Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
JTI najavio pet miliona dolara ulaganja u Srbiju
Proizvođač duvana Japan tobako internešenel (JTI) saopštio je danas da je imenovan novi direktor za Zapadni Balkan i najavio da će u Srbiji u 2008. za uzgajanje duvana uložiti pet miliona dolara.

Novi direktor Kristijan Kring nasledio je Pola Patrika koji je otišao u penziju nakon 20 godina rada u kompaniji. Kring je više godina vodio poslovanje u zemljama regiona, najviše u Rumuniji, navodi se u saopštenju JTI, koji je 2006. godine preuzeo Duvansku industriju Senta, a u Beogradu ima kancelarije.

JTI je najavio da će uložiti pet miliona dolara u proizvodnju duvana i obezbediti posao za više od 500 proizvođača duvana. Japan tobako internešenel je do sada investirao oko 45 miliona dolara u Fabriku duvana u Senti, koju je preuzeo 2006. godine. Planirana su ulaganja od 100 miliona dolara. Proizvodnja u fabrici u Senti, kapaciteta od pet milijardi cigareta godišnje, počela je u aprilu 2007. godine.

JTI iz Srbije izvozi cigarete u Bosnu i Hercegovinu, a planiran je izvoz i u druge zemlje zapadnog Balkana. JTI je član Japan tobako Grupe (JT), trećeg po veličini u svetu proizvođača duvanskih proizvoda.
Ponuda JTI uključuje "vinston", "kamel", "sobranje", "glamur" i druge, a 2007. godine vrednost proizvodnje iznosila je 14,4 milijarde dolara.


Obezbeđen novac za isplatu duga
Novac za isplatu stare devizne štednje je obezbeđen, a iz budžeta za ovogodišnju ratu biće izdvojeno 217,9 milio na evra. Isplata obveznica Republike Srbije počinje iduće subote, 31. maja, a štediše će po želji moći da dobiju gotovinu u evrima, dinarima ili da novac prenesu na račun.

Vlasnicima obveznica serije A 2008, koji su te hartije od vrednosti stekli u procesu trgovanja, novac će biti na deviznim računima 31. maja.
- Osim toga, na šalterima banaka koje su imale staru deviznu štednju obavlja se isplata donosiocima dospelih obveznica SRJ i kupona sa obveznica po naznačenim rokovima. Kuponi, inače, dospevaju 1. jula i 28. decembra. Ove obveznice SRJ serije B njihovi donosioci takođe mogu da zamene u obveznice RS - objašnjavaju u NBS.
NBS podseća štediše koje do sada nisu obavile zamenu svoje štednje u obveznice RS da će kada to učine moći da naplate sve dospele rate.
Sve informacije u vezi sa zamenom i isplatom obveznica mogu se dobiti u NBS od devet do 16 časova, na telefone 011/333-8183; 333-8181; 333-8165, kao i preko Informativnog centra NBS: 0800-111-110.


Jelašić: Povećanje referentne stope gotovo neizbežno
Guverner je naglasio da je Srbija rekorder među zemljama regiona po rastu cena hrane i bezalkoholnih pića.
Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je juče da rastu inflatorni pritisci i da je povećanje referentne kamatne stope u narednom periodu verovatnije nego njen pad ili zadržavanje na sadašnjih 15,25 odsto.

„Međugodišnji rast ukupnih cena na malo na kraju aprila je bio 12 odsto, u čemu je učešće rasta cena koje su pod kontrolom 6,7 odsto, dok je povećanje potrošačkih cena bilo 14,6 odsto“, rekao je Jelašić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je Srbija rekorder među zemljama regiona po rastu cena hrane i bezalkoholnih pića, koje su krajem aprila bile 28,6 odsto veće nego u istom periodu prošle godine.

„Sredinom 2006. godine cene hrane u Srbiji su bile na nivou od 67 odsto proseka Evropske unije, a krajem 2007. su dostigle 83 odsto. Cena mleka i mlečnih proizvoda su kao i u EU, a pre dve godine su bile 75 odsto proseka“, rekao je Jelašić.

Bazna inflacija od osam odsto, koliko je iznosila krajem aprila na godišnjem nivou, prema njegovim rečima, iznad je gornje granice ciljanog raspona za kraj ove godine. Plan centralne banke je da bazna inflacija koja se odnosi na cene koje nisu pod kontrolom ove godine bude bude u rasponu od tri do šest odsto. Taj cilj će, rekao je Jelašić, NBS nastojati da ostvari koristeći raspoložive monetarne mere, pre svega referentnu kamatnu stopu.

Jelašić je rekao da je NBS zbog povećanja referentne kamatne stope, u cilju sprečavanja rasta inflacije od početka ove godine imala troškove od tri milijarde dinara, a oni se do kraja godine procenjuju na oko 13 milijardi dinara.


Jat širi saradnju sa "BH erlajnsom"
Predstavnici kompanija Jat ervejz i BH erlajns razgovarali su o proširenju komercijalne saradnje i o saradnji u sferi zemaljskih i letačkih poslova i prevozu robe.

Generalni direktor Jata Saša Vlaisavljević, komercijalni direktor Vladimir Ognjenović i generalni direktor „BH erlajnsa“ Nudžein Rečica kažu da očekuju da će putnicima biti omogućeno da koriste sve pogodnosti mreža linija dve aviokompanije.

Kako je saopštila kompanija Jat, dve nacionalne aviokompanije sklopile su 2006. godine ugovor o zajedničkom korišćenju linija, tzv. „code share“ aranžman, kojim su uspostavljeni rani vidovi komercijalne i ostalih vidova saradnje.

Ugovor predviđa da saobraćaj između Beograda i Sarajeva obavlja Jat, ali se letovi smatraju zajedničkim pa nose i prefiks "BH erlajns".

Predviđeno je da će "BH erlajns" uspostaviti redovan vazdušni saobraćaj između glavnih gradova Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da se ti letovi obavljaju po principu "code share".

Uspostavljanje saradnje Jata i "BH erlajnsa" logičan je rezultat napora zemalja u regionu da se zajednički iskoriste brojne mogućnosti koje pruža to veliko tržište, navedeno je u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta