Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinkić: Tender za RTB Bor neuspešan
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da se ruski SMR celog dana nije oglasio i da će sutra verovatno biti proglašen neuspešnim tender za prodaju RTB Bora.
Ruski SMR, drugoplasirani na tenderu, ima rok do srede u ponoć da produži licitacionu garanciju, kako bi ostala u trci za kupovinu borskog basena.

Dinkić je za B92 kazao da će najverovatnije predložiti da RTB Bor bude prodat po modelu po kojem će biti prodata i Zastava, odnosno da će država tražiti strateškog partnerstva.

On je naveo da ta odluka nije doneta i da konsultacije o tom modelu još uvek traju, ali i istakao da je po njegovom mišljenju to najbolji način za privatizaciju ne samo RTB-a, nego i još nekoliko društvenih i državnih preduzeća.

Kako je Dinkić objasnio, dugovi RTB-a bi bili konvertovani u državni kapital, posle toga bi bio raspisan tender za izbor strateškog partnera, koji bi bio u obavezi da otplati 150 miliona dolara komercijalnih dugova i izgradi novu topionicu. Država bi svoj udeo prodala pet godina nakon toga, kada bi vrednost preduzeća bila uvećana.

Na taj način bismo privukli neku od velikih rudarskih kompanija, a koje nisu bile zainteresovane za kupovinu RTB-a na dva neuspešna tendera, rekao je Dinkić.

Prema njegovoj oceni, SMR je velika kompanija koja je mogla da kupi borski basen, ali nije bila zaista zainteresovana za to, već je po političkom nalogu učestvovala na tenderu i dala ponudu koju nije htela da ispuni.


Strateška saradnja Fijata i Zastave
Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu italijanskog Fijata sa Zastavom biće potpisan, najavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

"Danas se očekuje potpisivanje decenije u vezi sa kragujevačkom Zastavom o proizvodnji potpuno novog automobila i podizanju proizvodnje na 150 hiljada automobila godišnje uz investiciju koja je mnogo veća od 300 miliona evra", rekao je Dinkić.

Ministar je naveo da su Italijani ubrzali potpisivanje memoranduma o razumevanju za Zastavu zbog jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

On je precizirao da je potpisivanje ubrzano, jer Fijat ima sigurnost za svoje ulaganje pošto će SSP obezbediti bescarinski izvoz srpskih proizvoda na evropsko tržište.

Dinkić je najavio i da će danas u Beograd doći predsednik Fijata Serđo Markijone. On se veoma retko pojavljuje u javnosti, naveo je ministar, a u Beograd će doći da podrži potpisivanje memoranduma o razumevanju za Zastavu. Dinkić je dodao da će se prvi čovek Fijata sastati i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Ministar ekonomije je rekao i da će danas biti izneto više detalja o novom modelu strateškog partnersta sa Fijatom oko Zastave. Radi se, naveo je, o zajedničkom ulaganju sa Fijatom gde bi država zadržala manjinsko učešće u Zastavi sa mogućnošću da ga proda za pet godina i samim tim postigne mnogo veću cenu, jer će to biti kompletno nova fabrika.

Ukoliko taj model da rezultat Srbija bi sličan model primenila i na RTB Bor, ukoliko drugi tender propadne, ali i za "14. oktobar" i druge kompanije koje imaju ogromne dugove iz prošlosti.

Bitno je da se investira, a da država svoju cenu dobije kroz nekoliko godina prodajom udela u kompaniji. Dinkić je naglasio da su nastavljeni i kontakti sa Folksvagenom (Volkswagen), jer žele da i ta nemačka kompanija dođe u Kragujevac i napravi novu fabriku automobila.

"Kao što je naša borba u diplomatiji i Kosovo je Srbija, tako što se tiče ekonomije želimo i Fiat i Folksvagen u Srbiji", istakao je on i naglasio i da je zbog potpisivanja SSP današnji dan preokret za srpsku ekonomiji i srpsko društvo u celini.

"To je prvi korak ka punonopravnom članstvu Srbije u EU", naveo je ministar i ocenio da svi koji su protiv ulaska Srbije u EU zapravo ne žele da daju šansu svom narodu i dodao da bi oni trebalo da prestanu da se bave politikom.


Srbija u Luksemburgu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i predsedavajući Saveta ministara EU i ministar inostranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel potpisali su juče (29. april 2008. godine) u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Primena Sporazuma, kako je objasnio Rupel zavisi od ocene Saveta ministara EU da li je Srbija dostigla punu saradnju s Haškim sudom. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su ministri inostranih poslova članica EU i ostali evropski zvaničnici, među kojima evropski komesari za spoljnu politiku i proširenje, Havijer Solana i Oli Ren, predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.

Sporazum Srbije i EU parafiran je 7. novembra prošle godine, ali je potpisivanje odloženo zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom. U međuvremenu je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost što je priznalo 17 članica EU. To je u Srbiji ojačalo snage koje se protive potpisivanju SSP, pa i priključenju "dvadesetsedmorici".

Pojedini čelnici SRS i DSS potpisivanje SSP okarakterisali su kao "antidržavni" i "protivustavni" čin i najavili smenu, pa čak i hapšenje onih funkcionera koji ga potpišu.

Na ceremoniji svečanog potpisivanja Sporazuma koja je trajala oko pola sata, ministar Rupel je istakao da je jučerašnji dan "odličan i srećan za Srbiju i EU" i da je Brisel Beogradu poslao jasan signal da je Srbiji mesto u Evropi.

- Srbija mora da pokaže spremnost za saradnju sa EU i prihvatanje evropskih standarda - naveo je Rupel, dodajući da se to posebno odnosi na saradnju sa Haškim tribunalom. EU ne bi bila kompletna bez Srbije, rekao je Havijer Solana i srpskom narodu poručio da je "bliži miru i ekonomskom prosperitetu".

Obraćajući se mladima Srbije, Solana je kazao da za njih ima mesta u evropskoj porodici.

- Srbija je velika i bitna država i vaše je mesto u evropskoj porodici naroda - zaključio je Solana. Podsećajući na naporne i višemesečne pregovore, Oli Ren je rekao da je SSP "jak signal Srbiji da ima evropsku perspektivu".


Počeo upis u Kombank InFond
Reč je o otvorenom investicionom fondu rasta vrednosti imovine, koji će najmanje 75 odsto sredstava ulagati u akcije domaćih i stranih kompanija

Društvo za upravljanje investicionim fondovima Kombank invest iz Beograda počelo je danas upis jedinica investicionog fonda Kombank InFond. Kombank InFond je otvoreni investicioni fond rasta vrednosti imovine, koji će najmanje 75 odsto sredstava ulagati u akcije domaćih i stranih kompanija. Investiocina jedinica po ceni od 1.000 dinara moći će da se kupi do 23. maja, a spisak uplatnih mesta objavljen je na internet adresi Kombank investa (www.kombankinvest.com).

Vlasnik Društva za upravljanje investicionim fodovima Kombank invest je beogradska Komercijalna banka, a osnovni kapital tog društva je 20 miliona dinara.

U Srbiji trenutno radi devet investicionih fondova - Delta plus, Raiffeisen akcije, Fima proactiv, Focus premium, Ilirika JIE, KD exkluziv, Delta Dynamic, Citadel triumph i Zepter kapital, a u toku je upis investionih jedinica fonda Jubmes aktiv.


IMF predict economic growth for Serbia
Serbia will achieve economic growth this year and the next of four and six percent respectively, experts of the International Monetary Fund (IMF) predicted.

The growth rate last year was seven percent. Economists believe that the decrease was caused by the period spent on last parliamentary elections, campaigning and forming the cabinet.

IMF experts stated that the biggest problem for countries in transition is the growth of foreign debt and the great demand for loans.

Serbia had almost twice the GDP last year than the number planned for this year, but the inflation rate was also in the double digits.

On the other hand, the economy ministry in the outgoing cabinet, led by G17 Plus, believes that this year will "not be that bad".

“In accordance with the conservative nature of the IMF, its estimates are probably more stern, with pessimistic view of the effects of the political crisis we are going through and the effects of the elections ahead of us."

"There is no doubt that if the pro-European forces win in the elections, the crisis will be shorter, after which we can expects without a doubt an investment boom, and in these conditions it will not be hard to control the inflation,” Jasna Matić of the economy ministry said.

In an analysis of the European economy, IMF experts stated that economic growth in Croatia and Macedonia will be more than four percent. Bosnia-Herzegovina is expected to have growth of over five percent, while Montenegro will achieve the largest growth in the region, with seven percent.

Serbia is at the bottom of the list with four percent.

“The bottom rate in the region means that we are the most sensitive to loans. I do not agree with the estimates of the IMF because they base them on the notion that oil prices will fall. They do not include in their estimates eventual bombing of gas pipelines or sinking of tankers, which is why we have the current record prices of oil, and the loans which are more abundant, and because of this, Serbia will have more growth this year than the IMF estimates,” advisor of the National Bank of Serbia (NBS) Miroslav Zdravković is optimistic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta