Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kanađani grade vetrenjaču u Jagodini
Srbija nema instalisanih kapaciteta za proizvodnju električne energije od vetra, a od evropskih zemalja samo države bivše SFRJ nemaju tu proizvodnju, izuzev Hrvatske, ali i tu je zanemarljiv proizvodni kapacitet

Odbornici Skupštine opštine Jagodine doneli su odluku o izgradnji vetranjača koje će energiju vetra pretvarati u električnu energiju, a one će se graditi u saradnji sa firmom Trilion Enerdži iz Toronta u Kanadi. Za taj projekat Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je načelnu saglasnost 17. marta, a međusobna prava i obaveze Jagodine i firme "Trilion Enerdži" o pripremnim radnjamaMinistarstvo rudarstva i energetike za izgradnju postrojenja bliže će se regulisati ugovorom. U obrazloženju odluke navedeno je da je inicijativa za pristupanje izvođenju radnji za izgradnju potekla od kanadske firme polovinom februara. Reč je o najnovijoj tehnologiji za dobijanje struje od vetra koja će u tehnološko proizvodnom smislu suvereno vladati svetskim tržištom narednih nekoliko desetina godina.

Srbija nema instalisanih kapaciteta za proizvodnju električne energije od vetra, a od evropskih zemalja samo države bivše SFRJ nemaju tu proizvodnju, izuzev Hrvatske, ali i tu je zanemarljiv proizvodni kapacitet, navedeno u obrazloženju.Ugovor o izgradnju biće potpisan u maju u Kanadi, kada će se utvrditi i datum početka izgradnje vetrenjača i drugi detalji. Jagodinska opština ne bi ulagala novac u taj projekat, ali bi dobijala oko 25 odsto profita.


Objavljen tender za DIB
Agencija za privatizaciju objavila je juče tender za prodaju paketa od 57,7 odsto kapitala preduzeća za proizvodnju i obradu duvana i duvanske folije DIB iz Bujanovca.

Kako je objavljeno u javnom pozivu u dnevnom listu Politika, na prodaju se nudi paket od 19.590 akcija nominalne vrednosti 2.400 dinara po akciji.

Od ukupnog paketa akcija koji se prodaje, u vlasništvu Akcijskog fonda je 47,7 odsto kapitala, dok je 10 odsto u vlasnišvu PIO fonda, što je ukupno 57,7 odsto ukupnog kakitala te duvanske industrije,

Kako se navodi, ostatak kapitala DIB-a od 42,3 odsto je u vlasništvu pojedinačnih akcionara.

Rok za podnošenje ponuda je 11. jul 2008. godine, a rok za podnošenje pisanog zahteva za kupovinu tenderske dokumentacije je 30. maj ove godine.

DIB zaposljava 53 radnika, godišnji kapacitet je 2.000 tona duvanske folije, a u 2006. godini proizvodeno je oko 685.605 tona. Na godišnjem nivou proizvodi se 100 tona sitnolisnog duvana sorte "jaka", a kapaciteti su 1.000 tona i nesikorišteni su.

Prihodi od u 2006. godini iznosili su 1,3 miliona evra, od čega je

96,67 odsto ostvareno na domaćem tržistu, a 3,33 u zemljama bivše Jugoslavije.


Central bank "to keep inflation at bay"
National Bank of Serbia (NBS) Governor Radovan Jelašić says he is certain the central bank will manage keep the core inflation at the planned level.
This level is between three and six percent this year, he reminded, and added that a more restrictive monetary policy will have to be exercised to this end.

During a business lunch of the American Chamber of Commerce in Serbia, Jelašić, G17 Plus, said that in addition to external factors, such as the global prices of oil and agricultural products, and the crisis of the international financial market, a major growth of salaries in Serbia, high public spending and rising debts largely contributed to the growth of the inflation.

He said that "one could conclude from the past experience that citizens of Serbia do not enjoy a better life when their salaries are increased, but when the prices are stable".

Jelašić added that there have been "no major structural reforms in the past 18 months", that there were no final plans on the privatization of the six large state-owned enterprises - NIS, EPS, Galenika, Jat Airways, Nikola Tesla Airport and Telekom Srbija.

Additionally, the deadlines and methods of these privatizations remain unknown, he further said.

Jelašić reminded that political stability is the key precondition for the country`s macroeconomic stability.


Ponovo subvencije za stanove
Država je posle mesec dana zastoja ponovo počela da isplaćuje subvencije za stambene kredite, potvrdio je za B92 direktor Nacionalne korporacije Aleksandar Jović.

Jović za B92 kaže da su subvencije ponovo dostupne građanima, pošto je otklonjen kvar na softveru. Krajem marta Nacionalna korporacija je zaustavila isplatu zbog, kako je zvanično saopšteno, tehničkih problema sa softverom.

Ministar finansija Mirko Cvetković je pre samo nekoliko dana izjavio da nema nikakvih problema u postupku odobravanja stambenih kredita uz podršku države i da se dotacije redovno odobravaju u iznosu predviđenom za ovu godinu.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita i Ministarstvo finansija odlučili su da se, zbog greške sa softverom, dotacije za ovu vrstu zajmova raspoređuju nedeljno, a ne mesečno.

I prethodnih godina dotacije iz budžeta više puta su prekidane, zbog prekoračenja mesečnih kvota za te namene, odnosno jer je ta stavka bila izostavljena iz Uredbe o privremenom finansiranju prošle godine.

Država je budžetom za 2008. godinu predvidela oko 3,5 milijarde dinara za subvencionisanje stambenih kredita, a deo novca je namenjen za subvencije kredita vojsci i prosveti, dok je preostalih 1,95 milijardi dinara namenjen građanima mlađim od 40 godina.


Referentna kamata veća za 0,75 %
Monetarni odbor Narodne banke Srbije povećao je danas referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, na 15,25 odsto.

Narodna banka Srbije je saopštila da je Monetarni odbor takvu odluku doneo posle razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, a razloge za pooštravanje monetrane politike obrazložiće guverner Radovan Jelašić na današnjoj konferenciji za novinare.

Jelašić je u poslednjih nekoliko dana nagovestio da bi monetarna politika mogla uskoro biti dodatno zaoštrena, pre svega zbog rasta inflacije.

Narodna banka Srbije poslednji put je povećala referentnu kamatu 13. marta i to za tri procenta, na 14,5 odsto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta