Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Cepter odustao od IMT-a
Konzorcijum HAS-SIP, prvorangirani za kupovinu Industrije mašina i traktora (IMT), obavestio je Agenciju za privatizaciju da je odustao od kupovine IMT-a.

Kao razlog za odustajanje od kupovine konzorcijum je u obaveštenju Agenciji za privatizaciju naveo da su banke sa kojima je imao dogovor o finansiranju kupovine IMT-a odlučile da zaustave svoje investicije u Srbiji.

Zbog toga konzorcijum u kojem su švajcarski Home Art & Sales Services, u vlasništvu Filipa Ceptera i slovenačka SIP Strojna industrija, nije mogao da obezbedi garancije za plaćanje kupoprodajne cene od 121 miliona evra ni u dodatnom roku koji je danas istekao.

Agencija za privatizaciju će u najkraćem roku raskinuti ugovor sa konzorcijumom HASS-SIP i ponuditi IMT drugorangiranom ponuđaču, konzorcijum firmi Neverfield limited sa Britanskih Devičanska Ostrva i Pol-Mot iz Poljske koji je ponudio cenu 109,3 miliona evra i 13 miliona evra investicija.

Jedan od potpisnika te ponude je bivši ministar energetike Srbije Goran Novaković.

Ugovor o prodaji 94,5 odsto kapitala IMT-a potpisan je u aprilu ove godine.

U vlasništvu IMT-a je plac na Novom Beogradu od 35 hektara, na kojem je nekoliko hala i poslovnih objekata. Očekuje se da će novi vlasnik premestiti fabriku na drugu lokaciju i na tom placu graditi poslovne ili stambene objekte.

Prvi tender za prodaju IMT je bio neuspešan jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda, a na drugom tenderu mogle su da učestvuju firme koje se najmanje poslednje tri godine bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina ili traktora i čiji je prošlogodišnji prihod bio veći od 20 miliona evra.


Dijamant spreman za izazove svetskog tržišta
U zrenjaninski Dijamant će biti uloženo oko 80 miliona evra kako bi taj domaći lider u proizvodnji jestivog ulja što bolje odgovorio izazovima svetskog tržišta hrane, izjavio je generalni direktor preduzeća Željko Brozović.

U protekle dve godine, otkad je Dijamant postao deo sistema hrvatskog Agrokora, u opremu, instalacije, tehnologiju, distributivnu mrežu i transport je investirano više od 25 miliona evra, a u predstojećem periodu će u razvoj biti investirano više od 50 miliona evra, rekao je Brozović.

"Srbija je veoma interesantno tržište mnogim multinacionalnim kompanijama pogotovo u oblasti poljoprivrede", rekao je Brozović naglasivši da srpski agrar može da zadovolji domaće potrebe, ali i ostvari značajne izvozne rezultate.

"Intenzivno i uz veliko obostrano poverenje sarađujemo s kooperantima pri zasnivanju proizvodnje i otkupu sirovina", rekao je on i napomenuo da Dijamant poljoprivrednicima na vreme i po tržišnoj ceni plaća sirovine tako da je u jednom trenutku samo ta fabrika imala dovoljne količine ulja koje zadovoljavaju potrebe Srbije.

"Cenu ulja nismo menjali niti nameravamo da je povećavamo ako ne bude nekih makroekonomskih poremećaja na tržištu, što naravno ne želimo da se dogodi", rekao je Brozović napomenuvši da je Dijamant nedavno raspisao konkurs za prijem mladih stručnjaka.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta