Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Inflacija u prva četiri meseca 3,9%
Ukoliko se taj tempo nastavi, mogla bi do kraja godine biti duplo veća od planirane, upozoravaju analitičari
Inflacija je u Srbiji u prva četiri ovogodišnja meseca dostigla 3,9 odsto, što je dvostruko više od projektovane mesečne stope, a ukoliko se taj tempo nastavi, mogla bi do kraja godine biti duplo veća od planirane, upozoravaju analitičari. Projektovani rast cijena za ovu godinu iznosi šest odsto, što podrazumeva prosječan mjesečni rast od 0,5 odsto, pišu Večernje novosti.

Troškovi života su od početka godine rasli nekoliko puta brže nego u istom periodu prošle godine. Oni su zaključno sa aprilom uvećani 4,9 odsto, odnosno čak pet puta u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

Na rast troškova života najviše su uticali izdaci za ishranu, što se i te kako vidi u samoposlugama i prodavnicama.

Cijene industrijskih proizvoda su u četvoromesečnom periodu porasle šest odsto, što u poređenju sa prethodnom godinom predstavlja značajno ubrzanje. Na taj rast su najviše uticala poskupljenja sirove nafte i hrane, gde zelena pijaca drži primat sa 17,7 odsto.

Stalno i sezonsko povrće i voće, pšenično brašno, hljeb, jestivo ulje, tjestenina, svježe meso, razne vrste kobasica, prerađeno mlijeko, biljne masti, bombone, kafa, bezalkoholna pića i sredstva za ličnu higijenu poskupila su od 3,1 do 25,9 odsto.


„Dajmler“ razmišlja o ulaganju u Srbiju
Ako „Dajmler“ izgradi u Srbiji svoju prvu fabriku automobila u istočnoj Evropi, kako je rečeno nedavno u srpskoj vladi, taj koncern će naići na bolje uslove nego na potencijalnim alternativnim lokacijama u Rumuniji, Češkoj ili Poljskoj, piše juče nemački list „Nojes Dojčland“.

Smernice su jasne - Srbija želi da postane atraktivna zemlja i vodeća lokacija za automobilsku branšu u istočnoj Evropi. Sada se vode pregovori s „Dajmlerom“ o fabrici za proizvodnju automobila luksuzne marke „mercedes“. „Nojes Dojčland“ prenosi reči ministra ekonomije Mlađana Dinkića da Srbija neće „Dajmleru“ pokloniti samo zemjište za fabriku sa neophodnom infrastrukturom, već će garantovati oslobađanje od poreza. Pri tom Srbija obećava „Dajmleru“ i pomoć države za podsticanje investicija u visini od 20 odsto, s tim što kompanija mora da investira više od 200 miliona evra i otvori najmanje hiljadu radnih mesta. Koncern iz Štutgarta još nije prihvatio ponudu, ali nije ni odbio. Odluka o fabrici „Dajmlera“ u istočnoj Evropi treba da se donese u ovom kvartalu, zaključuje se u komentaru „Nojes Dojčlanda“.


Popustila cena nafte
Cena nafte na svetskom tržištu spustila se danas ispod 126 dolara za barel sa novog rekordnog nivoa od gotovo 128 dolara ubeleženog krajem prošle sedmice.

U petak, 16. maja, cena barela (159 litara) skočila je u jednom trenutku na maksimalnih do sada 127,82 dolara, uprkos perspektivama za povećanje produkcije u Saudijskoj Arabiji, vodećem svetskom proizvođaču, za 300.000 barela na dan. Bio je to osmi rekord nafte za deset dana trgovine. Povećanje saudijske proizvodnje nafte na tržištu se ocenjuje kao minimalno i niko ne očekuje da se u većoj meri odrazi na ponudu. Ni od odluke SAD da privremeno zaustavi popunjavanje Strateških naftnih rezervi ne očekuje se da bitno doprinese popravljanju ponude.

U međuvremenu su analitičari Goldman Saksa (Saćs), jedne od najuticajnijih investicionih banaka, povećali procenu cene nafte u drugoj polovini godine na 141 dolar za barel sa 107 dolara. Iz Goldmana su poručili trgovcima naftom da ne očekuju nikakav zaokret cena, iako su moguće korekcije u visini od čak 15 odsto, i posavetovali im da obnove duge pozicije pre leta.

Ranije ovog meseca analitičari Goldmana prognozirali su da bi cena nafte mogla da dostigne 150-200 dolara za barel u narednih šest meseci do dve godine. Inače, analitičari Goldmana do sada su se "dobro pokazali" - jedan od njih je u aprilu 2005, kada je barel koštao manje od 60 dolara, prognozirao skok cene nafte na 105 dolara.


Delegacija "Fijata" u Kragujevcu
Delegacija italijanskog "Fijata", koju čine ekonomisti, pravnici i inženjeri, stigla je u "Zastavu" radi pripreme dokumentacije. Oni će s predstavnicima kragujevačkih fabrika automobila i kamiona do kraja sedmice raditi na pripremi dokumentacije za potpisivanje ugovora o strateškoj saradnji, izjavio je generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević.

"Sutra stiže i tehnička ekipa 'Iveka' koja će boraviti u našoj fabrici kamiona", rekao je Radojević. Prema njegovim rečima, u pratnji sedmočlane italijanske delegacije su i predstavnici republičke Agencije za privatizaciju i konsultantske kuće "Diloit i tuš". On je podsetio da je u aprilu "Fijat" sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja potpisao Memorandum o razumevanju i zajedničkom ulaganju u "Zastavu", na osnovu kojeg bi torinska fabrika postala vlasnik 70 odsto imovine fabrike automobila, a država preostalih 30 odsto. Naglasivši da je još rano razmatrati pravno-ekonomske i tehničko-tehnološke aspekte buduće saradnje, Radojević je najavio da će 27. maja u "Zastavu" doći i kooperanti "Fijata" da bi sa dobavljačima kragujevačke fabrike automobila sagledali mogućnosti za formiraje mešovitih preduzeća koja bi "pratila" proizvodnju "Fijatovih"automobila u Kragujevcu. Radojević je ponovio da slede detaljne analize, "snimanje" stanja, sagledavanje mogućnosti prebacivanja novih tehnologija i mogućnosti prihvatanja postojeće infrastrukture.

On kaže da će se razgovarati i o petogodišnjem komercijalnom ugovoru koji "Zastava" ima sa "Dženeral motorsom" o sklapanju automobila "opel astra klasik" u Kragujevcu, a koje je trebalo da počne krajem ove godine. "Fijat", prema Memorandumu, namerava da u Kragujevcu do kraja 2009. počne proizvodnju potpuno novog modela automobila A klase, a planirani obim proizvodnje je 200.000 automobila godišnje. U drugoj fazi, do kraja 2010. godine, "Fijat" bi trebalo da počne proizvodnju još jednog modela B klase, čime bi ukupna proizvodnja u "Zastavi" porasla na 300.000 vozila godišnje


Eki investment vlasnik 95,7 odsto akcija Novog doma
Eki investment objavio je danas da je od manjinskih akcionara "Novog doma" kupio 26,8 odsto akcija tog preduzeća po ceni od 1.084 dinara.

Posle tog preuzimanja Eki investment, čiji su vlasnici Danko Đunić i Aleksandar Vlahović, zajedno sa kompanijama Nelt Co. i Ataše, postao je vlasnik 95,7 odsto kapitala "Novog doma".
Taj konzorcijum je na tenderu krajem 2006. godine kupio 70 odsto kapitala "Novog doma" za 17,1 milion evra.
U vlasništvu "Novog doma" je oko 38.000 kvadrata poslovnog prostora. Cena akcija tog preduzeća na Beogradskoj berzi trenutno je 850 dinara, a najviša je bila 1.410 dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta