Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija izvozi Halal proizvode
Srpski proizvođači hrane koja zadovoljava Halal sertifikat učestvuju na najvećem Halal sajmu u Maleziji, a očekuje se potpisivanje vrednih ugovora o izvozu tih proizvoda.

Direktor Agencije za sertifikaciju Halal proizvoda Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić za B92 kaže da je interesovanje za proizvodima iz Srbije veoma veliko i dodao da se najveći izvoz očekuje u zemlje Azije, dok bi značajne količine prehrambene robe uskoro trebalo da budu izvezene u Veliku Britaniju i Francusku.

Na sajmu u Maleziji, koji traje do sutra, izlažu Paraćinka Paraćin, Lido meat Zemun, Turković, Ademović, voda Rada Bjelasica, a veliko iznenađenje je izazvala Ikarbusova prezentacija prvog u svetu Hadž Autobusa, rekao je Jusufspahić.

“Najveće interesovanje do sada je bilo za Paraćinkine bombone Rocky koje su oduševile Malezijce i ostale posetioce”, istakao je on.

Takođe, Halal agencija Srbije je potpisala sporazum sa partnerom u Maleziji čime se ostvaruje dvogodišnji plan Halal agencije Srbije i otvara kancelarija koja će se baviti promocijom srpskih halal proizvoda u ovom delu sveta.

Jusufspahić je kao najveće priznanje to što je Halal agencija Srbije primljena u svetski Hala Koncil (WHC), telo u kojem se nalaze najveći autoriteti za Halal standard u svetu, kao i veliki kupci halal proizvoda u svetu.

Nastup proizvođača iz Srbije podržalo je Ministarstvo poljoprivrede.


"Goša montaža" obnavlja "Žeželjev" most u Novom Sadu
Posao obnove "Žeželjevog" mosta preko Dunava u Novom Sadu dobila je firma "Goša montaža" iz Smederevske Palanke, a radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 95 dana.

Rekonstrukcija mosta trebalo bi da počne odmah posle potpisivanja ugovora o sanaciji između izvođača radova i novosadskog Zavoda za izgradnju grada, planiranog naredne sedmice. Vrednost radova iznosi 76 miliona dinara.

Prema uslovima tendera, "Goša montaža" dužna je da promeni 204 čelične kolovozne ploče od debljeg čelika, da popravi, zaštiti i prefarba konstrukciju.

"Žeželjev" most srušila je NATO avijacija tokom bombardovanja 1999. godine, nakon čega je preko Dunava postavljen montažni drumsko-železnički most, koji je i danas u upotrebi.


Raspisan tender za "Zavarivač" iz Vranja
Agencija za privatizaciju Srbije raspisala je tender za prodaju 40,2% akcija proizvođača čeličnih konstrukcija "Zavarivač" iz Vranja.

Tendersku dokumentaciju moguće je otkupiti od danas (12. maj 2008. godine) po ceni od 8.000 EUR, rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 11. jul 2008. godine, a licitaciona garancija iznosi 50.000 EUR.

Na prodaju je 40,2% akcija koje su u vlasništvu Akcijskog fonda i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ponuđači treba da dostave ponudu cene za sve akcije "Zavarivača", jer će Akcijski fond nakon potpisivanja sporazuma uputiti poziv manjinskim akcionarima, koji imaju po manje od dva odsto, da prodaju svoje pakete akcija.

"Zavarivač" ima 77.268 akcija kojima se na berzi trguje od 20. aprila 2007. godine. Cena akcija danas iznosi 4.000 dinara, što je približno 20% manje nego pre tri meseca, a prema podacima Beogradske berze tržišna kapiralizacija preduzeća je 309,07 miliona dinara.

Najavljeno je da će, ukoliko privatizacija bude uspešna, preduzeće biti oslobođeno 15,78% dugova, čime će dugovi biti smanjeni na 4,23 mil EUR.

"Zavarivač" ima 118.118 m2 građevinskog zemljišta u Vranju, Preševu, Novom Sadu i Smederevu i zgrade površine 34.820 m2.

Uslov za učešće na tenderu je da potencijalni kupac proizvodi metalne proizvode, osim mašina i uređaja, u protekle tri godine i da je 2007. ostvario poslovni prihod od najmanje 10 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta