Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinkić:"Slobodi" pet miliona dolara
Polovina starog duga od 10,5 miliona dolara, koje je Irak uplatio čačanskoj Slobodi, biće upotrebljen za nabavku nove opreme, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić je naveo da će to omogućiti povećanje proizvodnje u toj fabrici za petinu I dodao da će ostatak biti upotrebljen za nabavku obrtnih sredstava i povećanje plata zaposlenima, kojima sleduje i prvomajska nagrada, a država će ponuditi i dopunski socijalni program.

On je rekao da Sloboda može da očekuje konverziju dugova u kapital, čime će se rasteretiti ta fabrika teško stradala u NATO bombardovanju 1999. godine.

Ministar ekonomije je obećao pomoć i civilnom delu fabrike koji proizvodi aparate za domaćinstvo, a kojem predstoji privatizacija. Pomoć će se sastojati u subvencijama i otvaranju perspektive za ulaganje stranih kompanija, naročito posle pregovora sa Rusijom o bescarinskom izvozu aparata za domaćinstvo.

Dinkić je najavio da namenska industrija u Srbiji neće biti privatizovana, ali da mora biti modernizovano i njeno poslovanje mnogo racionalnije organizovano.

"Činjenica da radnici Slobode već tri meseca rade i subotom je dokaz da njeni proizvodi imaju prođu na inostranom tržištu od čega se očekuje značajan devizni priliv. Potrebna je, međutim, nova oprema i tu možemo da pomognemo", rekao je on.


Cena nafte stigla do 116,97 dolara
Cena nafte na berzi u Njujorku za isporuku u maju porasla je za 1,83 dolara ili 1,6 odsto na 116,69 dolara po barelu, pošto je prethodno dostigla 116,97 dolara.

Nafta je u Njujorku zabeležila novi rekord jer bolji od očekivanih poslovni rezultati kompanija ukazuju na jačanje ekonomije i moguć rast tražnje te energetske sirovine.

Cene nafte su protekle sedmice skočile za šest odsto, što je najveći nedeljni rast od februara 2007. i u odnosu na proteklu godinu veće su za 85 procenata.

Američki ministar za energetiku Semjuel Bodman je izjavio da će vlada nastaviti da kupuje naftu za potrebe Strateških rezervi petroleja čak i po ceni iznad 100 dolara za barel. Prema njegovim rečima, Americi su potrebne rezerve nafte koje bi podmirile snabdevanje u 90 dana, dok su sadašnje rezerve dovoljne za 55 do 56 dana potrošnje.

Isporuke nafte i derivata na americko tržište u prvom tromesečju smanjene su na prosečno 20,48 miliona barela dnevno, sa 20,77 miliona barela u istom lanjskom periodu. Potrošnja goriva u prvom tromesečju takodje je opala za 1,4 odsto.


Fabrika "Milan Blagojević" planira prodaju 150.000 "smederevaca" u 2008. godini
Fabrika "Milan Blagojević" iz Smedereva planira da u ovoj godini proda oko 150.000 šporeta na čvrsto gorivo, što je za 60% više nego u 2007, najavili su iz te kompanije.

Kako je kazao Stanko Tomović, generalni direktor kompanije "Invej" u okviru koje posluje smederevska fabrika, porast prodaje planira očekuje se na osnovu izvoza u Libiju, SAD, Mađarsku, Poljsku, ali i rastu potražnje za "smederevac" šporetima na domaćem tržištu.

- Fabrika "Milan Blagojević" prodala je u 2007. godini 92.000 šporeta na čvrsto gorivo, što je skoro dvostruko više nego pre privatizacije fabrike i dolaska novog vlasnika Predraga Rankovića - naveo je Tomović.

Cilj je da ostanemo jedan od tri najveća proizvođača šporeta na čvrsto gorivo u Srbiji, istakao je i dodao da je načina za ostvarenje tog cilja usvršavanje proizvoda i prilagođavanje potrebama tržišta.

Tomović je najavio i da će krajem aprila početi prodaja mini električnih šporeta sa ringlama i ravnom pločom.

- Probna serija mini električnih šporeta, pogodnih za korišćenje u malim kuhinjama ili opremanje hotelskih soba i apartmana, rasprodata je u kratkom roku, što je bio znak da se taj proizvod uvrsti u redovnu prodaju - kazao je on.

Prema podacima Cetralnog registra za hartije od vrednosti, "Invej" poseduje 51,15% akcija Fabrike "Milan Blagojević", društveni kapital je 23,69%, PIO fond poseduje 2,2% kapitala, a Akcijski fond 1,77%.

Trenutna cena akcija "Milana Blagojevića" na Beogradskoj berzi je 840 dinara, ali u ovoj godini nije bilo ni jednog trgovanja.


Metro na vodi otvara brod hotel na Ušću
Nautičko turističko preduzeće Metro na vodi iz Zemuna najavilo je da će početkom sledeće godine na Ušću u Beogradu otvoriti brod hotel na 2.400 kvadrata.

Direktor tog preduzeća Stevan Micić izjavio je da je u planu da hotel ima tri sprata, 42 sobe i pet apartmana, a da je gradnja već počela.

Govoreći o razvoju nautičkog turizma, on je rekao da je ta vrsta turizma nedovoljno razvijena u Beogradu, iako glavni grad ima veliki potencijal.


EBRD plans to spend EUR 250mn in region
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) looks set to start a EUR 250mn credit line for the Western Balkans.

The bank's website said that the money will go toward supporting micro and small and medium enterprises in the region.

This will be considered at the May 12 meeting of the EBRD board of directors, the report said.

It also said that the project would finance companies in "Serbia, Montenegro, Bosnia-Herzegovina, Macedonia, Albania and Kosovo".

The loans will be made available to the Western Balkans banks and financial institutions that are EBRD partners.


Milosavljević: Uskoro isplata subvencija za ratare
U narednih deset dana biće isplaćena sredstva po predatim zahtevima koji se odnose na subvencije za ratarsku i povrtarsku proizvodnju od 10.000 dinara po hektaru, izjavio je juče ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević tokom boravka u Aleksincu.
Ministarstvi poljoprivrede
"Ako se uzme u obzir prošlogodišnjih 100 evra po hektaru i sadašnjih 10.000 dinara po hektaru, poljoprivrednici koji imaju registrovano gazdinstvo za desetak meseci dobili su subvencije od 220 evra po hektaru posejanih površina", rekao je on.

Milosavljević je još kazao da zbog nepotpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU poljoprivreda je uskraćena pristupu fondovima vrednim od 120 do 160 miliona evra.

Milosavljević je posetio i holding kompaniju PIK, koja je nekada bila pokretač tamošnje poljoprivredne proizvodnje i predstavljala pravi gigant na jugu Srbije u poljoprivrednoj proizvodnji, a sada je došla u situaciju da ne radi i pred stečajem.

Nakon obilaska dva najvrednija objekta u okviru holdinga, Podruma i Hladnjače, Milosavljević je sa rukovodstvom aleksinačkog poljoprivrednog kombinata dogovorio da ceo problem bude predočen resornom ministarstvu, koje bi reagovalo kako bi oživela poljoprivredno-prehrambena proizvodnja na ovom području.


Pregovori sa Rusima o Ikarbusu
Agencija za privatizaciju Srbije odlučila je da počne pregovore sa jedinim ponuđačem na tenderu za prodaju Ikarbusa, ruskim "Avtodetal-Servis" iz Uljanovska.

Država je na tenderu ponudila 39,2 odsto kapitala Ikarbusa, a dokumentaciju su otkupile još dve firem, koje nisu dostavile obavezujuće ponude.

Tender je objavljen početkom decembra prošle godine, a pravo učešća imali su zainteresovani kupci koji se bave proizvodnjom vozila ili karoserija za motorna vozila najmanje tri godine i da su ostvarili poslovni prihod od najmanje 30 miliona evra u 2006. godini.

Ikarbus je početkom aprila objavio da je prošle godine zabeležio gubitak od 517 miliona dinara, što je gotovo osam puta više nego 2006.

Ikarbus ima više od 700 zaposlenih i rapspolaže s dve proizvodne hale, dve poslovne zgrade i restoranom, sve u Beogradu. Na veliki deo nekretnina stavljena je zaloga zbog uzetih kredita


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta