Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemački "Allianz" pregovara sa Vladom Srbije o preuzimanju jednog od osiguravajućih društava i ulask
Grupa osiguravajućih društava "Allianz" sa sedištem u Nemačkoj pregovara sa Vladom Srbije o preuzimanju jednog od osiguravajućih društava i ulasku na srpsko tržište, rekao je potpredsednik "Allianz" Klaus Junker.

- U toku su pregovori sa Vladom Srbije o preuzimanju jednog od osiguravajućih društava - rekao je potpredsednik "Allianz" Klaus Junker, koji je danas (20. maj 2008. godine) otvorio podružnicu te velike evropske osiguravajuće kuće u Ljubljani.

"Allianz" je vodeća osiguravajuća kuća u srednjoj i istočnoj Evropi, koja je na slovenačko tržište ušla preko mađarske podružnice, i ima ambicije da se proširi i na zapadni Balkan.

- Želimo da potražimo prave mogućnosti i pravi trenutak da se proširimo i na takozvani zapadni Balkan, o čijem tržištu želimo definitivno mnogo naučiti - rekao je još Klaus.

- Na tržište jugoistočne Evrope smo već ušli u prvim godinama ove decenije, gde imamo podružnicu u Hrvatskoj pod imenom "Allianz" Zagreb, koja zauzima treće mesto na tržištu, a povezani smo i sa jednom od vodećih banaka u jugoistočnoj Evropi, Zagrebačkom bankom.

Preko svog osiguravajućeg partnera u Hrvatskoj, "Allianz" želi da se proširi i na tržište Bosne i Hercegovine.

- Prisutni smo u Hrvatskoj, sada i u Sloveniji, tako da nas definitivno zanima i dublja saradnja sa drugim tržištima na prostoru bivše Jugoslavije - rekao je još potpredsednik "Allianz" Klaus Junker.

Trenutno je glavno tržište "Allianz" Evropa, gde je grupa ostvarila 70% svih prihoda, koji su u 2007. dostigli 102,6 milijardi EUR, i u odnosu na 2006. bili su veći 1,5%.

Čista dobit grupe prošle godine je povećana 13,5%, na 7,9 milijardi EUR.

Na slovenačkom tržištu "Allianz" planira da u narednih pet godina zauzme 5% tržišta i sakupi od 50 do 100 mil EUR premija.

"Allanz" ima 180.000 zaposlenih i obavlja usluge za više od 80 miliona klijenata u 70 država.


Marfin banka u 2008. povećava kapital za 60 mil EUR - u toku dokapitalizacija za 30 mil EUR
Beogradska Marfin banka, koja se do aprila 2008. godine zvala Laiki banka, objavila je da će u 2008. godini povećati kapital za 60 mil EUR.

Kako je navedeno u izveštaju o šestomesečnom planu poslovanja objavljenom na Beogradskoj berzi, trenutno je u toku dokapitalizacija za 30 mil EUR, a druga dokapitalizacija u istom iznosu planirana je za četvrto tromesečje.

Banka je 2007. godine povećala aktivu za 1,7 puta na 15,36 milijardi dinara a kapital za 2,14 puta na 3,4 milijarde dinara. Prema podacima iz izveštaja, aktiva je 31. marta 2008. bila nešto niža i iznosila je 14,99 milijardi dinara.

Banka je prošle godine poslovala sa gubitkom od 568,75 miliona dinara, a 2006. godine sa gubitkom od 682,9 miliona dinara.

Prihodi su iznosili 1,02 milijarde dinara u 2007. godini, a najveći rashodi od 1,45 milijardi bili su od indirektnih otpisa plasmana odnosno ispravke vrednosti za potraživanja kojima je istekao rok i čija naplativost je neizvesna.

Marfin banka planira da otvori 20 filijala u Srbiji i da na kraju godine ima mrežu od 40 filijala.

Marfin banka ima 4,07 miliona običnih akcija i 246.611 prioritetnih akcija kojima se trguje od 6. septembra 2005. godine.

Cena običnih akcija na Beogradskoj berzi 19. maja je iznosila 959 dinara, a tržišna vrednost 3,9 milijardi dinara, dok su prioritetne akcije koštale 560 dinara a njihova ukupna tržišna vrednost 138 miliona dinara.

Većinski vlasnik beogradske Marfin banke je kiparska Marfin laiki banka, sa udelom većim od 97%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta