Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Hemofarm" zaokružuje vlasništvo nad kompanijom "Zorka Pharma"
Farmaceutska kompanija "Hemofarm" iz Vršca 26. maja 2008. godine je objavila ponudu za preuzimanje 22,2% akcija "Zorka Pharma" iz Šapca za 1,51 milijardu dinara.

Kako se navodi u skraćenom tekstu ponude za preuzimanje, ponuda je otvorena do 16. juna, a Hemofarm bi nakon preuzimanja 22,2% akcija postao jedini vlasnik "Zorka Pharma".

Ponuđena cena po akciji iznosi 1.235 dinara, što je 29 dinara više od današnje tržišne cene.

"Zorka Pharma" ima 5,5 miliona akcija kojima se trguje od 24. maja 2004. godine, a prema podacima Beogradske berze tržišna vrednost preduzeća iznosi 6,6 milijardi dinara.

"Zorka Pharma" je prošlu godinu završila sa 444,6 miliona dinara profita, koju je ostvarila na osnovu 2,1 milijarde dinara poslovnih prihoda. Za prvo polugođe 2008. godine planirana je jedna milijarda dinara poslovnih prihoda.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, "Hemofarm" je vlasnik 77,8 odsto akcija, 11,8 je u vlasništvu Privatizacionog registra, a ostali akcionari imaju po manje od jedan odsto.

"Hemofarm" je kompaniju "Zorka Pharma" kupio na tenderu u novembru 2002. godine za 14,6 mil EUR, uz obavezu da uloži 27,5 mil EUR i prihvati socijalni program.


Vital planira 3,2 mlrd. RSD prihoda
Fabrika ulja i biljnih masti Vital [VITL] iz Vrbasa objavila je da u prvih šest meseci ove godine planira 3,2 milijarde dinara prihoda od prodaje.

U šestomesečnom planu te kompanije, koja posluje u sastavu Inveja, navodi se da do njegovog objavljivanja nisu nastupile promene koje bi mogle bitno uticati na finasijski položaj, novčane tokove i realizaciju plana.

Vital je, prema podacima sa Beogradska berze, u 2007. godini imao ukupno 5,23 milijarde dinara prihoda od prodaje, a ukupna godišnja dobit uljare iznosila je 181 miliona dinara.

Trenutna tržišna vrednost te kompanije iznosi 4,4 milijarde dinara, a akcije su na Beogradskoj berzi u trgovanju 23. maja vredele 5.800 dinara po komadu.

Zarada po akciji (EPS) Vitala za 2007. godinu iznosila je 237,38 dinara, a povraćaj na kapital (ROE) bio je 11,1.


Fimi dozvola za zatvoreni fond
Investiciona kompanija Fima invest je dobila odobrenje za osnivanje zatvorenog investicionog fonda i objaviće javni poziv za upis i uplatu akcija.

Početna vrednost jedne akcije fonda Fima SEE aktivist tokom javnog poziva iznosiće deset hiljada dinara, a kupci akcija mogu biti i građani i preduzeća.

Komisija za hartije od vrednosti izdala je odobrenje 22. maja, a poziv će biti objavljen u dnevnom listu Politika i trajaće od 30. maja do 30. juna.

Direktor Fima investa Milan Marinković naveo je da bi osnivačka skupština akcionara Fonda trebalo da bude održana u prvoj nedelji jula, do kada bi proces registracije fonda trebalo da bude priveden kraju.

Fima SEE aktivist ulagaće najviše u mala i srednja preduzeća, tržišne kapitalizacije od pet miliona do 40 miliona evra, koja imaju najveći potencijal rasta.

U Srbiji je prvu dozvolu za osnivanje zatvorenog investicionog fonda dobio Citadel, 15. maja. Citadelov fond će se zvati Trijumf elit, a javni poziv će, kako je najavljeno, biti raspisan do sredine juna.

Zatvoreni fond prikuplja sredstva prodajom akcija putem javne ponude, dok otvoreni fond sredstva prikuplja prodajom investicionih jedinica.


Dobit banaka u Srbiji 11 mlrd. RSD
Banke u Srbiji poslovale su u prvom tromesečju ove godine sa dobitkom (pre oporezivanja) od 11,02 milijardi dinara, navedeno je u izveštaju Narodne banke Srbije.

Banke u Srbiji ostvarile su u 2007. godini bruto dobit od 23,5 milijardi dinara, što je 42 odsto više nego prethodne godine. Osam banaka je poslovalo sa gubitkom, dok je 26 banaka zabeležilo pozitivan finansijski rezultat.

Kapital banaka na kraju prvog tromesečja dostigao je 365 milijardi dinara i u odnosu na kraj 2007. godine uvećan je za 37 milijardi dinara ili 11,1 odsto. Bilansna suma bankarskog sektora na kraju marta bila je 1.615,4 milijardi dinara i veća je za 53,6 milijardi dinara, odnosno za 3,4 odsto nego na kraju 2007. godine.

Na kraju prvog tromesečja ove godine u Srbiji su poslovale 34 banke,jedna manje nego prošle godine, pošto je "Vojvođanska banka" pripojila "Nacionalnu banku Grčke".

Krajem marta organizaciona mreža svih banaka uključivala je 2.486 poslovnih jedinica, filijala, ekspozitura, šaltera, kao i agencija i menjačnica, što je za 51 više nego na kraju 2007. godine.

U domaćem bankarskom sektoru bilo je ukupno 30.554 zaposlenih, 308 više nego na kraju prošle godine.

Kod osam banaka je smanjen broj zaposlenih - najviše u "Vojvođanskoj banci" za 227, a 26 banaka je povećalo broj zaposlenih - najviše "Eurobank EFG štedionica" za 120 i "Prokredit banka" za 117 radnika.

Na kraju marta 20 banaka je bilo u većinskom vlasništvu stranih akcionara, šest u većinskom vlasništvu domaćih fizičkih i pravnih lica i osam u vlasništvu države Srbije.

Kao posledica jake konkurencije na bankarskom tržištu Srbije, prema istraživanju Hipo banke u Srbiji, ove godine su kamatne marže pale za 4,6 odsto, a prihodi od naknada za 2 odsto. Takođe, banke su počele i da smanjuju operativne rashode da bi održale profit.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta