Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Od početka godine inflacija 2,7 odsto"
Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je juče da je inflacija u Srbiji u prva tri meseca ove godine bila 2,7 odsto, a u poslednjih godinu dana 11 odsto.

Cvetković je rekao da se, ipak, može očekivati da inflacija do kraja godine bude jednocifrena, ako Srbija nastavi saradnju sa EU i proces evropskih integracija, ali i da se, ako se zaustave integracije, "može se očekivati udar na kurs i na inflaciju".

"U prvom kvartalu ove godine povećane su cene hrane i energenata, a pošto se očekuje da će u narendnom kvartalu hrana pojeftiniti, onda se može očekivati da inflacija pada i otuda optimističke prognoze da ona može biti jednocifrena do kraja godine", rekao je Cvetković.

On je dodao da se u Srbiji tenutno troši 20 odsto više nego što se proizvodi i ocenio da se ta razlika mora obezbediti od stranih investicija ili privatizacije, a ako to izostane, moraće da se smanji potrošnja, što će dovesti do promene kursa dinara i povećavanja kredita. "Ako pada kurs dinara, onda zaduženost lica s kreditima raste", rekao je Cvetković.

On je istakao da "turbulencija" na političkoj sceni Srbije može uticati na inflaciju i na odnose sa investitorima. "U prva tri meseca ove godine imali smo dobru saradnju sa investitorima, a sada, kada smo ušli u ovu turbulenciju pojavljuju se investitori koji pokušavaju da svoje obaveze prolongiraju", rekao je Cvetković.


Agrobanka 2007. završila sa dve milijarde dinara gubitka
Agrobanka [AGBN] je završila 2007. godinu sa gubitkom od 2,1 milijarde dinara koji će pokriti smanjenjem kapitala, objavljeno je u prospektu banke na sajtu Beogradske berze (www.belex.co.yu).

Prema ranijim podacima, banka je u prvih šest meseci prošle godine zabeležila dobit od 128 miliona dinara, ali je u avgustu uknjižila stari dug Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD) od 3,5 milijardi dinara, koji je izmiren emitovanjem akcija u korist države.

Ukupna bilansna aktiva Agrobanke na kraju 2007. godine, navodi se u berzanskom prospektu, dostigla je 34,87 milijardi dinara, što je za 70 odsto više nego u 2006. godini. Agrobanka je u prošloj godini od kamata zaradila 1,6 milijardi dinara, što je za 55 odsto više nego 2006. godine. Dobitak od naknada i provizija iznosio je 745 miliona dinara, što je godišnji rast od 28 odsto. Kapital banke je tokom 2007. godine više nego udvostručen, navodi se i precizira da je kapital povećan sa 6,6 milijardi na 14,7 milijardi dinara.

Trenutna cena akcija Agrobanke na beogradskoj berzi je 17.999 dinara, a najniža zabeležena cena u trgovanju tokom poslednja četiri meseca iznosila je 14.700 dinara. Najveći akcionar Agrobanke sa 20,07 odsto kapitala je Republika Srbija, a Hipo kastodi 4 poseduje 6,6 odsto akcija, navodi se na sajtu Centralnog registra za hartije od vrednosti (www.crhov.co.yu).


Milosavljević: Imamo dovoljno pšenice, možda čak i i za izvoz
Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević smatra da će ove godine biti dovoljno pšenice u Srbiji i da bi cena hleba trebalo da bude stabilna.

Srpski ministar poljoprivrede rekao je da Srbija trenutno ima od 600.000 do 700.000 tona pšenice i da je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo interventni uvoz još 200.000 tona pšenice, koja će biti kompletno uvezena do 15. maja. On je kazao da je ove godine u Srbiji pšenicom zasejano oko 472.000 hektara i da se očekuje prinos od 1,6 do 1,7 miliona tona pšenice. To će, prema njegovoj oceni, biti dovoljno pšenice za potrošnju do kraja godine, kao i da će "možda" ostati i za izvoz.
Milosavljević je rekao da ove godine agrarni budžet iznosi 27,4 milijarde dinara, od kojih je 20 milijardi opredeljeno za subvencije i druga davanja registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima.

On je, kao visoki funkcioner Demokratske stranke, rekao da u stranci još nisu razgovarali o kandidatu za premijera i da će tu odluku doneti predsednik DS-a Boris Tadić, koji će i proceniti kada će tu odluku saopštiti javnosti.
Milosavljević je rekao da je "izvesnije" da Srbija posle izbora 11. maja potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom, koji je ocenio kao "potreban" za podizanje standarda građana.


"A-Tec u problemu zbog Deutsche banke"
Vlasnik kompanije A-Tec Mirko Kovač kaže da je najveći problem te kompanije u vezi s Rudarsko-topioničarskim basenom Bor bilo odustajanje Deutsche banke od finanasiranja.

Kovač kaže da je nova ponuda te kompanije konstruktivna, da se problemi oko finanasiranja kupovine RTB-a Bor mogu rešiti za mesec dana i navodi da rok za uplatu ostatka od 316 miliona dolara nije mogao da bude poštovan zbog odustajanja Deutsche banke od učešća u finanasiranju tog posla.

"Imali smo dva problema u poslednje dve nedelje. Prvi problem je bio taj što se posle dva meseca pozitivnih pregovora s tom bankom ona banka kompletno povukla iz projekata u Srbiji. Rekli su nam da neće finansirati nijedan projekat u Srbiji do sledeće godine", objasnio je on.

Kao drugi problem, on je naveo to što je tokom pregovora s drugim bankarskim konzorcijum, samo tri dana pre 4. aprila, A-Tec od austrijskih advokata grčke kompanije Mitilineosa primio pismo u kom od njih traži da plati 65 miliona dolara.

"Tražili su da taj novac uplatimo direktno njima, a ne Agenciji za privatizaciju, i zapretili da će nas u protivnom tužiti jer imaju izvršnu presudu grčkog suda o naplati duga Mitilineosu od vlasnika RTB-a. To su bila dva problema. Kako bilo, mi smo dali novu ponudu i nadamo se da ti problemi mogu biti rešeni u narednih 30 dana", rekao je Kovač.

Prema njegovim rečima, A-Tec je posle odustajanja Deutsche banke počeo da pregovara s drugim bankarskim konzorcijumom koji je spreman da učestvuje u kupovini RTB-a Bor uprkos trenutnoj situaciji jer te banke imaju pozitivan stav o Srbiji i zainteresovane su da posluju s tom austrijskom kompanijom.

"U petak smo mogli da platimo do sume od 380 miliona dolara, što znači da je postojala praznina od oko 80 miliona dolara, što bi uticalo na problem s grčkim Mitilineosom. Mi bismo mogli da platimo ceo iznos kada bi problem s Mitillineosom bio rešen jer tako moramo ostaviti komfort našim bankama do konačnog rešenja", kaže Kovač.

Kako je rekao, to je bio razlog zašto je A-Tec u petak Agenciji za privatizaciju dao novu ponudu od 380 miliona dolara koje može da plati bilo kada, uključujući drugih 50 miliona depozita, a za ostatak od 86 miliona tražio produženje roka do 7. maja.

"Kada smo dobili pismo od austrijskih advokata bazirano na grčkoj tužbi, u njemu je pisalo da prema grčkim zakonima imaju jednako pravo da za novac tuže i nas. Morate razumeti da smo zbog toga vrlo zabrinuti", kaže Kovač i dodaje da je garancija za dobro izvršenje posla od 60 miliona dolara spremna.

Kovač je rekao da je odluka o tome da li će izaći u susret zahtevu Ateka na državi i da je jedino što je on mogao da uradi to da da kvalitetnu i konstruktivnu ponudu.

Reakcija Bečke berze

Bečka berza, kao što se očekivalo, reagovala je na neuspeh A-Teca u Srbiji oko kupovine RTB-a Bor. Vrednost deonica kompanije A-Tec pala je juče 2,93 odsto, na 49,99 evra.

Vlada Srbije trebalo bi da u četvrtak, 10. aprila, donese konačnu odluku o novoj ponudi A-Teca za kupovinu RTB-a Bor.


Oružje iz Zastave u Americi
Zastava oružje izvezla je prvi ovogodišnji kontigent oružja u Ameriku, čija je ukupna vrednost 3,2 miliona dolara.

Kragujevačka fabrika Zastava izvezla je prve količine lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu na američko tržište, a kupcima će posredstvom Remingtona biti ponuđeni lovački karabini, malokalibarske puške i revolveri u vrednosti od oko 400.000 dolara.

Novac za taj posao, nabavku repromaterijala i nove proizvodne opreme, obezbeđena su nedavno isplatom iračkog duga i uplate avansa Ministarstva odbrane Iraka za izvoz 18.300 pištolja u tu zemlju, od oko 1,8 miliona dolara.

U Zastavi kažu da je taj novac dovoljan za realizaciju svih izvoznih aranžmana, koji iznose oko 30 miliona dolara.


Stručnjaci Opela danas u Zastavi
Tim inženjera nemačkog Opela danas u poseti Zastavi, gde će sagledati mogućnosti za instlairanje opreme za prouzvodnju „astre“.

Zajedno sa Opelovim inženjerima u Kragujevac dolaze i potencijalni isporučioci opreme za proizvodnju astre
Direktor Zastave AGM Zoran Stošić potvrdio je za B92 da su stručnjaci Opela doputovali u višednevnu posetu kragujevačkoj fabrici automobila, kako bi nastavili sagledavanje tehničkih mogućnosti za instaliranje proizvodne opreme za sklapanje „opel astre“.

Prema njegovim rečima, stručnjaci nemačke fabrike će oceniti kvalitet već postavljene opreme u pogonu Lakirnica.

Stošić kaže da se radi o tekućim poslovima i da tehnički tim Opela dolazi po ranije utvrđenoj dinamici rada za početak sklapanja „opel astre“.

On je potvrdio da se pripreme za sklapanje odvijaju po planu i da bi realizacija tog posla trebalo da počne krajem 2008. godine.

Ugovorom između Dženeral motorsa i Zastave predviđeno je da krajem ove godine u Kragujevcu počne montaža "astre".


A-TEC claims to have found new financier
A-TEC owner Mirko Kovats says he's found an alternative solution to Deutsche Bank for financing the purchase of RTB Bor.

Kovats did not wish to inform Beta of the identity of the new financier.

He added that he was very surprised and disappointed with Deutsche Bank’s decision not to invest in Serbia until the end of the year.

The A-TEC owner hopes to finish his work in Serbia successfully, adding that, if his plans to acquire RTB Bor fall through, he will not give up on his dream of becoming number one on the copper market.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta