will increase by 1.55 percent.

The new prices of oil derivatives follow the trends of the record increases of the price of crude oil in the world market over the last 15 days, and the ministry has sent the new price scale to the finance and trade ministries for confirmation.

BMB92 gasoline will cost RSD 99.26 per liter, instead of the current RSD 98.03, euro premium BMB95 will increase from RSD 108.58 to RSD110.09 and engine fuels MB95 and BMB95 will increase from RSD 99.85 to RSD 101.14.

Diesel fuel D1 will cost RSD 88.39 instead of RSD 86.94, diesel D2 RSD 86.50, instead of RSD 85.09, EKO3 diesel RSD 90.18 instead of RSD 88.67, "euro diesel NSD" RSD 94.45 instead of RSD 92.84, and heating oil will cost RSD 79.76 instead of RSD 77.96.


Home currency strengthens against euro
BELGRADE -- The value of the Serbian dinar, RSD, against the euro, EUR, is the highest today since the beginning of February.

According to the official exchange rate of the National Bank of Serbia, NBS, the dinar is worth 59 paras more today than it was on Friday, March 21, when one euro was at RSD 82.28.

The official currency of the European Union was at its highest value against the dinar on February 28, when one euro was worth RSD 83.82.


Dinar i danas ojačao
Beograd -- Dinar je danas nastavio višednevni rast u odnosu na evro i ojačao je za 0,31 odsto u odnosu na jučerašnji dan.

Prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije, srednji kurs evra je danas 82,02 dinara i za 25 para je viši nego juče.

Srednji kurs evra je 21. marta, posle skoro mesec dana, pao ispod 83 dinara i od tada je evro oslabio 1,02 odsto.

Od početka godine evro je najvišu vrednost dostigao 28. februara, kada je vredeo 83,83 dinara, a najnižu 22. januara, kada je vredeo 80,32 dinara.


Nafta pala na blizu 100 dolara za barel
Cene nafte su danas nastavile da lebde iznad 100 dolara za barel pošto je jači dolar učinio ulaganja u energiju manje privlačnim za investitore.

Mnogi analitičari veruju da je nedavno posrtanje dolara glavni razlog za skok cena nafte do prošlonedeljnog rekorda od blizu 112 dolara za barel, pošto se ulaganja u petrolej i sirovine smatraju najboljom zaštitom od inflacije i padajućeg dolara. Sad kad dolar raste, tokovi menjaju pravac. Laka američka nafta za majske isporuke pala je za 57 centi, na 100,29 dolara u azijskoj elektronskoj trgovini.

Neki analitičari smatraju da je pojeftinjenje nafte privremena, tržišna korekcija i da će cene ponovo krenuti u vis čim američke Federalne rezerve ponovo smanje dolarsku kamatnu stopu, što se uveliko očekuje. Niža kamata daje zamajac privredi, ali vodi slabljenju dolara. Međutim, suprotna škola mišljenja tvrdi da su cene nafte već otišle dalje nego što bi moglo da se opravda osnovnim tržišnim postavkama ponude i tražnje. Stoga, kažu analitičari sa te strane, cene nafte će pasti uskoro i oštro - bez obzira na to šta će se destiti sa dolarom.

U Londonu, severnomorksi Brent je danas 50 centi jeftiniji nego juče i prodaje se za 99,36 dolara za barel.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta