Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Energoprojekt wins contract in Kazakhstan
BELGRADE -- Construction company Energoprojekt Holding has signed a deal for the construction of a subway station in Kazakhstan.

The station will be built in the city of Alma-Ata.

Energoprojekt CEO Vladan Pirivatrić said that a contract worth EUR 32mn had been signed, and that the company had already successfully completed one subway station in that city, a job it won through an international tender, which had been the the best way of proving its credentials for receiving the second contract.

Alma-Ata is currently constructing its own subway system which will consist of six stations, said Pirivatrić, adding that “construction of the second station includes rough construction work underground, and we are moving our things from the first site to the new one right away.”

“The deadline for completion is two years, and if we do as good a job there as we did on the first one, we expect to receive the job for the third station too,” Pirivatrić said.

He added that he was glad that Energoprojekt had received work for constructing the Prokop railway station, because that job, along with the Kazakhstan subway jobs, was an added reference when it came to bidding for any possible future subway station contracts in Belgrade.


Genex Belgrade property gets three offers
BELGRADE -- The Privatization Agency has confirmed it received three offers in the tender to sell the Genex property in Belgrade.

One foreign consortium and two mixed Serbian-foreign companies will take part in the bidding, the agency specified in a statement this afternoon.

The consortiums are Dutch IHG Management, Belgrade-based NBGP Properties, and Starwood Hotel Management, teamed up with Greek Lampsa.

The property consists of Hotel Continental, former Intercontinental, and Genex Apartments, both in the capital.

As for the Genex-owned real estate in Serbia's leading winter resort of Mt. Kopaonik, also put up for sale in the tender, no offers were submitted.

Genex is a former state-run import-export giant, plagued by fraud and embezzlement scandals. Genex went into bankruptcy in 2003.


BSE: Indexes fall, turnover triples
BELGRADE -- Both indexes of the Belgrade Stock Exchange (BSE) ended the day in the red Tuesday.

The BELEX15 lost 1.67 percent, while BELEXline closed 0.76 down.

This came after Monday's and last week's rally of the market in the wake of serious losses recorded at the stock exchange in the second week of March.

Today, turnover more than tripled on Monday to reach RSD 274mn (EUR 3.34mn), while foreign investors doubled their participation, to 61.18 percent in all trading.

The volatility of the market was evident as the Čačanska Bank[CCNB] stock, after being yesterday's top winner, ended the day today as the biggest loser, with value of the shares down 11.69 percent.

Energomontaža shares [EGMN] saw the biggest rise today of 9.75 percent, while Velefarm [VLFR] also experienced a change of luck following yesterday's plunge, to close 8.51 percent up.


RTB: Sindikat traži povećanje plata
Predstavnici sindikata radnika RTB-a Bor traže da im se isplati regras poveća zarada i isplati nadoknada od prodaje firme.


Samostalni sindikat Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, preporučio je novom vlasniku da "ne pokušava" da uđe u posed tog preduzeća, ukoliko se zaposlenima ne isplati regres, poveća zarada i ne isplati nadoknada od prodaje firme.

Sindikat je zapretio "ne želi da gleda ulazak u posed novog vlasnika", ukoliko im se ne odobri regres za 2008. godinu od 40 do 60 hiljada dinara, zarada poveća od 10 do 20 odsto, na osnovu rasta cena na malo, i potvrdi da će zaposlenima biti isplaćeno 200 evra po godini staža.

Sindikat, koja okuplja većinu od 4.700 radnika, zauzeo je takav stav posle neuspešnog sastanka sa poslovodstvom RTB-a, Agencijom za privatizaciju, privatizacionim savetnikom i firmom Atek, koja je kupila borsku kompaniju.

Čelnici šest preduzeća iz sastava RTB-a, saopštili su da je poslovodstvo preduzeća zaposlenima ponudilo regres od deset hiljada dinara, a za preostalih 30 hiljada dinara za regres, koje traži sindikat, i povećanje zarade, upućeni su na novog vlasnika


Odloženo poskupljenje goriva
Gorivo na pumpama u Srbiji noćas ipak nije poskupelo iako su iz Ministarstva rudarstva i energetike u ponedeljak najavljene više cene naftnih derivata i to za 2,49 odsto u proseku. Najavljeno poskupljenje zaustavilo je Ministarstvo finansija, gde je „Blicu“ potvrđeno da su oni na nedelju dana odložili davanje saglasnosti za poskupljenje.

- Da bi gorivo poskupelo potrebno je da na predlog Ministarstva energetike saglasnost daju i ministarstva finansija i trgovine. Mi smo odložili davanje naše saglasnosti jer se očekuje da će narednih dana cena sirove nafte na svetskom tržištu padati, pa u takvoj situaciji ne želimo da dozvolimo da poskupljenje goriva utiče na porast inflacije, rečeno nam je u Ministarstvu finansija.
Narednih dana, kažu, pratiće se kretanja na svetskom tržištu i ukoliko cena nafte bude rasla, gorivo bi moglo poskupeti sredinom sledeće sedmice.
Stopiranje poskupljenja goriva obradovalo je vozače, ali ne i naftaše jer će im održavanje sadašnje cene u narednom periodu doneti gubitke. Aleksandar Mileusnić, direktor “Petrobarta“
kaže da će zbog neusklađivanja cena derivata ova kompanija u sledeće dve nedelje izgubiti najmanje 200.000 evra, a Naftna industrija Srbije najmanje milion. Prema njegovim rečima ovakvim postupkom Ministarstva finansija država krši propis koji je sama donela.


Dženeral Elektrik želi modernizaciju pruge Beograd-Bar
S predstavnicima te kompanije razgovarano i o mogućnosti da učestvuje u projektu koji je vezan za elektrifikaciju i signalizaciju pruge i izgradnje telekomunikacija na pruzi od Niša do Dimitrovgrada.

Američka kompanija Dženeral Elektrik (General Electric) bi mogla da učestvuje u modernizaciji pruge Beograd - Bar, kaže Milanko Šarančić. Generalni direktor Železnica Srbije je rekao i da je za prugu od Beograda do Bara "veoma važno da promenimo profile u tunelima, koji bi u tom slučaju mogli da vrše transport svih i najvećih tereta preko Srbije u srednju i istočnu Evropu".

Tuneli će tada moći da prihvate i vagone za prevoz najvećih tereta, pa će biti olakšan prevoz robe iz Luke Bar, preko Srbije, u srednju i istočnu Evropu. Šarančić je rekao da je sa predstavnicima te kompanije razgovarano i o mogućnosti da učestvuje u projektu koji je vezan za elektrifikaciju i signalizaciju pruge i izgradnje telekomunikacija na pruzi od Niša do Dimitrovgrada.

"Nažalost to je jedini pravac na koridoru 10, dugom 1.700 kilometara, koji nije elektificiran", rekao je Šarančić i dodao da se "ukupno 96 kilometara priprema za početak elektrifikacije signalizacije".

Dogovoreno je da se 96 kilometara pripremi za početak radova, jer je plan da se početkom 2009. krene sa remontom tog dela pruge, kako bi se izbeglo da se pruga dva puta zatvara jer radovi traju dugo, naveo je Šarančić.


Gas skuplji 20 odsto
Preduzeće "Srbijagas" ponovo će podneti zahtev Vladi Srbije za povećanje cene gasa za 20 odsto, izjavio je danas Tanjugu vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Saša Ilih.

"S obzirom da se u poslednjih devet meseci uglavnom beleži rast cene nafte i da moramo da vodimo računa pod kojim uslovima ćemo poslovati, neophodno je korigovati cenu gasa u odnosu na prvi kvartal ove godine", rekao je Ilić tokom posete Kragujevcu.

On je naglasio da odluku o tome treba da donese Vlada Srbije. Ilić je ocenio i da su tri razloga zbog kojih treba povećati cenu gasa - porast cene ruskog gasa, cena nafte na svetskom tržištu i njenih derivate i vrednost dolara. On je podsetio da je nedavno Upravni odbor "Srbijagasa" podneo Vladi Srbije zahtev za povećanje cene gasa, ali da nije odobr


Odlaže se Horgoš-Požega?
Početak izgradnje autoputa Horgoš-Požega, predviđen za 2. april, verovatno će biti odložen na nekoliko meseci.


Ministar Ilić insistira da vlada uvaži nove zahteve koncesionara?
Vlada Srbije sutra neće doneti odluku da radovi na autoputu Horgoš-Požega počnu 2. aprila, već će DS i G17 plus insistirati da se početak radova odloži dok koncesionari ne obezbedi novac, što je uslov početka realizacije koncesionog ugovora.

Odbor za privredu i finansije Vlade Srbije raspravljao je juče o tome da li bi koncesionaru trebalo načiniti još jedan ustupak, na čemu je insistirao ministar infrastrukture Velimir Ilić, koji je tražio da Odbor prihvati primena koncesionog ugovora, iako koncesionar nije ispunio osnovni uslov.

Članovi Odbora iz Demokratske stranke i G17 plus bili su protiv toga.

Ministar Ilić je na tom sastanku kazao da bi koncesionari mogli da obezbede finansiranje izgradnje autoputa tek u decembru, jer Dojče banka ne želi da ulazi u posao pre tog datuma, a upućeni ocenjuju da je Ilić želeo da početak radova na autoputu iskoristi u predizbornoj kampanji.

On je insistirao da koncesionari počnu da grade novcem koji imaju, kao i da se 10 miliona evra, deponovanih kao garancija, usmeri u radove.

To bi značilo da država finansira ono što bi trebalo koncesionar, a onda da se radovi obustave 31. decembra kako bi se sačekala odluka Dojče banke, predložio je Ilić.
 
 


DInar blago oslabio
Posle višednevnog jačanja, dinar je oslabio prema evru za 0,48 odsto i srednji kurs evra je, prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije, 82,4125 dinara.

Jučerašnji kurs evra bio je 82,02 dinara, odnosno za oko 40 para niži nego danas. Srednji kurs evra je 21. marta, posle skoro mesec dana, pao ispod 83 dinara. Od početka godine evro je najvišu vrednost dostigao 28. februara, kada je vredeo 83,8286 dinara, a najnižu 1. januara, kada je vredeo 79,2362 dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta