Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Još jedan memorandum sa Fiatom
Saradnja kragujevačke Zastave sa torinskom fabrikom automobila, u Srbiji ovih dana nema samo ekonomsku, već i izraženu političku dimenziju s obzirom na to da je u toku finiš predizborne kampanje.

Grad Kragujevac i italijanski Fiat potpisaće danas Memorandum o razumevanju,što se iy tog šumadijskog grada naziva i "istorijskim poslom". Memorandum će u ime grada Kragujevca potpisati gradonačelnik Veroljub Stevanović, a u ime Fiata potpredsednik te kompanije Alfredo Altavila. Svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić.

Tim memorandumom će gradska uprava osloboditi torinsku kompaniju plaćanja svih lokalnih poreza i taksi u narednih deset godina i besplatno ustupiti zemljište u slučaju proširenja proizvodnih kapaciteta. Memorandum grada Kragujevca i Fiata je deo prošle nedelje potpisanog Memoranduma o razumevanju, strateškoj saradnji i zajedničkom ulaganju koji predviđa da ta torinska fabrika sa investicijama od 700 miliona evra postane vlasnik 70 odsto Zastave, dok u vlasništvu države Srbije ostaje 30 odsto.

Memorandum za sada podrzumeva "dobru volju i nameru" Fiata da postane strateški partner,a prvosnažni ugovor će, najverovatnije, biti potpisan nakon pregovora sa italijanskim partnerom, odnosno posle parlamentarnih izbora. Predstavnici Fiata navodno žele da budu sigurni u ovu, do sada najveću planiranu investiciju van Italije.

Međutim, saradnja kragujevačke Zastave sa torinskom fabrikom automobila, u Srbiji ovih dana nema samo ekonomsku, već i izraženu političku dimenziju s obzirom na to da je u toku finiš predizborne kampanje. Prema saopštenju koje je, povodom potpisivanja memoranduma, izdala Fiat grupa, "zajednički timovi Fiata i Zastave, uz podršku Ministarstva ekonomije, razmotriće različite aspekte ovog dokumenta".

- Ako se pokaže mogućim, dve kompanije će ući u konačan ugovor u nekoliko narednih meseci - kaže se u saopštenju Fiat grupe.


Iveco želi većinsko učešće u Zastava kamionima
Nakon što je talijanski Fiat najavio preuzimanje kragujevačke fabrike automobila Zastava, kompanija Iveco objavila je da želi postati većinski vlasnik i nastaviti proizvodnju kamiona manje nosivosti u Zastava kamionima.

Iveco u kompaniji već sada ima 34 posto vlasništva. U planu je da Fiat preuzme i Zastavinu fabriku za proizvodnju specijalnih vozila, koja se nalazi u Somboru. Tako bi Fiat i Iveco preuzeli gotovo celu produkciju motornih vozila u Srbiji.

Predviđeno je da u utorak Fiat potpiše memorandum s lokalnom samoupravom Kragujevca, prema kojem će talijanskoj kompaniji biti besplatno ustupljeno zemljište za proširenje tvornice te sagrađena sva potrebna infrastruktura za fabriku.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta