Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Gorivo od ponoći skuplje za 12,48%
Ministarstvo finansija Srbije odobrilo je poskupljenje goriva za 12,48 odsto, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kako je rečeno, odobren je procenat poskupljenja koje je Ministarststvo rudarstva i energetike predložilo prošle sedmice, a nove cene goriva primenjuju se od ponoći. U Ministarstvu finansija kažu da u ovom trenutku nije moguće smanjiti akcize na gorivo, jer bi se to negativno odrazilo na prihode u budžetu, a imalo veoma mali uticaj na smanjenje inflacije.

Oni naglašavaju da je poređenje fiskalnih opterećenja na dizel gorivo i motorni benzin sa deset zemalja iz okruženja pokazalo da su akcize u Srbiji jedne od najnižih u okruženju.

Motorni benzin od ponoći je u proseku skuplji 6,86 dinara, a dizel goriva za 8,03 dinara po litru. Nova cena motornog benzina i bezolovnog motornog benzina (BMB) od 95 oktana je 108,13 dinara, umesto jučerašnjih 101,49 dinara po litru.

Dizel D-2 je poskupeo na 94,19 dinara sa 86,9, eko 3 dizel na 98,34 dinara sa 90,59, a evro dizel je poskupeo sa 94,89 dinara na 103,19 dinara.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je 22. maja, prema Uredbi o formiranju cena naftnih derivata, predložilo da gorivo u proseku poskupi 12,48 odsto, ali je Ministarstvo finansija "davanje mišljenja" odložilo za sedam dana, uz obrazloženje da se radi o relativno visokom procentu.

Poslednja promena cena naftnih derivata u Srbiji bila je 7. maja kada je gorivo na pumpama poskupelo u proseku za 5,25 odsto, odnosno motorni benzini je poskupeo za 2,7 dinara, a dizel goriva za 3,2 dinara.

Cene naftnih derivata u Srbiji usklađuju se na svakih 15 dana sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.


AIK banka pokrenula stečaj Agroživa
Agroživ je do sada bio najveći srpski proizvođač pilećeg mesa, sa oko 2.500 zaposlenih, i razgranatom maloprodajnom mrežom.
Na predlog AIK banke iz Niša , koja je prijavila potraživanje veće od milijardu dinara, u Trgovinskom sudu u Pančevu u četvrtak je obelodanjena odluka o otvaranju stečajnog postupka u tamošnjoj kompaniji za proizvodnju mesa “Agroživ” AD. Kako nam je rekla predsednik stečajnog veća, sudija Svetlana Denčić-Bjelanović, na saglasni predlog pomenute banke i Kompanije “Agroživ”, za stečajnog upravnika postavljen je Stevan Moldovan iz Subotice.

“Agroživ” je, inače, do sada bio najveći srpski proizvođač pilećeg mesa, sa oko 2.500 zaposlenih, i razgranatom maloprodajnom mrežom. Jedan je od najvećih zemljoposednika u Banatu, sa više od 100.000 hektara obradivog zemljišta.

Kao direktor pančevačke kompanije za proizvodnju mesa “Agroživ” vodi se Ljubiša Trifuljesku (39). Njegov prezimenjak, bivši suvlasnik kompanije “Agroživ” Zoran Trifuljesku (62) pritvoren je krajem aprila, a u okviru višemesečne istrage zbog sumnje u brojne zloupotrebe u firmiiz sistema “Agroživ”. Od kraja aprila u istražnom zatvoru je i Nenad Živanov (30), predsednik Upravnog odbora Kompanije za proizvodnju mesa “Agroživ”, sin Miroslava Živanova (57) prvog čoveka, vlasnika i osnivača “Agroživa”. Od kraja aprila u istražnom zatvoru u Zrenjaninu nalazi se još 14 čelnika “Agroživa”, odnosno firmi koje su sa njom povezane, a istražni sudija Goran Zec ima pune ruke posla da sasluša sve pritvorene kojih je ukupno 21.


Dinar oslabio prema evru za 92 pare
Dinar je danas oslabio prema evru za 1,1 odsto, tako da je srednji kurs evra 82,4302 dinara, prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije. Jučerašnji kurs evra bio je 81,5153 dinara, odnosno za 92 pare niži nego danas.

Srednji kurs evra se danas prvi put posle dve sedmice vratio iznad 82 dinara. Dinar je od početka sedmice oslabio prema evru za 2,1 odsto. U sedmici pre izbora, odnosno 5. maja, kurs evra bio je 80,5 dinara, a u ponedeljak, 12. maja, kurs koji je formiran u petak pred izbore, bio je blizu 84 dinara.
U sedmici posle izbora dinar je ojačao, tako da je kurs evra sa blizu 84 dostigao oko 82 dinara.
Od početka godine evro je najnižu vrednost zabeležio 1. januara, kada je vredeo 79,2362 dinara, a najvišu 12. maja kada je vredeo 83,8674 dinara


Banjalučka i Beogradska berza planiraju bližu saradnju
Predstavnici Banjalučke i Beogradske berze pokrenuli su inicijativu za određeni oblik povezivanja do kraja godine u cilju lakšeg protoka kapitala između Republike Srpske (RS) i Srbije.
Inicijativa je pokrenuta na Odboru za praćenje procesa privatizacije Narodne skupštine RS, na kojoj je raspravljano o stepenu razvoja tržišta kapitala i njegovog uticaja na privatizaciju.

U povezivanju dva tržišta kapitala ključnu ulogu odigraće komisije za hartije od vrednosti i vlade RS i Srbije, rekla je direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić i dodala da će, ukoliko dođe do usklađivanja zakonskih regulativa, biti otvorene pretpostavke za naredni korak u povezivanju. Ona je istakla, kako prenose banjalučke Nezavisne novine, da su berzanska tržišta u regionu mala i po obimu i po kvalitetu akcija, kao i po kapitalizaciji preduzeća koja se kotiraju na berzi, zbog čega je povezivanje neophodno.

- To je posebno značajno za lokalne investitore koji će na taj način moći da deluju u celom regionu - istakla je Dostanićeva.

U naredna dva meseca zajednički tim berzi radiće na otklanjanju zakonskih i tehničkih prepreka za niži vid povezivanja, najavio je direktor Banjalučke berze Milan Božić. Učesnici skupa naglasili su da je neophodno doneti plan koji bi izvukao tržište kapitala iz krize i privukao nove investitore.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta