Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ikarbus pravi minibuseve za Rusiju
Kompanija Ikarbus potpisala je sa kompanijom Metalski zavod Tušino iz Moskve ugovor o isporuci na rusko tržište 300 minibuseva

Direkor Ikarbusa Srećko Nijemčević kaže da do kraja ove godine na rusko tržište treba da se ispruči 150 minibuseva, dok će ostalih 150 biti isporučeno u 2009. godini. Vrednost posla je oko 18 miliona evra.

"Već je spremno 50 vozila, a do kraja godine treba da bude završeno još 100 niskopodnih minibuseva IK-107 'moskovit'", rekao je direktor fabrika autobusa i specijalnih vozila Ikarbus.

Nijemčević je dodao da je sa ruskom kompanijom potpisan i ugovor o eksploatacionom ispitivanju jednog solo i jednog zglobnog niskopodnog autobusa koji su izloženi na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu komercijalnih vozila Beotrak.

Prema njegovim rečima, potpisani ugovori su veoma značajni za fabriku jer joj obezbeđuju posao u kontinuitetu i otvaraju prostor za veće učešće Ikarbusovih autobusa na tržište Moskve, čije su godišnje potrebe oko 800 do hiljadu novih vozila.

Nijemčević je podsetio da Ikarbus sarađuje i sa Italijanima i da je već 20 savremenih autobusa napravljeno za to tržište, a da se očekuju mnogo veće isporuke narednih nekoliko meseci. On je dodao da su u toku isporuke autobusa francuskoj prevozničkoj firmi Veolija, beogradskoj Lasti i kompaniji Harington iz Dubaija.

Inače, juče je Agencija za privatizaciju objavila da je jedinu ponudu za kupovinu oko 40 odsto akcija Ikarbusa dala ruska kompanija "Avtodetal-Servis" iz Uljanovska.


"Weg" potpisao sporazum s Metroom
Srpska kompanija "Veg" potpisala je sporazum s prodajnim lancem "Metro" o prodaji svojih proizvoda iz elektronike - televizora i usisivača, u prodavnicima "Metroa" u 31 zemlji, izjavio je večera direktor C kompanije Jovica Đurić.


Nafta popustila zbog obimnih zaliha
Cene nafte na svetskim robnim bezrama danas su popustile posle izveštaja da su američke zalihe nafte i derivata veće od proseka i upozorenja Uprave federalnih rezervi SAD da privreda te zemlje možda ulazi u recesiju.

Američka laka nafta na berzi u Njujorku za isporuku u maju pojeftinila je za 1,07 dolara, ili jedan odsto, na 103,76 dolara po barelu, a evropski "brent" u Londonu za 1,03 dolara, na 102,72 dolara za barel.

Zalihe benzina u SAD trenutno su za 9,1 odsto veće od petogodišnjeg proseka, mada su, prema najnovijim podacima statističke službe ministarstva energetike, protekle sedmice zalihe tog motornog goriva opale za 4,53 na 224,7 miliona barela.

Zalihe sirove nafte istovremeno su povećane za 7,32 na 319,2 miliona barela, što je 11. rast za 12 sedmica i sada za 1,8 procenata premašuju petogodišnji prosek za ovo doba godine.


Jugobanka tužila Slatinsku banku
Slatinska banka obavestila je Zagrebačku berzu da je dobila tužbu beogradske Jugobanke u stečaju.

U obaveštenju dostavljenom Berzi Slatinska banka navodi da ta banka potražuje od nje 17 miliona evra, kao i da je potraživanje neosnovano i da će preduzeti sve potrebno da zaštiti interese.

Slatinska banka je pravni sledbenik Jugobanke nakon što je 1992. preuzela filijalu Jugobanke u Slatini. Beogradska banka optužuje Slatinsku da je preuzela naplatu potraživanja, ali ne i isplatu obaveza Jugobanke.

Trenutno je Slatinska banka u postupku preuzimanja, međutim, neraščišćeni odnosi sa Jugobankom usporavaju proces.

Prema pisanju hrvatskog Večernjeg lista, varaždinska Vaba banka već neko vreme vrši "dubinsko posmatranje" u Slatini i nagađa se da će se do kraja godine dve banke spojiti.

U poslovnim izveštajima iz prethodnih godina Slatinska banka je navodila da nema obaveze prema Jugobanci, ali izvori bliski Vabi kažu da su prodaju Slatinske usporila sporna potraživanja i mogući sporovi.


Dinar’s value increases against euro
BELGRADE -- The value of the dinar against the euro has increased by 1.8 percent in the last eight days.

According to today’s official exchange rate, one euro is worth RSD 81.08.

According to statistics of the National Bank of Serbia, one euro is worth RSD 0.61 less today than it did yesterday.

The lowest value of the euro in this year occurred on January 1, when it was worth RSD 79.24, while its greatest value was reached on February 28, when one euro was worth RSD 83.83.


Evro danas ispod 81 dinar
Dinar je danas nastavio da jača, pa je srednji kurs evra prvi put posle 23. januara pao ispod 81 dinara.


Prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije, evro danas vredi 80,9 dinara, što je za 0,1 dinar manje nego juče i 1,7 odsto manje nego pre pet dana.

Srednji kurs evra je 21. marta, posle skoro mesec dana, pao ispod 83 dinara, a 2. aprila je, posle skoro dva meseca, pao ispod 82 dinara.

Od početka godine evro je najvišu vrednost dostigao 28. februara, kada je vredeo 83,83 dinara, a najnižu 1. januara, kada je vredeo 79,2 dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta