Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Opel astra iz Kragujevca stiže krajem godine
Kako kažu u “Zastavi”, to je završni deo projekta, odnosno ugovora između “General motorsa” i “Zastave” o montaži novog automobila u pogonima kragujevačke fabrike, koji bi trebalo da startuje krajem ove godine
 
Stručni tim nemačkog “Opela” stigao je u u kragujevačku fabriku automobila, gde će narednih dana, zajedno sa inženjerima “Zastave”, raditi na pripremi nove linije na kojoj će se proizvoditi “astra classic”. Reč je o projektu vrednom više miliona evra. Zajedno sa nemačkim inženjerima u Kragujevcu borave i potencijalni isporučioci opreme potrebne za ovaj posao.

Kako kažu u “Zastavi”, to je završni deo projekta, odnosno ugovora između “General motorsa” i “Zastave” o montaži novog automobila u pogonima kragujevačke fabrike, koji bi trebalo da startuje krajem ove godine. Nemački stručnjaci ocenjuju kvalitet već postavljene opreme u pogonu “Lakirnica”.

- Osposobili smo dva robota za završno lakiranje automobila. Naši stručnjaci ugradili su softver, a tek predstoji rad na novim automatizovanim mašinama za lakiranje automobila. Ovaj posao je sastavni deo priprema za početak montaže “astre” u našim pogonima - kaže Zoran Stošić, direktor “Zastave AGM”.Prve dve mašine za automatsko farbanje školjki već su postojale u kragujevačkoj fabrici, a oštećene su tokom NATO bombardovanja. Nabavljene su nove, uvozne komponente i na tom poslu isključivo su radili stručnjaci “Zastave”. To je osnov pripreme za proizvodnju “astre” u pogonima “Zastave”, ukazuju u ovoj fabrici.

Zajedno sa inženjerima “Opela” u “Zastavi” su i predstavnici drugih nemačkih firmi, potencijalni isporučioci opreme. Najavljeno je da bi do kraja godine sa montažnih traka trebalo da siđe oko hiljadu i po automobila sa oznakom nemačkog proizvođača. Za novu liniju, kažu u “Zastavi”, uprkos velikim uštedama na obnovi automatizovanih mašina za farbanje automobila, potrebno je više miliona evra. Troškovi za proizvodnju delimično će biti manji, jer će se i za “astru” koristiti kapaciteti već postojeće savremene linije na kojoj se montira “zastava 10”, odnosno “punto”. U nju je uloženo oko 15 miliona evra.


Danas sednica Odbora o prodaji RTB
Odbor za nadzor i sprovođenje akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bor održaće danas sednicu.

Sednici će prisustvovati pored ministara i direktorke Agencije za privatizaciju Vesna Džinić i predstavnici rukovodstva RTB Bor i predstavnici svih reprezentativnih sindikata u RTB Bor.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić najavio je da će na sednici vladinog Odbora za privatizaciju tog preduzeća zaposlenima u RTB-u Bor biti prezentovane ponude austrijskog Ateka i ruskog SMR-a i na kraju će oni odlučiti potencijalnog kupca te kompanije.

"Namera je da to ne bude samo odluka nekoliko ministra nego da sindikati, zaposleni i menadzment u RTB-u budu upoznati sa obe ponude i da oni daju predlog i nalože Vladi šta treba da uradi, i mi ćemo to usvojiti na Vladi u četvrtak", rekao je Đelić.

On je dodao da je važno da se i u slučaju RTB "politika ostavi po strani" i da se odluke donose u interesu građana Srbije, tačnije u interesu ljudi koji žive i rade u Boru i Majdanpeku.

Potpredsednik vlade nije želeo da komentariše izjavu vlasnika Ateka Mirka Kovača da se ruska kompanija SMR nije pridržavala tendera i da nije priložila bankarsku garanciju, istakavši da će se i to razmotriti na Odboru.

Đelić kaže da je potez Dojče banke da izađe kao finansijer svih većih projekata u Srbiji "potvrda da samo rizik obustavljanja evropskog puta, dovodi najveće finansijske institucije do toga da obustavljaju finansiranje naše zemlje".

"To samo pokazuje šta može da se desi ukoliko se odluči da se ne ide u evropske integracije. Tako da oni koji kažu da je propaganda šta se može desi našoj zemlji, evo još jedne potvrde", rekao je Đelić.


Opel, Zastava to seal deal on Astra production
Representatives from Opel visited the Zastava Motors factory in Kragujevac yesterday.

The experts from the German automotive giant were in the town in order to reach a firm agreement with their Serbian counterparts over preparations for the assembly of Opel Astra Classic cars in the Kragujevac factory, due to begin at the end of this year, Zastava Director Zoran Stošić said in a statement for Tanjug on Tuesday.

"The technical team’s visit is in keeping with the annex to the contract signed between the Zastava Motors Group and General Motors in July last year, which stipulated assistance to Zastava with the objective of transferring Opel technology to Kragujevac for the assembly of the Opel Astra Classic,” Stošić explained.

Zastava AGeM was formed in order to implement the contract between the Zastava Motors Group and General Motors signed on July 19, 2007, which specified that assembly of the Opel Astra Classic would begin at the Kragujevac factory in the third quarter of 2008.

1,500 models are planned for the first quarter, and 5,000 the following year.


MMF primoran da prodaje zlato
Međunarodni monetarni fond (MMF) će prodati 403,3 tone zlata da bi finansirao projektovani budžetski manjak.

MMF bi, prema tom planu, mogao da tokom narednih nekoliko godina, u cilju sopstvene finansijske konsolidacije, proda 12 odsto vlastitih rezervi zlata, trenutne vrednosti 95,2 milijarde dolara.

Prihod od prodaje zlata trebalo bi, kako se navodi u saopštenju Fonda, da se iskoristi za kupovinu vladinih i korporacijskih obveznica koje sada donose maksimalnu tržišnu dobit.

Direktor MMF-a Dominik Stros-Kan je, komentarišući odluku o prodaji zlata, izjavio da su članice Fonda na taj način "preduzele fundamentalan korak da bi omogućile instituciji da ostane nezavisna, uspešna i dinamična međunarodna organizacija".

Analitičari navode da je MMF zapao poslednjih godina u sve očitiju finansijsku krizu, jer zajmovi više ne donose dobit kao ranije, a prihodi od kamata na prethodno odobrene kredite su oštro smanjeni.

Kina, Rusija, Brazil i još neke zemlje koje su u prošlosti bile značajni klijenti MMF-a sada ne samo što više ne pozajmljuju od Fonda, već su i same postale, zahvaljujući velikim deviznim prilivima od spoljne trgovine, veoma jaki kreditori na međunarodnom finansijskom tržištu.

Čak i neke manje zemlje, među kojima je i Srbija, ekspresno su otplatile dug MMF-u i odbile zaključivanje novih aranžmana o saradnji sa tom organizacijom.


Devizne rezerve NBS u martu smanjene za 104,3 miliona evra
Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u martu smanjene za 104,3 miliona evra i na kraju tog meseca iznosile su 9,55 milijaridi evra evra, objavila je danas centralna banka.

Izraženo u dolarima devizne rezerve su bile 15,08 milijardi dolara i taj nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od četiri i po puta (345 odsto), dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sa deviznim rezervama banaka od 949,6 miliona evra, ukupne devizne rezerve Srbije su na kraju marta bile 10,5 milijardi evra, odnosno 16,58 milijardi dolara.


MB, Coca Cola in Serbian sales agreement
The MB Brauerei brewery, part of the Heineken Group, and Coca Cola have signed a deal on beer sales in Serbia.

It was announced yesterday under the terms of contract signed by MB and Coca-Cola Hellenic [CCHS], Serbian beer brands such as MB Pils, Master, and international labels such as Heineken, Amstel, Kaiser and Schlossgold would be sold in all retail and wholesale outlets with which Coca Cola has contracts.

In a statement, MB Brauerei did not give any information concerning Coca Cola’s sales network.

The contract was signed on March 26, and began to be implemented on April 1.

Coca Cola has been operating in Serbia since 1997, employs a workforce of 1500, and has 14 different products.

According to the Serbian Business Registers Agency, in 2007, Coca-Cola Hellenic recorded profits of EUR 17.2mn on the basis of total sales of EUR 153.7mn.

MB Brauerei is owned by Heineken, whose head office is in Holland. The company was registered in Serbia in 2007, and employs a workforce of 120.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta