Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sedam kandidata za savetnika „Telekoma“
Na tender za izbor privatizacionog savetnika za realizaciju inicijalne javne ponude „Telekoma“ pristiglo je sedam prijava, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Otvaranje ponuda obavljeno je juče, a u skladu sa tenderskim uslovima pristigle su ponude sedam uglavnom poznatih investicionih banaka i konsultantskih kuća: „Sitigrup global markets limitid“ iz Velike Britanije, zatim konzorcijuma „Rajfajzen banke“ iz Beograda, „Rajfajzen centrobenk“ i „Dojče benk AG“ iz Londona, i konzorcijuma „J.P. Morgan sekjuritis limitid“ i „Erste benk der Osterejhen sparkašen AG“. Ponude su dostavili i konzorcijumi koje predvode „Kredit Suiše sekjuritis limitid“, „Meril Linč internešenel“, „Morgan Stenli end korporešn Internešenel plc“ i Goldman Sač internešenel“.
Kako je istaknuto, Komisija za javnu nabavku će izvršiti analizu prijava i doneti odluku o priznanju kvalifikacije na osnovu koje će biti sačinjena lista kandidata kojima će biti upućen poziv za dostavljanje ponuda, u drugoj fazi restriktivnog postupka javne nabavke.


Uplaćena prva tranša otpremnina radnicima Zastava grupe
Radnicima Zastava grupe i zavisnim društvima danas je uplaćena prva tranša otpremnina od 100 evra po godini radnog staža, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Isplata ovih otpremnina predviđena je Protokolom potpisanim 6. maja 2008. godine između Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i reprezentativnih sindikata fabrike Zastava . Isplata druge tranše otpremnina biće realizovana najkasnije u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora sa Grupom Fijat, navelo je to ministarstvo.

Radnicima koji su se izjasnili za dobrovoljni odlazak iz Zastavinih fabrika po isplati prve tranše otpremnina, biće uručen i ugovor o raskidu radnog odnosa. Za dobrovoljni odlazak iz četiri fabrike iz Grupe Zastava vozila izjasnilo se 329 radnika kojima je ostalo godinu-dve do penzionisanja i različitih su kvalifikacionih struktura. Najviše ih je iz Fabrike automobila, oko 200, zatim iz fabrika rezervnih delova, kamiona i specijalnih automobila iz Sombora.


Investicioni fond Komercijalne banke počinje rad
Investicioni fond Komercijalne banke, Kombank infond, počeo je da investira danas i na kraju dana će objaviti prvu vrednost investicione jedinice.

Tokom javnog poziva koji je trajao od 29. aprila do 23. maja prodate su 134.062 jedinice po ceni od 1.000 dinara i prikupljeno je 134,06 miliona dinara, rekao je direktor Fonda Danilo Vuksanović. Prema njegovim rečima, na zatvaranju javnog poziva, 23. maja, Kombank infond je imao 398 članova, a iznos prikupljenih sredstava je premašio očekivanja menadžmenta Fonda.

Fond je registrovan juče, a njime upravlja društvo za upravljanje fondovima Kombank invest, čiji je vlasnik i osnivač Komercijalna banka. Kombank infond je fond rasta vrednosti imovine, a informacije o fondu mogu se naći na www.kombankinvest.com.

U Srbiji radi 10 otvorenih investicionih fondova, vrednost njihove imovine 27. maja se kretala u rasponu od 18,8 miliona do 869,8 miliona dinara, a cena jedinica od 772,06 dinara do 1150,34 dinara


BIP u prvom polugođu sa gubitkom
BIPB u prvom polugodištu 2008. planira da posluje sa gubitkom od 434 miliona dinara, zbog velikih troškova za socijalni program i izdataka za fabriku slada "Čačak".

Kako se navodi u šestomesečnom planu poslovanja, Beogradska industrija piva (BIP) bi do 30. juna trebalo da ima 639,1 milion prihoda, a rashod od 1,1 milijarde dinara. Ta pivara je 2007. godine imala gubitak od 849,9 miliona dinara, a prihod je bio 1,4 milijarde dinara.

Konzorcijum Alite iz Litvanije i švedskog Junajted nordik beveridžiza (United Nordic Beverages) kupio je krajem jula 2007. na aukciji Agencije za privatizaciju 51,9 odsto akcija BIP-a za 21,4 miliona evra. Ostali akcionari imaju po manje od 2,5 odsto.

Konzorcijum je zaposlenima koji napuste kompaniju ponudio otpremnine od 250 evra po godini radnog staža, a za tu opciju opredelilo se 350
od 900 radnika fabrike.

Najavljena je i izgradnja nove pivare u Krnjači, koja bi trebalo da počne sa radom 2011. godine, i početak proizvodnje u fabrici slada u
Čačku.

Kompanija AB Alita bavi se sa izvozom piva, vina, penušavih vina, koktela, žestokih alkoholnih pića i sokova i jedan je od najvećih proizvođača pića u Estoniji, Letoniji i Litvaniji. U 2006. godini, ostvarila je promet od 41 miliona evra, dok je neto dobit iznosio 5,1 milion.

Junajted nordik beveridžiz se bavi investiranjem privatnog kapitala država baltičke regije, a posluje na tržištima Estonije, Letonije, Litvanije, Rumunije, Bugarske, Danske, Finske i SAD.

Cena akcija BIP-a na Beogradskoj berzi 27. maja je iznosila 155 dinara. Tokom prethodna tri meseca, akcijama se trgovalo u rasponu od 130 do 200 dinara. BIP ima 9,1 milion akcija, kojima se trguje od 16. februara 2007. godine, a tržišna vrednost je 1,4 milijarde dinara.


Novi tender za JRB u junu
Novi tender za Jugoslovensko rečno brodarstva biće raspisan početkom juna, najavio je pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Agencija za privatizaciju poništila je tender za prodaju JRB-a u martu ove godine, posle odustajanja dva prvoplasirana ponuđača na tenderu.

Najpre je od kupovine odustao prvoplasirani konzorcijum firmi "Tamoza" i "Daksin", a zatim i konzorcijum "Palmali šiping" i "Palmali holding", koji je dao drugu najbolju ponudu. Agencija je procenila da ne treba pregovarati sa "Ist pointom", trećeplasiranim na tenderu.

Kako je najavljeno, na sledećem tenderu za kupovinu JRB iznos garancije biće povećan na milion evra, da bi bili izbegnuti nekorektni potezi potencijalnih kupaca.

Prema rečima Ćirića, u junu se očekuje i raspisivanje tendera za imovinu ICG na Kopaoniku, odnosno prodaju hotela "Grand" i "Konaci".

On je dodao da se radi na pronalaženju načina da se omogući nešto drugačije rešenje za nekoliko velikih firmi koje su bile dva ili tri puta na tenderu a njihova prodaja nije uspela, kao što su "RTB Bor" i "14. oktobar".

„To novo rešenje biće slično modelu saradnje "Zastave" i Fiijata, a videćemo da li će to biti kroz zajedničko ulaganje, ili kroz osnivanje novog preduzeća ili investiranje u postojeće, gde ćemo ići na pronalaženje kvalitetnog strateškog partnera“, objasnio je Ćirić.

Pomoćnik ministra ocenio je i da, bez obzira na izborni proces u Srbiji, privatizacija društvenog kapitala nije stajala. U proseku mesečno je nuđeno 60 do 80 preduzeća na aukciji, a vrlo je i zadovoljavajući procenat prodaje.

Prema njegovim rečima, bilo je i nekoliko odlaganja za podnošenje ponuda na nekim tenderima kao što je tender za prodaju "Laste", jer su investitori želeli da sačekaju rezultate izbora ali, kako je ukazao, to je razumljivo jer žele političku sigurnost.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta