Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Uljara "Vital" do kraja juna planira prihod od 3,2 milijarde dinara
Fabrika ulja i biljnih masti "Vital"iz Vrbasa, koja posluje u sastavu "Inveja", objavila je da u prvih šest meseci 2008.godine planira 3,2 milijarde dinara prihoda od prodaje.

U šestomesečnom planu te kompanije, koji je objavljen na sajtu Beogradske berze, navedeno je da do njegovog objavljivanja nisu nastupile promene koje bi mogle bitno uticati na finasijski položaj, novčane tokove i realizaciju plana.

"Vital" je, prema podacima sa Beogradska berze, u 2007. godini imao ukupno 5,23 milijarde dinara prihoda od prodaje, a ukupna godišnja dobit uljare iznosila je 181 miliona dinara.

Trenutna tržišna vrednost te kompanije, koja posluje u sastavu "Inveja", iznosi 4,4 milijarde dinara, a akcije su na Beogradskoj berzi u trgovanju 23. maja vredele 5.800 dinara po komadu.

Zarada po akciji (EPS) "Vitala" za 2007. godinu iznosila je 237,38 dinara, a povrećaj na kapital (ROE) bio je 11,1.


Zdravlje:U izvoz 75 odsto proizvoda
Kompanija "Zdravlje-Aktavis" (Actavis) planira da poveća izvoz u naredne dve godine sa sadašnjih 16 na 75 odsto ukupne proizvodnje, kaže direktor Goran Stojilkjović.

"Do kraja ove godine očekujemo evropsku sertifikaciju standarda dobre proizvodnje (EUGPM), što će otvoriti vrata ka tržištima 62 zemlje", rekao je Stojilković.

On je procenio da će godišnji prihodi tog preduzeća biti povećani sa 50 na 200 miliona evra, od čega će zarada na inostranim tržištima biti 150 miliona evra.

Islandska kompanija "Aktavis", koja je 2003. godine kupila "Zdravlje" za 3,5 miliona evra, u tu fabriku uložila je 33 miliona evra, a ugovorom je bila obavezna da investira 20 miliona evra.

Novac je uložen u modernicaciju proizvodnje, a podaci o poslovanju "Zdravlja-Aktavisa", prema rečima Stojilkovića, pokazuju da je to bila jedna od najuspešnjih privatizacija u Srbiji.

"Zdravlje-Aktavisu", koje pored lekova proizvodi medicinske i kozmetičke preparate, nedavno su uručena tri sektifikata za najviše standarde kvaliteta, zaštite životne sredine i zdravlja zaposlenih i bezbednosti na radu.

Posle dobijanja EU sertfikacije standarda dobre proizvođačke prakse, kako je objasnio Stojiljković, kompletan proces proizvodnje modernih generičih preparata biće među najsavremenijim u regionu.


Auto-delovi za „Fijat“ praviće se u Srbiji
Generalni direktor Grupe „Zastava vozila“ Zoran Radojević izjavio je da stručnjaci i konsultanti italijanskog „Fijata“ u kragujevačkoj fabrici automobila „intenzivno rade na formiranju podataka i prikupljanju dokumentacije neophodne za potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu“, koji će biti spreman do kraja juna.

Na tom poslu angažovano je 26 italijanskih stručnjaka iz različitih oblasti, zaduženih da pripreme detaljnu analizu stanja „Zastave“ i njenih mogućnosti, koja će, prema rečima Radojevića, poslužiti kao osnov za ugovor o strateškom partnerstvu. Radojević predviđa da će dolazak „Fijata“ u Kragujevac „označiti preporod ‘Zastave’ i čitave automobilske industrije Srbije, jer italijanska strana namerava da angažuje veliki broj domaćih proizvođača auto-delova“.
Pored kooperanata iz Italije, „Fijat“ namerava da angažuje i domaće proizvođače auto-delova, koji će snabdevati montažne linije u Kragujevcu, tako da celokupna domaća industrija dobija novu veliku šansu, istakao je Radojević.
- Zbog toga ćemo u utorak i sredu (27. i 28. maja) u Kragujevcu organizovati prvi susret domaćih proizvođača auto-delova sa „Fijatovim“ dobavljačima - najavio je Radojević.
Na taj sastanak dolazi više od 50 predstavnika italijanskih firmi, koji će razgovarati sa domaćim kooperantima o mogućnostima zajedničke proizvodnje auto-delova za „Fijatove“ modele.
Prema ranije potpisanom memorandumu, „Fijat“ planira u Kragujevcu, do kraja 2009. godine, da počne proizvodnju potpuno novog modela automobila A klase, sa projektovanim obimom proizvodnje od 200.000 automobila godišnje. U drugoj fazi, do kraja 2010. godine, „Fijat“ će početi proizvodnju modela B klase, čime bi ukupna proizvodnja u „Zastavi“ dostigla nivo od 300.000 vozila godišnje, zaključio je Radojević.


"Politika" očekuje dobit od 4,1 milion dinara u prvih šest meseci 2008
Novinsko preduzeće "Politika" objavilo je da je planom poslovanja za prvih šest meseci ove godine predvidelo dobit od 4,1 milion dinara.

Kako je navedeno na sajtu Beogradske berze, u prvom polugodištu ukupno predviđeni prihodi "Politike" trebalo bi da iznose 748,9 miliona dinara, a rashodi 744,7 miliona dinara.

Najveći prihodi, oko 569,6 miliona dinara, očekuju se od prodaje proizvoda, dok će najveći rashodi biti za utrošak papira, više od 175 miliona dinara, odnosno za zarade zaposlenih - 182,5 miliona dinara.

To akcionarsko društvo prošle godine je imalo profit od 302.000 dinara, što je za 98% manje nego u 2006. godini.

Prihodi "Politike" su prošle godine povećani za 23,7%, na 1,62 milijarde dinara, a rashodi za 23%, na 1,61 milijardu dinara.

Aktiva "Politike" 2007. godine je smanjena za 5,47%, na 5,12 milijardi dinara, a kapital preduzeća uvećan je za 136 miliona dinara, na 3,9 milijardi dinara.

Dugovi su opali za 430 miliona dinara, a njihov udeo u pasivi smanjen je na 24% sa 30,6 koliko je iznosio 2006. godine.

Država ima većinsko vlasništvo u "Politici", budući da Republika Srbija ima udeo od 26%, Akcijski fond 24,13, Elektroprivreda Srbije 14,5%, Fond za penzijsko invalidsko osiguranje 4,9%, a udeo od po približno 1% imaju i PTT i Naftna industrija Srbije.

Politika ima 5,8 miliona akcija, njima se trguje od aprila 2007. godine, a prema podacima Berze cena je 23. maja iznosi 393 dinara, dok je tržišna kapitalizacija iznosila 2,2 milijarde dinara. Cena akcija opala je od početka godine, kada je premašivala 500 dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta