Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Uljare očekuju povećanje prometa
Promet uljare Vital u ovoj godini biće uvećan za 13,24 miliona evra, a uljare Sunce za 210.000 evra, objavila je kompanija Invej.

Uljara Vital očekuje uvećanje prošlogodišnjeg prometa od 66,2 miliona evra, za 20 odsto, dok bi uljara Sunce promet koji je bio 2,5 miliona evra, trebalo da poveća za 8,4 odsto. Ove godine očekuje se i otkup sirovina sa 70.000 hektara, što je dva puta više nego prošle godine, rekao je generalni direktor Inveja Stanko Tomović, u čijem sastavu posluju "Vital" i "Sunce".

"To je pre svega rezultat besplatne podele semena suncokreta poljoprivrednicima, u vrednosti od oko dva milona evra. Zbog dvostrukog uvećanja otkupa sirovina, očekuje se i udvostručenje proizvodnje", kazao je direktor Inveja.

Tomović je podsetio da je tokom prosle godine u Vitalu prerađeno 37.883 tona suncokreta, dok je u Suncu prerađeno 23.595 tona te uljarice.

U Inveju još ne mogu da navedu koliko će tona suncokreta biti otkupljeno ove godine u te dve uljare, ali su istakli da na njivama suncokret trenutno dobro izgleda i da se očekuje dobar rod.

Prošle godine je u Srbiji zasejano jedva 150.000 hektara pod suncokretom, što nije bilo dovoljno da se obezede sirovine za sve srpske uljare, zbog čega je Invej morao da uvozi sirovine iz Ukrajine, rekao je Tomović. Ove godine se očekuju rekordne količine sirovina, jer će se rod ubirati sa blizu 200.000 hektara, dodao je on.

Prema njegovim rečima, u Inveju očekuju da će biti dovoljno ulja za potrebe domaćeg tržišta i da nijedna srpska uljara neće biti primorana da uvozi skupe sirovine. Na taj način, garantuje se i stabilna cena ulja tokom cele godine, naveo je Tomović.

Uljare Vital i Sunce imaju planove da izvoze u neke zemlje u okruženju, ali o tome će se odlučivati tek kada se vidi kojom količinom sirovina raspolažu, kazao je on.

Vital je prošle godine imao 5,23 milijarde dinara prihoda od prodaje, a ukupna godišnja dobit iznosila je 181 milion dinara, podsetio je Tomović i dodao da se za prvih šest meseci ove godine očekuje 3,2 milijarde dinara prihoda.


Danas tender za „Jat tehniku“
Tender za prodaju „Jat tehnike“ biće raspisan danas i prema najavama iz Agencije za privatizaciju, trebalo bi da se okonča u naredna tri meseca.

Za kupovinu tog preduzeća interesovanje je iskazala jedna od najvećih svetskih kompanija za održavanja vazduhoplova „ST inženjering“ iz Singapura, o čemu smo već pisali. „Jat tehnika“ serviser je svih velikih avio-kompanija, a nedavno je sklopila i ugovore sa velikom američkom kompanijom za servisiranje motora „Hromoloj“, kao i sa ruskim „Siberijan erlajnsom“.

To preduzeće za održavanje aviona, motora i avio-komponenti zapošljava 950 ljudi. Kompanija uspešno posluje, o čemu govori i podatak da je samo u prošloj godini imala oko četiri milijarde dolara čiste zarade. Koliko tačno vredi „Jat tehnika“ teško je reći, jer se kompanija nije kotirala na berzi, mada su neke procene da bi prodajna cena trebalo da bude najmanje deset puta veća od vrednosti kapitala koja je navedena u poslovnim knjigama preduzeća.
Sindikat „Jat tehnike“ očekuje da će firma biti prodata za iznos od 100 do 200 miliona evra. „Jat tehnika“, pored stručnog kadra, od vrednije imovine poseduje i tri hangara na atraktivnoj lokaciji.


City bank potencijalni privatizacioni savetnik za "Telekom Srbije"
Američka City Bank zainteresovana je za angažman na srpskom tržištu i to pre svega u oblasti telekomunikacija, kao privatizacioni savetnik "Telekoma Srbija", izjavila je danas (14. jun 2008. godine) predstavnik te banke u Beogradu Ana Drašković.

Američka banka sa Wall Street, jedna od najvećih u svetu, učestvovala je u pretkvalifikacionoj fazi izbora privatizacionog savetnika za inicijalnu javnu ponudu akcija "TelekomaSrbije" i sada je na Agenciji za privatizaciju da pošalje zahtev kandidatima za dostavljanje obavezujuće ponude za ovaj posao, rekla je Draškovićeva.

City Bank planira da se u Srbiji angažuje kao savetnik prilikom izdavanja državnih ili obveznica lokalnih samouprava, inicijalne javne ponude javnih preduzeća ili kao kreditor, kao i u radu sa preduzećima, u uslugama i proizvodima koji nisu u toliko prisutni na našem tržištu, navela je ona.

City Bank je prošle godine sa 700 mil EUR finansirala preuzimanje "Telekoma Srpske", koju je obavio"Telekom Srbije", podsetila je Draškovićeva i ukazala da su takav obim finansiranja i uslove mogle da obazbede samo najveće banke na svetu, one koje imaju pristup najvećem broju investitora.

Predstavništvo City bank u Beogradu funkcioniše od 2006. godine i pre svega sa bavi pronalaženjem adekvatnih poslova u Srbiji i povezivanjem klijenata iz Srbije sa njihovim bankarima širom sveta - od Njujorka, Londona, preko Budimpešte do Tokija.

City bank iz Njujorka je globalna banka koja radi uviše od 100 zemalja, sa preko 200 miliona otvorenih računa za klijente i prepoznatljiva je u svim krajevima sveta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta