Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Mlinari traže dva dinara premije
Mlinska industrija Srbije zatražila je od države poseban podsticaj od dva dinara po kilogramu za pšenicu ovogodišnjeg roda.
Razlog za takav podsticaj je da bi bile uskladištene što veće količine i obezbeđena prehrambena sigurnost zemlje, izjavio je direktor Žitovojvodine Sima Matić.

Prema proceni, na osnovu očekivanog roda hlebnog žita, u tom udruženju smatraju da je za isplatu premija za merkantilnu pšenicu u Vojvodini neophodno oko 1,8 milijardi dinara, za premiranje semenske oko 200 miliona i još toliko za podsticaje proizvođačima u centralnoj Srbiji, što ukupno iznosi oko 2,2 milijarde dinara.

To nije veliki novac ako se ima u vidu značaj pšenice kao sirovine za proizvodnju najvažnijeg prehrambenog proizvoda - hleba, rekao je Matić i naglasio da bi "u ovako osiromašenoj privredi i socijalnom stanju morali da shvatimo da je pšenica najznačajniji strateški proizvod ove države".

"Ako tome dodamo aktuena kretanja na svetskom tržištu hrane, onda nije teško zaključiti da bismo sa pšenicom, kao izvoznim brendom Srbije, mogli dugoročno da ostvarujemo i značajne ekonomske efekte", naglasio je Matić.

On je dodao da bi, uz pomoć države, poljoprivrednici sigurno povećali površine pod tom žitaricom, ali bi i ostali u proizvodnom lancu - semenske kuće, mlinari i ostali - morali da "se dobro preispitaju" i da rade po najvišim standardima.

Članice Žitovojvodine, kao i najveći broj ostalih mlinskih industrija u Srbiji, smatraju da bi premiju za pšenicu ubuduće trebalo davati onim proizvođačima koji ostvare referentni prinos od četiri tone po hektaru u Vojvodini i 3,5 tona u centralnom delu Republike.

Ove godine bi trebalo odustati od tog principa, jer su zasejane rekordno male površine, svega 462 hiljada hektara, pa bi podsticaje trebalo obezbediti za sve koji hlebno zrno predaju ovlašćenim skladištarima.

Mlinari očekuju da će cena pšenice novog roda biti formirana u zavisnosti od troškova proizvodnje, ali i ponude i tražnje na domaćem i svetskom tržištu i ističu da bi posle 15. juna izvoz pšenice i brašna trebalo ponovo da bude slobodan.


„Hajneken“ kupuje pivare od „Efesa“
Poznati nemački proizvođač piva „Hajneken“ od „Efesa“ kupuje 72 odsto „Zaječarske pivare“ i „Pančevačke pivare“, saznaje „Blic“.

Pančevačka pivara ima kapacitet od oko pola miliona hektolitera godišnje, dok Zaječarci mogu da proizvedu do milion hektolitara. Kada se tome doda fabrika koju je nedavno kupio „Rodić“ i koja godišnje može da proizvede oko 1,3 miliona hektolitara, „Hajneken“ će sa kapacitetom od 2,8 miliona hektolitara postati drugi najveći proizvođač piva u Srbiji (iza „Apatinske pivare“ čiji je kapacitet 4,5 miliona hektolitara, a prošlogodišnja proizvodnja za oko milion hektolitara manja). Sve ove kompanije ubuduće će poslovati pod imenom „Hajneken Srbija“.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta