Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Minimalna otkupna cena pšenice 20 dinara"
Predsednik Zadružnog saveza Srbije Stojan Jevtić izjavio je juče da minimalna otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda treba da iznosi najmanje 20 dinara bez PDV-a i drugih nadoknada.

Jevtić je na konferenciji za novinare u Zadružnom savezu Vojvodine rekao da je to minimalna prihvatljiva cena pšenice za proizvođače u Srbiji i da se tom cenom pokrivaju troškovi proizvodnje i minimalne akumulacije za proizvođače.

On je preporučio proizvođačima da skladište pšenicu posle žetve, do ostvarivanja više tržišne cene u odnosu na onu koja će biti formirana tokom žetve.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je i da bi ta cena trebalo da bude i podsticaj seljacima za narednu setvu. "Kako su svi troškovi u proizvodnji pšenice značajno porasli, pitanje je koliko ćemo je ove godine zasejati, pogotovo ako se zna da u Vojvodini nikada nije zasejano manje pšenice nego ove godine", kaže Jovanov.

Stojan Jevtić je od Vlade Srbije tražio da stavi van snage uredbu o zabrani izvoza kukuruza i pšenice, navodeći da bi to bio dobar način da se spreči da veliki deo pšenice ne ode u stočnu hranu


Delta gradi trgovački centar u Ljubljani
Kompanija srpskog biznismena Miroslava Miškovića Delta holding uložiće 242,5 miliona evra u izgradnju trgovačkog centra Delta siti na 200.000 kvadratnih metara u Ljubljani, što predstavlja najveću srpsku grinfild investiciju u Sloveniji, javila je juče slovenačka novinska agencija STA.

U trgovačkom centru pod jednim krovom biće između 200 i 250 prodavnica na 103.000 metara kvadratnih, a Delta siti će zajedno sa parkingom i zelenom površinom ukupno zauzimati 200.000 kvadratnih metara.
U ime Delta Rial Estejt, predugovor za izgradnju novog Deltinog trgovačkog centra potpisao je generalni direktor Delta Rial Estejta Dejan Racić sa predstavnicima kompanije Grep.
"Drago nam je da možemo da gradimo trgovački centar u Sloveniji", izjavio je Racić i obećao da će Delta siti biti moderni trgovački centar koji će izaći u susret zahtevima potrošača iz Ljubljane i Slovenije.
Iz slovenačke prestonice agencija prenosi da je, od sedam kandidata koji su se prijavili za izadnju najvećeg trgovačkog centra u Sloveniji, kompanija Grep, koju je osnovao grad Ljubljana, odabrala najboljeg ponuđača - beogradski Delta Holding i da je pismo o namerama potpisano u gradskoj kući - Magistratu.
Tom prilikom gradonačelnik Ljubljane i nekadašnji predsednik Uprave slovenčkog Merkatora Zoran Janković rekao je da je to najveći i najskuplji projekt u Sloveniji i da je u to prva državno-privatna saradnja koja izlazi u susret zahtevima investitora.
Od projekta se očekuje da poveže fudbalski stadion u Ljubljani sa 16.000 mesta i 12.000 mesta u višenamenskoj zatvorenoj areni sa novim trgovačkim centrom koji će biti izgrađen do novog stadiona u Ljubljani.
Vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, rekao je da je taj posao za njegovu kompaniju veoma važan, da je to jedna od najvećih investicija Delte i da potpisivanje pisma o namerama znači i ulazak na tržište Slovenije.


"Fiat" 13. juna donosi odluku o partnerstvu sa "Zastavom"?
Menadžment "Fiata" bi, saznaje list Danas, odluku o poslovnom aranžmanu sa "Zastavom" trebalo da donese sutra ( 13. jun 2008. godine).

Tom prilikom menadžment "Fiata" će najverovatnije saopštiti i nazive modela automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. U "Zastavi" očekuju da će menadžment kompanije "Fiat" doneti odluku o strateškom partnerstvu sa tom kragujevačkom kompanijom, odnosno o preuzimanju ovdašnje Fabrike automobila.

Nakon toga, menadžment "Fiata" i nova vlada Srbije treba da potpišu ugovor o strateškom partnerstvu "Fiata" i "Zastave", na osnovu kojeg, kako je već najavljeno, italijanska kompanija u osavremenjavanje pogona i opreme "Zastavine" Fabrike automobila i formiranje i osposobljavanje domaće prateće industrije treba da uloži oko 700 mil EUR, čime bi bili stvoreni uslovi za produkciju 300.000 "Fiatovih" automobila godišnje u Kragujevcu


Radnici "Zambera" u štrajku
Oko 1.000 radnika konfekcije "Zamber", iz Vranja, stupilo je u štrajk na radnim mestima jer im obezbeđenje ne dozvoljava da izađu iz fabrike.

Radnici su novinarima rekli da više ne mogu i neće da trpe "zulume" vlasnika fabrike Janija Savasa, direktora Siniše Bundala i "njihovih sluga".

"Pre nedelju dana povećali su nam norme, a plate smanjili. Radnici koji su bili na bolovanju, primili su od 45 do 1.000 dinara. Gde još ima toliko poniženja? To je, naravno, naredio vlasnik 'Zambera' Jani Savas, a realizuju njegovi poslušnici - direktor Siniša Bundalo i drugi", rekao je jedan od štrajkača Igor Spasić.

Od početka štrajka bilo je dosta incidenata, pa su tako radnici, uprkos zabrani obezbeđenja, uspeli da otvore vrata na hali da bi u fabriku ušlo desetak novinara, među kojima i tri televizijske ekipe.

U međuvremenu, pred konfekciju "Zamber", na poziv direktora Bundala i obezbeđenja, stigla je policija.

"Jumkovu" konfekciju, čiji je većinski vlasnik Vlada Republike Srbije, početkom 2007. kupio je britanski biznismen kiparskog porekla Janio Savas, vlasnik velike tekstilne kompanije "Alena" iz Londona.

Savas je krajem 2006. godine sa Vladom Srbije potpisao prvu grinfild investiciju u Srbiji vrednu 6.000.000 evra.

Tim ugovorom, on je kupio konfekciju "Jumko" i preuzeo obavezu da u Vranju, do 1. marta 2008, sagradi novu konfekciju i zaposli 3.000 radnika.

Nova fabrike je stavljena pod krov, ali su pre mesec dana građevinski radovi zaustavljeni, jer novi vlasnik nije izmirio finansijske obaveze prema građevinskom preduzeću "Meteor" iz Vranja, a takođe se više od pola godine nije pojavio u Vranju, saznala je agencija Beta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta